'Beyoğlu Caz Festvali'ne yoğun ilgi

Bu yıl ilk kez düzenlenen Beyoğlu Caz Festivali, caz tutkunlarını kültür ve sanatın merkezi Beyoğlu’nda bir araya getirdi. Altı aylık bir hazırlık sürecinin ardından gerçekleşen festival, yerli ve yabancı sanatçıların yanı sıra konser, panel, söyleşi ve atölyelerle sanatseverlerden yoğun ilgi gördü

İstanbul’un kültür ve sanat merkezi Beyoğlu, tarihinde ilk kez kendi adıyla düzenlenen bir caz festivaline ev sahipliği yaptı. Beyoğlu Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen festival, sanatın kapsayıcılığını ve caz müziğinin evrensel dilini, Beyoğlu’nun kültürel dokusuyla birleştirdi. Yurt içinden ve yurt dışından birçok sanatçıyı ağırlayan festivalde kapsamında etkinliklerin düzenlendiği konser mekânları, plakçılar, galeriler ve bağımsız sahneler yoğun ilgiyle karşılandı. Konserlerden atölyelere, panellerden söyleşilere kadar çeşitli etkinliklerle üç gün boyunca devam eden festival, Beyoğlu’nu dev bir festival alanına dönüştürdü.

BEYOĞLU’NUN KALBİ SANATLA ATTI

Festivalin açılış etkinliği, Burcu Pelvanoğlu’nun “Beyoğlu ve Nostalji” başlıklı konuşmasıyla gerçekleşti. Açılış programında ayrıca müzik ve kent ilişkisini konu alan “Kent Müziği ve Bir Karşılaşmalar Alanı Olarak Beyoğlu” panelinde semtin müzik ve cazla olan bağı detaylı bir şekilde incelendi. İlk günün konserleri ise büyük bir coşkuyla karşılandı. Şu Güzel İnsanlar’ın Cihangir’deki Opus 3a’da, Sanat Deliorman’ın ise Galatasaray’daki Kontra Plak’ta sahne almasıyla başlayan festival, Blind’da Cihan Kahvecioğlu ve Fransız piyanist Chassol’un kapalı gişe konserleriyle ilk günü noktaladı.

HRANT LUSİGYAN ANILDI

Festivalin ikinci günü, Türkiye caz tarihinin önemli isimlerinden Hrant Lusigyan için Üç Horan Kilisesi’nde düzenlenen anma etkinliğiyle başladı. Sanatçının yaşam öyküsü ve eserlerinin konuşulduğu etkinlikte saksafon sanatçısı Yahya Dai’nin solo performansı büyük beğeni topladı. Festivalin son gün etkinlikleri ise, “Cazda Alaturka ve Alafranga” başlıklı panel ile başladı. Panelde cazın yerel ve evrensel yönleri tartışılırken, festivalin kapanış etkinliği ise unutulmaz bir jam session ile gerçekleşti. Sahne alan yerli ve yabancı sanatçılar, müzikseverlere eşsiz bir deneyim yaşattı.

BAĞIMSIZ SANATÇILARA AÇIK SAHNE

Festivalin kapsayıcı vizyonu doğrultusunda, bağımsız sanatçılara yönelik açık çağrı sonucu belirlenen gruplar, festival sahnelerinde yer aldı. Bu yenilikçi uygulama, sahne kariyerinin başındaki müzisyenlere önemli bir fırsat sundu. Festival süresince Beyoğlu esnafı, “Festival Dostu İşletme” konseptiyle etkinliklere destek verdi. Börekçilerden aktarlara birçok işletme, festival günlerinde bilet sahiplerine özel indirimler sundu.

CAZIN HAFIZASI TAKSİM SANAT GALERİSİ’NDE

Festival kapsamında, İBB Kültür AŞ ortaklığıyla hazırlanan “Yolculuğa Bakmak: Cazın Hafızası” sergisi 20 Aralık’a kadar Taksim Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilecek. Sergi, caz müziğinin Türkiye’deki serüvenini, geçmişten günümüze arşivler ve hikayelerle gözler önüne seriyor.

Sonraki Haber