İmamoğlu, Meksika'da Türkiye'yi şikayet etti: İstanbul’da zorlukların nedeni, ülkedeki otoriter sistem...

Meksika'daki Bloomberg CityLab 2024 Zirvesi’nde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'İstanbul’un bugün yüzleştiği zorlukların nedeni, sadece ülkede gittikçe artan otoriter sistem değil, otoriter liderlerin bölgesinde yayılmış olması.' dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Meksika’nın başkenti Mexico City’de gerçekleştirilen ‘Bloomberg CityLab 2024 Zirvesi’ne katıldı. Zirvede yaptığı konuşmada Türkiye'yi ve bölge ülkelerindeki yönetimleri şikayet eden Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un yaşadığı zorlukların sebebinin "otoriter sistem ve liderler" olduğunu öne sürdü.

Ulaşımdan, altyapı sorunlarına birçok problemle boğuşan İstanbul'da sorunsuz gün geçmiyor. Özellikle ulaşım İstanbullunun en önemli sorunu... Ya araçlar yanıyor ya kaza yapıyor. Trafikte toplu ulaşım kullanmak her geçen gün zorlaşıyor. Metrolarda da durum farklı değil.

Son olarak İstanbul'da kritik istasyonlardaki yürüyen merdivenler gündeme gelmişti. Hemen her gün en az birkaç metroda yürüyen merdivenler arızalı oluyor...

İmamoğlu, "İstanbul’un bugün yüzleştiği zorlukların nedeni, sadece ülkede gittikçe artan otoriter sistem değil, otoriter liderlerin bölgesinde yayılmış olması." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'Yİ VE BÖLGEYİ ŞİKAYET ETTİ

İmamoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Günümüzün otoriter politikacıları, artık çok iyi bilinen bir oyunu oynuyorlar. Toplumsal bölünmeleri istismar ediyor, demokratik kurumların altını boşaltıyor ve muhalefeti susturuyorlar. Bu oyun, sadece ulusal sınırlar içinde oynanmıyor. Dış düşmanlar yaratarak ve uluslararası çatışmaları körükleyerek, güç üzerindeki kontrollerini sağlamlaştırmayı hedefliyorlar. İstanbul’un bugün yüzleştiği zorlukların nedeni, sadece ülkede gittikçe artan otoriter sistem değil, otoriter liderlerin bölgesinde yayılmış olması. Suriye’deki iç savaş, 12 milyon insanı yerinden etti ve bu insanların çoğu Türkiye’ye sığındı. Ukrayna’daki ve Gazze’deki savaşlar, bölgede milyonlarca insanın yerinden edilmesine yol açarak, insani krizleri daha da derinleştirdi. Suriyeliler, Ukraynalılar ve diğerleri, sığınacak yer ararken, İstanbul, bir kez daha yaşanan insani krizin ön cephesinde. Oysa bu kriz, İstanbul ve Türkiye’nin tek başına omuzlayamayacağı kadar büyük. Şehirler, göç ve mülteci krizinden doğrudan etkilenmektedir. Ancak küresel politikaların şekillendirilmesindeki rolleri çok sınırlıdır. Bu nedenle belediye başkanları, karar alma sürecini etkilemek için daha fazla iş birliği yapmalıdır.”

İBB'nin “Askıda Fatura” uygulamasını örnek olarak da sunan İmamoğlu, şunları kaydetti:

"Askıda Fatura platformumuz, vatandaşların vatandaşlara yardım ettiği, dayanışma belediyeciliğimizin özünü temsil ediyor. Pandeminin ilk yılında hayata geçirilen platform, İstanbul'daki hanelerin yüzde 25’inin elektrik faturalarını ödeyemedikleri için sosyal yardım başvurusunda bulunmasıyla başladı. Şehir, sosyal yardım bütçesini üç katına çıkardı, ancak yine de talebi karşılayamadı. Bu yüzden, eski bir geleneğe döndük ve insanların birbirlerine yardım etmelerine yardımcı olduk. Belediye, ihtiyaç sahiplerini belirlemek için kaynaklarını kullandı ve hane geliri 100 doların altında olan aileleri belirledi. Faturalarını yüklediler ve bağışçılar bu faturaları karşıladı. Hem bağışçılar hem de alıcılar anonimdi. Bağışlar, doğrudan alıcının faturasına ulaştı ve yüzde 100 şeffaflık sağlandı. Bu, bireyler arası dayanışma eylemi, basit ve etkili. İnsanların, ihtiyacı olan komşuları için fazladan bir somun ekmek için ödeme yaptığı, ‘askıda ekmek’ adlı eski bir Anadolu geleneğini yansıtıyor."

Sonraki Haber