İmparatorluktaki işinizi bulun! Roma İmparatorluğu’nda yapılan en ilginç meslekler

Tarihin en büyük imparatorluklarından biri olan Roma’da yapılan meslekleri duyunca inanamayacaksınız! Oldukça ilginç imparatorluk mesleklerini merak edenler için hazırladığımız bu haberi kaçırmayın…

Yüzyıllar boyunca oldukça büyük bir alana hükmetmiş Roma İmparatorluğu; savaşçıların, politikacıların ve sanatçıların merkezi olarak biliniyor. İmparatorluğun soylu sınıfının dışında kalan meslekler ise oldukça tuhaf ve farklı. Ressamlıktan çırpıcılığa, inşaat işçiliğinden askerliğe Roma’da bulunan en ilgi çekici meslekleri sizler için hazırladık.

1. Çırpıcılık

İlk bakışta bir meslek gibi gözükmeyen çırpıcılık, Antik Roma’nın en ilginç işlerinden biri. Fullers olarak bilinen çırpıcılar, kıyafetlerin temizlenmesinden sorumluydu. Kıyafetleri yıkar, kurutur ve kullanıma hazır hale getirirlerdi. Genelde çıkmayan inatçı lekeler için çırpıcılara başvurulurdu. Bu lekelerle baş edebilmek için çırpıcılar barındırdığı amonyak nedeniyle idrar kullanırdı. Dolayısıyla çırpıcıların tüm günü idrar içerisinde geçiyordu.

2. Çiftçilik

Roma İmparatorluğu’nda gıda ihtiyacını karşılamak adına oldukça önemli bir vazife üstlenen çiftçiler; arpa, buğday, üzüm ve diğer sebzelerin ekilip biçilmesinden sorumluydu. Özellikle savaş zamanlarında çiftçilerin iş yükü oldukça ağırdı. Ancak çiftçiler daha ağır işler için köleleri kullanıyordu.

3. Kölelik

İmparatorluk ekonomisinin en önemli kalkınma kaynaklarından biri olan köleler, varlıklı ailelerin her türlü ihtiyacını karşılamak için kullanılıyordu. Köleler genellikle savaşta esir edilen ya da köle pazarlarında satılan kişilerden oluşuyordu. Oldukça ağır ve kötü şartlar altında çalıştırılan kölelerin bazıları eğitim alabiliyor ve muhasebe-öğretmenlik gibi işlerde çalışabiliyorlardı.

4. Ressamlık

Roma İmparatorluğu’ndaki en önemli mesleklerden bir diğeri ressamlık. Kendi içlerinde alanlara ayrılan ressamlar birçok farklı alanda kullanılıyordu. Mekân duvarları, sahne hazırlıkları ve diğer dekorasyon işlerini ressamlar yapıyordu.

5. İnşaat işçiliği

Büyük bir imparatorluk için çok sayıda yapıya ihtiyaç duyuluyordu. Bu nedenle Roma’nın en gözde mesleklerinden biri de inşaat işçiliğiydi. Köprüler, yollar ve hamamlar inşa eden işçiler, mimar ve mühendislerin çalışmalarını hayata geçiriyorlardı.

6. Şamar oğlanı

Birçok monarşide olduğu gibi Roma İmparatorluğu’nda da şamar oğlanlığı bir meslek grubuydu. İmparatorluk çocuklarının yaptığı hatalardan dolayı şamar oğlanlarına dayak atılır ve çocuklara izlettirilirdi. Böylece çocukların aynı hataları bir daha tekrarlamaması amaçlanırdı.

7. Beden temizlikçileri

Antik Roma’da beden temizliği için özel olarak çalışan kişiler mevcuttu. Bu kişiler koltuk altı gibi bölgelerdeki kılları çekmekle görevliydi. Bugün bulunan imkanlar Roma’da olmadığı için bu meslek grubu oldukça önemli bir yere sahipti.

Sonraki Haber