İmzalar atıldı! Türkiye ve Irak'tan göç konusunda işbirliği

Türkiye ve Irak göç konusunda işbirliği anlaşması imzalandı. Türkiye'den İçişleri Bakanı Yerlikaya, Irak'tan Göç ve Yerinden Edilmişler Bakanı Jabro anlaşmaya imza attı.

İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamayla Irak ile Türkiye arasında "göç ve gönüllü geri dönüş" konusunda bir anlaşma imzalandığını duyurdu.

Açıklamaya göre, mutabakat zaptı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Irak Cumhuriyeti Göç ve Yerinden Edilmişler Bakanı Evan Faiq Jabro tarafından imzalandı.

İşbirliği mutabakat zaptıyla Türkiye'de bulunan Iraklı vatandaşların gönüllü olarak ülkelerine dönüşleri sağlanacak.

Göç yönetiminde daha sürdürülebilir ve güvenli bir yaklaşımın amaçlandığı mutabakat zaptı kapsamında, düzensiz ve yasa dışı göçün etkin bir şekilde engellenmesi için işbirliği yapılacak.

ANLAŞMAYI BAKAN YERLİKAYA DUYURDU

İmza törenine ayrıca Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, Irak'ın Ankara Büyükelçisi Majid Abdulreda Hassan Al-Lachmawi ve Irak Göç İşleri Genel Müdürü Safaa Hussein Ahmed katıldı.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Mutabakat zaptı kapsamında, düzensiz göçle mücadele için işbirliği yapılacak. İmzaladığımız mutabakat zaptının hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

IRAK'TAN TÜRKİYE'YE VİZE MUAFİYETİ GELMİŞTİ

Irak Başbakanlık Basın Ofisi yaptığı açıklamayla 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirildiğini duyurdu.

Söz konusu Türk vatandaşlarının pasaportlarına Irak'taki havalimanları ve sınır kapılarında giriş mührü basılacak ve bu kişiler Irak'ta 30 gün ikamet edebilecek.

TÜRKİYE'NİN KARARI HAKKINDA İDDİALAR ORTAYA ATILMIŞTI

Bu kararın öncesinde 15 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük olan Iraklılar için de Türkiye'ye vize muafiyeti sağlanmıştı.​​​​​​​ Alınan karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konmuştu. Anlaşmayla ilgili spekülatif haberler yapılmış ortaya atılan iddialara yönelik açıklamalar gelmişti.

Irak ve Türkiye arasındaki anlaşmaların önümüzdeki dönemde sürmesi bekleniyor.

Sonraki Haber