İmamoğlu'nun 'değişim' çağrısına Kılıçdaroğlu'ndan yanıt geldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, 100. yaşını kutlayan partisi CHP’yi ve değişim taleplerini yazmıştı. Kemal Kılıçdaroğlu'ndan, İmamoğlu'nun 'değişim' açıklamalarına yanıt geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, 100. yaşını kutlayan partisi CHP’yi ve değişim taleplerini yazdı. İmamoğlu, Cumhuriyet için kaleme aldığı yazıda partisinin tarihinden ve ülkeye katkılarından söz etti.  

CHP’nin “1950’den beri neredeyse gerçek anlamda hiç iktidar olmadığını ancak sanki uzun yıllardır sanki ülkeyi yönetiyormuş ve tüm olumsuzluklardan sorumluymuş gibi bir algının öznesi yapıldığını" belirten İmamoğlu özetle şu ifadeleri kullandı:

Ekrem İmamoğlu

"CHP 43 YILDIR DEĞİŞEMEME SORUNU YAŞIYOR"

"…CHP’nin bu durumu üzerine düşünmemiz, hep beraber bu durumu değiştirmenin yollarını bulmamız gerekiyor. CHP son 43 yıldır zihni ve fiili bir değişememe sorunu yaşıyor. 1980’den bugüne dünya ve Türkiye muazzam biçimde değişirken, bu değişime ayak uyduramayan CHP kendisini adeta ebedi ve ezeli muhalefet partisi konumuna hapsetti. Halbuki, 600 yıllık bir imparatorluk çökerken, 1923 şartlarında dünyanın en devrimci hareketlerinden birini yaratarak doğrusunu yapanların partisi olarak kurulan CHP, 1960’larda ve 1970’lerde dünyanın ve Türkiye’nin değişimine ayak uydurarak da doğruyu yapmıştı. Ne var ki, 1980’den sonra aynı kabiliyeti gösteremedi. Dünya ve Türkiye değişirken CHP atalete düştü."

"DEĞİŞMEYİ BAŞARAMADIĞIMIZ İÇİN..."

"…Değişmeyi başaramadığımız için kuruluşunda bu kadar büyük bir rol oynadığımız Cumhuriyetin ikinci yüzyılına, köklü kurumları zayıflamış bir devletle, işlevsizleşmiş bir meclisle, liyakatsiz bir bürokrasiyle, çökmüş bir adalet sistemiyle, demokratik dünyadan uzaklaşmış bir ülkeyle, yarısı yoksulluk sınırının altında bir nüfusla giriyoruz."

"MUHALEFETE İKTİDAR VİZESİ VERMEYEN MİLLET..."

"...Bugün CHP ve onun liderliğindeki muhalefete iktidar vizesi vermeyen millet, Türkiye’yi sıçratarak zenginleştirecek, güçlü ve adil bir Türkiye’yi inşa edecek bir muhalefeti gördüğünde, tereddüt etmeden iktidara taşıyacaktır. İşte milletin CHP’yi değişime zorlamasının nedeni budur. Bizim en önemli, en acil görevimiz hep beraber bu muhalefeti yaratmaktır. Bunu yaratmanın yolu ülkenin tüm vatanseverlerini birleştiren yeni, kapsayıcı ve güçlü bir vizyonun hikâyesini yazmaktır."

"VAADİM ŞU: CHP DEĞİŞECEK..."

"Türkiye’nin çoğulcu demokrasiye ve sıçrayarak kalkınmaya ihtiyacı var. Türkiye’nin ikinci yüzyılına girerken değişmeye, bunun için yeni bir hikayeye ihtiyacı var.

Biz de bu milletle bu hikayeyi yeniden yazacağız.

Bir tespit bir de vaatle bitireyim.

Tespitim şu: CHP değişirse, Türkiye değişir.

Vaadim de şu olsun: CHP değişecek, Türkiye değişecek."

EKREM İMAMOĞLU 100. YIL TÖRENLERİNE KATILMADI 

CHP, kuruluşunun 100. yıldönümü nedeniyle Anıtpark’ta, 100. yıl buluşması düzenledi. Programa partide değişim çıkışıyla gündeme gelen ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yazdığı 100. yıl yazısında “CHP de değişecek Türkiye de değişecek” vurgusunu yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katılmadı. Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada, İmamoğlu'nun 'değişim' çağrılarına yanıt verdi. 

Kemal Kılıçdaroğlu

İmamoğlu’nun -yazısına gönderme yapan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Partimiz halkın hürriyetini ve hâkimiyetini ortadan kaldırmak isteyen herkese ve her kuruma karşı devrimci bir ruhla dikilmeyi ilke edinmiştir. Bu temel ilke doğrultusunda parti içi tartışmalardan da çekinmemiş, aksine parti içi tartışmaları yenilenmenin aracı olarak kabul etmiştir. Her bir CHP’li, etik ilkelere bağlı kalınarak yapılan tüm tartışmaları, büyük Atatürk’ün önderliğinde başlayan ve ülkemizin kalıcı olarak demokratikleşmesi hedefini taşıyan devrimci mücadelemize bir katkı olarak niteler. Bu bağlamda, yüz yıllık tarihimiz boyunca yaşadığımız tüm tartışmalar, yeni ve güçlü başlangıçlarımız için bir liman vazifesi görmüştür. Her bir tartışma CHP’yi büyüten, güçlendiren sonuçlar doğurmuştur.”

Sonraki Haber