IMF Başkanı’ndan uyarı: Bu kış Avrupa’yı huzursuzluk bekliyor

Avrupa kışa yaklaşırken IMF’den önemli bir uyarı geldi. Fonun başkanı Georgieva, sert geçecek olan kışın toplumsal olarak Avrupa’da huzursuzluk yaratacağını söyledi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau'nun katılımıyla yapılan "2022 Michel Camdessus Merkez Bankacılığı Dersi" etkinliğinde konuştu. Avrupa'nın Ukrayna'daki krizin ekonomik sonuçlarından doğrudan etkilendiğini belirten Georgieva, Avrupa hükümetlerini uyardı. Gaz tedariği eksikliği üzerinden yükselen enerji fiyatları ve enflasyon Avrupa’da kitle hareketlerini doğuruyor. Georgieva, buna bağlı olarak kış aylarının toplumsal olarak huzursuzluğu doğuracağını belirterek, "Tabiat ana iş birliği yapmamaya karar verirse ve kış gerçekten sert geçerse, bu bazı toplumsal huzursuzluklara yol açabilir.” ifadelerini kullandı.

‘RESESYON KORKUSU VAR’

Avrupa'nın, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı operasyonun "korkunç" ekonomik sonuçlarından doğrudan etkilendiğine dikkati çeken Georgieva, bazı ülkelerde resesyon korkusunun olduğunu aktardı.

Kristalina Georgieva, mevcut durumun Avrupa Merkez Bankasının (ECB) enflasyonla mücadelesini dikkatli bir şekilde dengelemesi gerektiğini vurgulayarak ekonominin işlemeye devam etmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Kristalina Georgieva

‘KÜRESEL EKONOMİ ŞOK YAŞIYOR’

Küresel ekonominin şok üstüne şok yaşadığını da belirten Georgieva, bu şokların ilkinin Kovid-19, ikincisinin ise Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı operasyon olduğunu dile getirdi.

Georgieva, enflasyonun inatçı ve düşünülenden daha geniş tabanlı olduğuna işaret ederek, merkez bankalarının da enflasyonla mücadelede inatçı olmaları gerektiğini vurguladı.

Maliye politikasının hedeflerinin yeterli şekilde belirlenmemesi halinde para politikasının düşmanı haline geleceğini belirten Georgieva, bu durumun enflasyonu da körükleyeceğini aktardı.

ALMANYA’DAN İSYAN UYARISI GELMİŞTİ

Rusya’ya gaz alanında en bağımlı Avrupa ülkesi olan Almanya, isyan korkusunda. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 22 Temmuz’da katıldığı bir toplantıda, Rusya’dan Almanya’ya gaz sevkiyatının durdurulmasının iç siyasete yansıyacağı uyarısında bulunmuştu. Baerbock, daha fazla gaz alınamaması halinde Ukrayna’ya destek sağlanamayacağını söyleyerek, "Çünkü o zaman halk ayaklanmalarıyla uğraşmak zorunda kalacağız." ifadelerini kullanmıştı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser de enerji fiyatlarının artmasının ve enflasyonun körüklediği yaşam pahalılığının ülkede iç karışıklığa neden olabileceği uyarısı yaptı.

Sonbaharda yeni bir Kovid-19 dalgasıyla birlikte fiyat artışlarının çok fazla insanı etkileyeceğini söyleyen Faeser, "Daha önce Kovid-19 önlemlerine ve aşı zorunluluğuna karşı düzenlenen gösterilere katılan demokrasi karşıtları ve diğer çeşitli çevrelerin devletimizi sarsma girişimleri tehlikesi var." dedi.

GAZ İHRACATI 50 MİLYAR METREKÜP AZALACAK

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, bu yıl Avrupa Birliği'ne (AB) Rus gazı ihracatının 50 milyar metreküp azalacağını bildirdi. Novak, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi nedeniyle bulunduğu Özbekistan'ın Semerkant kentinde gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Bu yıl Avrupa'ya Rus gazı sevkiyatının yaptırımlar nedeniyle düşeceğine işaret eden Novak, "Rusya Enerji Bakanlığı tahminlerine göre, AB'ye gaz ihracatımız bu yıl 50 milyar metreküp düşecek." dedi. Novak, Avrupalı siyasilerin, enerji krizine ilişkin makul adımlar atmaları gerektiğini belirterek, "Piyasaya nasıl müdahale edeceklerini değil, her şeyden önce orada yaşayan insanları düşünmeliler." ifadesini kullandı.

ÖĞRENCİLERİN KREDİ BORCU 26 MİLYAR AVROYA DAYANDI

Hollanda'da öğrencilerin kredi borcu toplamı 26 milyar avroya yaklaşırken bu rakamın son yedi yılda iki katına çıktığı belirtildi.

Merkez İstatistik Bürosunun (CBS) yayımladığı verilere göre, kredi kullanan öğrencilerin borç ortalaması kişi başı 15 bin 900 avro olurken bunun bir önceki yıla göre yaklaşık 700 avro yükseldiği bildirildi.

Açıklamada, 30 bin avronun üstünde kredi borcu olan aktif ve eski öğrenci sayısının 300 bin, 50 bin avronun üzerinde borcu olanların ise 100 bini aştığı kaydedildi.

Ülkede kredi kullanan yaklaşık 1,6 milyon kişinin toplam borcunun 25,7 milyar avroya ulaştığı belirtildi.

Bunun öğrenci burs sisteminin kaldırılıp tamamen kredi sistemine dönüldüğü 2015'ten itibaren 7 yılda iki katına çıktığı aktarıldı.

TEMMUZ AYI AÇIĞI 42,3 MİLYAR AVRO

Avrupa Birliği (AB), temmuz ayında toplam 42,3 milyar avro dış ticaret açığı verdi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), AB ve Avro Bölgesi'nin temmuz ayı uluslararası ticaret verilerini yayımladı.

Buna göre, AB'nin ihracatı, temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,8 artarak 211,5 milyar avroya, ithalatı da yüzde 47,6 yükselerek 253,8 milyar avroya ulaştı. Böylece AB'nin dış ticaret açığı temmuz ayında 42,3 milyar avro oldu.

Avro Bölgesi'nde ise ihracat, temmuzda 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 13,3 yükselişle 235,5 milyar avro, ithalat da yüzde 44 artışla 269,5 milyar avro oldu. Avro Bölgesi'nin ticaret açığı, temmuzda 34 milyar avro olarak kayıtlara geçti.

Sonraki Haber