İmalatta daralma ağustosta hız kesti
İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nun satın alma yöneticilerinden aldığı verilerle hazırladığı ‘Türkiye İmalat PMI’ Endeksi, ağustosta 47,4 oldu.
Faaliyet kosşulları üst üste altıncı ay zayıflamış olmakla birlikte son anket verileri imalat sektöründeki bozulmanın hafif hız kestiğ̆ine işaret etti. Girdi maliyeti enflasyonunun gerilemesi, imalat sektörünü bir oölçüde destekledi. Üretimdeki yavaş̧lamanın temmuza kıyasla daha ılımlı olduğu bildirildi.
İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinde eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde iyileşmeye, altında ölçülen rakamlar ise kötüleşmeye işaret ediyor.
YENİ SİPARİŞLERDE DÜŞÜŞ HIZ KAZANDI
Yeni siparişlerde düşüş̧ ağustos ayında hız kazandı ve Mayıs 2020’den bu yana en yüksek düzeye çıktı. Anket katılımcısı firmalar, talepteki yetersizlik ve fiyatlardaki artışların yanı sıra küresel ekonomideki zayıflığa dikkat çektiler. Yeni ihracat siparişlerinde, özellikle Avrupa talebinde azalma olduğu bildirildi.
Ham madde, nakliye ve enerji maliyetlerindeki yüksek seyir, asgari ücretteki artış ve Türk lirasındaki değer kaybı gibi faktö̈rlerin girdi maliyetleri ve satış fiyatlarındaki yü̈kselişe katkı yaptığı ifade edildi. Bununla birlikte, enflasyon oranları girdi fiyatlarında son 31 ayın, nihai ürün fiyatlarında ise son 18 ayın en ılımlı dü̈zeylerine geriledi. Satış̧larda görülen yavaşlama, nihai ürün stoklarındaki artış eğiliminin dö̈rt aya ulaşmasını sağladı. Stoklardaki artış, Eylül 2015’ten bu yana en yüksek hızda gerçekleş̧ti.
Ağustos ayında takip edilen 10 sektörü̈n dokuzunda yeni siparişler yavaş̧ladı. Bu durumun istisnası son dört ayın üçünde büyüme kaydeden kara ve deniz taşıtları sektörü oldu. Yeni siparişlerde en belirgin yavaşlama, Mayıs 2020’den bu yana görülen en yüksek oran ile tekstil sektöründeydi. Yeni ihracat siparişlerini artırabilen tek sektör gıda ürünleri oldu. Yeni siparişlerin azalması ile sektörlerin çoğunluğu ağustos ayında ü̈retimini de yavaşlattı.