İlk Sultani üzüm Rusya’ya

Dünyaca ünlü olan sofralık cinsi çekirdeksiz Sultani üzüm hasadı Manisa’da başladı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği organizasyonunda, Türkiye'nin üzüm ambarı Manisa Alaşehir’de ‘Sultaniye Üzüm Hasat Töreni’ düzenledi

Sol baştan sırasıyla:Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör.

Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği, Alaşehir'de hasadı yapılan çekirdeksiz Sultaniye üzüm için üretici İsmail Özer'e ait bağda kesim töreni düzenledi. Törene davet edilen basın mensupları da bağdan üzüm kesti ve üreticiyle buluştu. Kesim töreninde konuşan Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak,

“Üzüm ihracatının büyük bir çoğunluğu Rusya’ya gitmektedir.” dedi. Üzüm kesim töreninden sonra Uçak Kardeşler işletmesinde Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyesi Ali Uçak iş yerinde ziyaret edilerek, üzüm yüklü TIR'ları hep birlikte Rusya’ya uğurlandı.

Kesim töreninde konuşma yapan Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör, “Sultani üzüm, Alaşehir’in markası haline geldi. Dünyaca ünlü olan Sultani üzümün 900 bin dönüm alanda üretimi yapılmakta. Bu sene üretimi ihracata yönelterek çiftçimizin yüzünü güldüreceğiz.” dedi.

TÜRKİYE 6. SIRADA

Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Sultani üzümün ihracat hikayesini şöyle anlattı:

“Sadece Manisa'nın değil Türkiye'nin en önemli tarım ihraç ürünlerinden olan, tadı ile dünyaya nam salmış Sultaniye çeşidi sofralık üzümün sezonuna büyük bir heyecanla başlıyoruz. Yıllık 2 milyon tona yakın sofralık üzüm üretimi yapıyoruz ve üretimde dünyada 6'ncı sırada yer alıyoruz. Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl ilçelerimizi, Dadallı Köyünü kapsayan bu geniş üretim bölgesinde başta üzüm olmak üzere birçok meyve sebze yetiştiriliyor. Birçok ihracatçımız da burada yoğun bir şekilde ihracat gerçekleştirerek ülkemize önemli bir döviz katkısı sağlıyorlar. 2022 yılında 224 bin ton ihracat ile dünyada 10'uncu sırada yer aldığımız sofralık üzümün yüzde 60'ını Sultaniye cinsi üzüm oluşturuyor. 2022 yılında 176 milyon dolar sofralık üzüm ihracatı gerçekleştirdik. 2023 yılında, 2021 yılında yakaladığımız 200 milyon dolar barajını aşacağımızı inanıyorum. Taze sofralık üzüm ve kurutulmuş üzümde de toplam 600 milyon dolar ihracat gerçekleştireceğimize inanıyorum.”

Uçak, Sultani üzümün en çok Rusya’ya ihraç edildiğine işaret ederek, “Dünyada sevilen Sultani üzümümüz en çok Rusya’ya ihraç edilmekte. Rusya pazarıyla Avrupa ülkelerine de ulaşmaktayız. Avrupa ülkelerinde pazarlarımız azaldı ama yeniden o pazarları genişletmek için uğraş veriyoruz.” diye konuştu.

500 MİLYON DOLAR KAZANDIRACAK

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, kurum üzüm hasadının da yakın olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

“Yurt dışına taze olarak göndereceğimiz üzümün hasadını gerçekleştirdiğimiz bir bağdayız. Atalarımız demişler bakarsan bağ bakmazsan dağ olur. Dolayısıyla bağcılık hakikaten üzüm yetiştiriciliği özel ve meşakkatli bir süreç. Çiftçilerimizle bu ürünü şu anda da gördüğünüz gibi gerek iç piyasayla gerek dünya piyasasıyla buluşturmak üzere özel bir şekilde hazırlıyoruz. Yavaş yavaş kuru üzüm hasadı da başlayacak. Kuru üzümün neredeyse yüzde 85’i dünya piyasalarına gidiyor. Dolayısıyla önemli bir döviz girdisi sağlıyoruz. Manisa’nın bu yıl yaş ve kuru üzüm ihracatında 500 milyon dolar kazanacağına inanıyorum.”

Sonraki Haber