İndirim mevsimini hükümet başlatsın

Tüketici örgütleri sahaya indi. Gıda ürünlerinin fiyatlarındaki anormalliği tespit etti. TBF Başkanı Deniz, raflardaki oyuna işaret ederken THAD Başkanı da indirimin kamudan başlaması gerektiğini savundu

Çarşı pazarda pahalılık sürüyor. Döviz fiyatlarının geri gelmesi de çare olmadı. Çünkü 12-14 TL bandında yapılan zamlar dururken bunun üzerindekiler ancak geri çekilebildi. Faiz indirim süreci öncesi 8 TL olan dolar kuru şu günlerde 13.7'i aştı. Yüzde 50'den fazla kur artışı çıpa olarak bu fiyata göre yapıldığından, ithalat fiyatlarının kapsadığı alandan çok daha fazla yayılım göstererek enflasyonu yukarı taşıyor ki bunu aralık ayı enflasyonunda gözlemledik. Bunun yanında bir takım uygulamalar da fiyatlarda köpüğe işaret ediyor. Bazı gıda ürünlerinin fiyatlarındaki anormalliği değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, “Uygulamayı, ortalama tüketicinin tespit etmesi olanaksız.” diyerek şunları aktardı: “Tüketici Birliği Federasyonu tarafından yürütülen Market Endeksi çalışması kapsamında, 1 Ocak 2022’de yapılan tespitlerde bir zincir marketin şubesindeki kırmızı mercimek ile ilgili sıradışı bir durum gözlemlenmiştir. Bir önceki ay bu ürünle ilgili aynı markette yapılan tespitte fiyatının 9.90 TL görülmüş, ancak 1 Ocak 2022 tarihinde aynı marka, aynı gramaj ve aynı ambalaj içindeki ürünün 33.50 TL. olarak etiketlendiği, farklı bir barkod ile 9.90 TL’lık ürünün de rafta yer aldığı tespit edilmiştir.”

MERCİMEK TALANI

Aradaki farkın oldukça sıradışı olması üzerine, market yetkililerinden bilgi istendiğini, bunun üzerine market yetkilileri tarafından her iki ürünün farklı ürünler olduğunun iddia edildiğini söyleyen Deniz, şu bilgileri paylaştı: “Bu iddiaya karşın 33.50 TL olan ürünün de, 'müşteri memnuniyeti' gerekçesiyle 9.90 TL’dan verilebileceği söylendi. Ancak bu teklif tarafımızdan kabul edilmeyerek, kanıt olması için her iki ürün de satın alındı. Yine aynı market şubesinde, raflarda ürün olmasına karşın fiyat etiketinin olmadığı da kaydedildi. Yapılan bu tespitlerde ortaya çıkan ve tüketici aleyhine olan uygulamaların, ortalama tüketici tarafından fark edilmesi oldukça zor olup milyonlarca tüketicinin cebinden haksız kazanç sağlanacaktır. Tüketici Birliği Federasyonu tarafından tespit edilen bu sıradışı ve haksız uygulamanın incelenmesi ve gerekli idari yaptırımların uygulanması için hem ürünü üreten firma hem de satan firma hakkında Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ve İç Ticaret Genel Müdürlüğü’ne ayrı ayrı başvuruda yapıldı.”

ENERJİ İNDİRİMİ ZORA SOKTU

Zamların artarak devam ettiğini belirten Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Hak Arama Derneği (THAD) Genel Başkanı Nihat Altay da, “Enerji fiyatlarının artması, firmaların indirime gitmelerini olumsuz yönde etkileyecektir.” dedi. Kur artışı tarihi seviyelere yükselince marketlerden ev eşyasına, konfeksiyondan oto parçasına, ulaştırmadan cep telefonlarına kadar her ürüne fahiş oranlarda zam yapıldığını belirten Altay, yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı TL’yi özendirme paketinden sonra dolar, avro ve altın gün bazında yüzde 30 değer kaybederken, zamları kur artışına bağlayan ve günde üç kez etiket değiştiren sektör temsilcileri döviz kuru düştükten sonra bırakın indirimi, bazı ürünlere yeni zamlar yaptılar. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, döviz kurlarındaki düşüşü fiyatlara yansıtmayanlara karşı denetimleri artıracaklarını ve ihlalde bulunanlara en ağır cezaları vereceklerini açıkladı. Ancak akaryakıt, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yeni zamlar geldikçe marketlere baskı yapacak, ceza yazacak otoritenin ciddiyeti kaybolur. Ne kadar baskı yapılırsa yapılsın iş dünyası enerjide ki yeni zamları bahane ederek indirime gitmeyecektir. Hatta yılbaşından sonra ki açıklamalara baktığımızda yeni zamların geleceği sinyalini vermeye başladılar. Bu nedenle önce yetkililerin tekelinde olan enerji zamlarında indirim yapılması gerekir ki alt grup verilen mesajı alsın. Tüketiciler, zamları geri çekmeyen marketleri boykot dahil organize bir şekilde uyarma noktasında çaba gösteriyorken özellikle yeni yılın ilk saatlerinde akaryakıt, elektrik ve doğalgaz kalemlerine yapılan yüksek oranlarda ki zamları kamuoyu anlamakta zorlanıyor.”

Sonraki Haber