İmamoğlu HDP ile ittifakta Kılıçdaroğlu ile yarışıyor: ‘Açılımda cesur olacağım’ mesajı

CHP'deki koltuk savaşında vaatler aynı. Kılıçdaroğlu ile rekabet halindeki Ekrem İmamoğlu dün yayınlanan yazısında 2019'da HDP ile yaptıkları yerel ittifakı yeniden önerdi. Hatta bunun 'Türkiye İttifakı'na dönüşmesini istedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu açılım ve HDP ile ittifak mesajı verdi. “Kürt sorunu”nda yaraları iyileştirmek için cesur liderlik öneren İmamoğlu, 2019'daki yerel ittifakların Türkiye ittifakına dönüştürülmesini istedi.

Ekrem İmamoğlu, CHP Kurultayı öncesinde çalışmalarını yoğunlaştırırken haftalık Oksijen Gazetesi'nde “Türkiye için yeniden” başlıklı bir makale yayınladı. Önceden “çok önemli” notuyla duyurusu da yapılan makalede, Türkiye’nin yeni bir gelecek tahayyülüne ihtiyacı olduğu vurgulandı. “Türkiye’nin yeni yolculuğunu inşa ederken hayallerimizi ön kabullerle, önyargılarla sınırlamayacağız” ifadelerini kullanan İmamoğlu, yeni yolculuğa çıkmak için sabırsızlandığını belirtti.

“Muhalefet” olarak bu değişim talebini ileriye taşıyamadıklarını, toplumun yenilenme, değişim ve dönüşüm arzusunun gerisinde kaldıklarını kaydeden İmamoğlu, “Bunun için yeni yaklaşımlar, yeni bir dil, yeni kadrolar, yeni bir örgütlenme, kısaca yeni bir siyaset gerekiyor.” dedi.

'OTORİTER ANLAYIŞLAR GÜÇLENİYOR'

Dünyada gelişen “milliyetçilik” dalgasını “otoriterlik” olarak değerlendiren İmamoğlu, “Türkiye dahil birçok ülkede siyasal rejimler kabuk değiştirirken evrensel demokratik değerleri tehdit eden otoriter anlayışlar güçleniyor.” ifadelerini kullandı. İmamoğlu makalesinde daha sonra özetle şu mesajları verdi:

'KALKINMA MAHALLİ AKTÖRLERLE OLUR'

“Kuşkusuz kalkınma meselesi milletimizin tüm sosyal ve maddi sermayesinin harekete geçirildiği bir ulusal stratejiyle ele alınmalıdır. Ayağı yere basmayan, kuvvetini yerelden almayan bir kalkınma başarısızlığa mahkumdur. Bu sebeple kalkınma yerel koşulların ışığında mahalli aktörlerle planlanarak yürütülmelidir.”

'ULUSAL STRATEJİ YERELDEN BESLENMELİ'

“Önümüzdeki dönemde yerel demokrasinin, hızlı ve etkin iletişim ağlarıyla farklı formatlarda hayatın birçok alanında güçlendirilmesi gerekmektedir. Güçlenen yerel yönetimler ve yerel demokrasi yönetimi toplumu bütünleştirir, sorunların keşfinden çözümüne süreçleri kısaltır, maliyetleri düşürür. Yerel sorunların yerel paydaşların katılımıyla çözümü toplumların zorluklarla baş etme kapasitesini artırır.

'MERKEZ KAYYUM ATAYAMAMALI'

“Şunu ifade etmeliyim ki, yerel siyaset ulusal siyasetin altında, hiyerarşide ikinci sınıf bir siyaset alanı değildir. Tam tersine ulusal ve yerel öncelikler arasında sağlıklı bir diyalog ve etkileşim olmalıdır. Ulusal strateji yerelden beslenmelidir. Daha önemlisi merkezi idare vatandaşların iradesi ile seçilen yerel yönetimlere müdahale edip onlar üzerinde vesayet kuramamalıdır. Merkezi iktidar yerel iktidarı temsil eden belediye başkanlarını siyasi gerekçelerle görevden alamamalı, kayyumlar atayamamalıdır.”

YERELDEN ULUSALA

“… 2019 yerel seçimlerinde inşa ettiğimiz İstanbul İttifakı tam da parti siyasetinin ötesinde bir birliktelik modeliydi. Başta gençler ve kadınlar, İstanbul İttifakı’nın paydaşları olarak beraber yürüdük, önceliklerimizi ve tercihlerimizi beraber tartışıp beraber belirledik. Önümüzdeki dönemde yerelde şekillenen partiler ötesi birliktelikleri ulusal düzeye taşımamız, yerel ittifakları Türkiye İttifakına dönüştürmemiz gerekmektedir.”

KÜRT SORUNU

“Burada özellikle cesaretin altını çizmek istiyorum. Cesur demokrasi için cesur liderlik gerekmektedir. Türkiye’nin toplumsal barışını hakkıyla tesis etmemizi engelleyen, yüzyılı aşan büyük meseleleri vardır. Ülkemizin farklı düzeylerde yönetimine talip olan siyasal liderlerin öncelikle kendini dışlanmış hisseden vatandaşlarımızın ve toplum kesimlerinin sorunlarını çözmek için cesaretle hareket etmeleri bugün bir zorunluluktur. Demokratik liderlik başta Kürt ve Alevi sorunu olmak üzere ülkenin açık yaralarını iyileştirmek için gerekli zemini titizlikle inşa eder. Risk almaktan kaçınmaz. Ülkemizin birlikteliğini güçlendirecek çözümler için cesur ve kararlı bir irade ortaya koyar. Bu irade Türkiye’nin köklü dönüşümü için kaçınılmaz bir yükümlülüktür. Cesur demokrasi için cesur liderlik gerekir. Demokratik liderlik başta Kürt ve Alevi sorunu olmak üzere yaraları iyileştirmek için gerekli zemini inşa eder.”

'EKİBİMİZ VAR KONUŞUYORUZ'

İmamoğlu, Zeytinburnu'nda katıldığı etkinlikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sosyal medya hesabından CHP'de değişim çağrısında bulunduğu paylaşım hatırlatılarak, bundan sonra neler yapacağı sorulan İmamoğlu, şunları kaydetti:

“Devam ediyoruz, çalışıyoruz. Büyük bir ekibimiz var. Çok özel, yeni, hem siyasete meraklı akademik dünyadan.... Konuşuyoruz. Ülkemizin geleceğini konuşuyoruz, partimizin geleceğini konuşuyoruz. Hep iyi şeyler konuşuyoruz. Türkiye'nin ihtiyacı var. Şimdi bahsettiğim ekonomik koşullar, ortamlar, çok akılcı politikalara Türkiye'mizin ihtiyacı var. Siyasal anlamda çok güçlü ve farklı adımlara ihtiyacı var. Yoksa biz gençlerle siyaset konuşamayacak duruma geleceğiz.” İmamoğlu, “Partide başka biri aday olursa destekler misiniz?” sorusuna, “Bu parti içi meseleleri konuşmaya daha var.” yanıtını verdi.

Sonraki Haber