İngiliz dronu El-Bab'ı vurdu

İngiltere Savuna Bakanlığı 20 Aralıkta bir açıklama yaptı ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde  konuşlu olan ve Irak ve Suriye'de silahlı gözetleme ve devriye görevleri yapan bir İngiliz SİHA'sının (Reaper modeli) El-Bab'daki IŞİD binasına 2 adet roket atışı (Hellfire füzesi) yaptığını bildirdi

En az bir faal IŞİD militanının hedef alındığını ve sivil zayiatın en az olmasına dikkat edildiği belirtildi. "UK Defence Journal" isimli İngiliz savunma haberleri sitesine göre Güney Kıbrıs Rum Yönetimi merkezli yapılan silahlı dron operasyonları İngiltere'nin "Shader Operasyonu" (Gölgeleme Operasyonu) kapsamında yapılıyor. "Gölgeleme Operasyonu" Ağustos 2014'te başlıyor ve başlama sebebi IŞİD’ın Yezidi katliamının sonucunda Yezidi'lerin dağlık bölgelere kaçması ve İngiliz Hava Kuvvetlerinin Kuzey Irak'ta Sincar Dağına Yezidiler ve diğer etnik azınlıklar için havadan insani yardım malzemesi indirmesine dayandırılıyor. (En azından resmi gerekçe bu diyelim) Daha sonra operasyon ABD liderliğinde IŞİD ile mücadelenin İngiliz ayağına dönüşüyor. Haberde geçmişe kıyasla İngiliz jet ve dronlarının daha az bombalama eylemi yaptığını çünkü bölgedeki IŞİD varlığının azaldığı belirtilmiş.

Yoruma gelirsek, El-Bab zaten TSK'nın veya TSK ile hareket eden grupların kontrolünde olan bir şehir. El-Bab'ın Esad kontrolündeki Halep ile PYD kontrolündeki bölgenin arasında olduğunu belirtelim. NATO müttefikimiz olan İngiltere, zaten TSK unsurları El-Bab civarındayken neden SİHA ile El-Bab'ı vurur? Bir zahmet TSK'ya haber verselerdi, IŞİD varsa TSK gereğini yapardı. Diğer taraftan bu takip edilen ve roket atılan IŞİD’linin ismi yok muymuş neden ismi kaynak haberlerde belirtilmiyor? Operasyon TSK ile koordine halinde mi yapılmıştır? Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki İngiliz üssünden kalkıp El-Bab'ı vuran bir dron muhtemelen KKTC hava sahasından geçecektir, muhtemelen Hatay civarından Türk hava sahasına da girecektir. Türk hava sahasına girmez ise güneyden dolanıp Rusya’nın Lazkiye'deki üssünün civarından geçmesi gerekir ki bu da pek ihtimal dahilinde değil. Türkiye ile ABD'nin arası zaten ABD'nin Suriye'deki terör unsurlarına verdiği destek vb. yüzünden son derece kötü durumdadır. İngiltere'nin de ABD'nin hatalı politikalarının kuyruğuna takılıp, Türkiye sınırına ancak 50 km mesafedeki bölgede, TSK ile koordineli olmadığı gibi izlenim veren operasyonlarda bulunması, ilişkilerin iyi yönde gelişmesini zorlaştırır. Türkiye ve İngiltere'nin son yıllarda hızla gelişen ekonomik ve toplumsal ilişkileri bu tür yanlış hamleler ile riske atılmamalıdır.

Sonraki Haber