İngiliz ordusu küçüldü

İngilizlerin hazırladığı bir rapor, ordunun modern bir savaş için yeterli sayıda askere sahip olmadığını gösterdi. Aynı zamanda Rusya ile olası bir çatışma için ‘hazırlıksız’ olduğu sonucuna varıldı

Lordlar Kamarası tarafından Perşembe günü yayınlanan bir rapor mevcut büyüklüğünün NATO taahhütlerini karşılamak ve özellikle Ukrayna'daki savaştan çıkarılan dersler ışığında büyük ölçekli çatışmaları sürdürmek için yetersiz olduğu sonucuna vardı.

"Ukrayna: Bir Uyandırma Çağrısı" başlıklı rapor, Birleşik Krallık'ın savunma pozisyonundaki önemli boşlukları ortaya koymakta ve İngiliz ordusunun Rusya'dan gelen artan tehditlere karşı hazırlıklı olmasını sağlamak için acil reformlar yapılması çağrısında bulunuyor.

MEVCUTTA BÜYÜK DÜŞÜŞ

1980'lerin başında 163 binden fazla askerle zirveye ulaşan İngiliz ordusu şu anda 72 bin 500 aktif görevde asker bulunduruyor. Lordlar Kamarası Uluslararası İlişkiler ve Savunma Komitesi yayınladığı raporda, bu küçülmenin kasıtlı olduğunu ve "ileri teknoloji kullanımının" üniformalı daha az personeli telafi edeceği inancına dayandığını belirtti.

Raporda, "Ancak Ukrayna'daki savaş, teknolojik açıdan yetenekli iki devlet arasındaki bir çatışmada, teknolojinin savaşı hızla sona erdirebilecek sihirli bir mermi olmadığını göstermiştir" uyarısında bulunuldu.

Komite, sayıların hala önemli olduğunu ve insansız hava araçları ve elektronik harp kullanımına rağmen, hangi taraf "küçük, zayıf, butik kuvvetler" kullanırsa kullansın, bu kuvvetlerin "zamanla çiğnendiğinin" görüleceğini yazdı.

Komite, "Birleşik Krallık'ın iyi eğitimli ve iyi donanımlı bir gücü var" diye ekledikten sonra, "Ukrayna'daki gibi büyük, uzun süreli çatışmalar için çok küçük ve yetersiz bir şekilde kurulmuş" olduğunu belirtti.

‘AVRUPA’DA SAVAŞMAYA HAZIR OLUN’

Ukrayna'da çatışmaların başladığı 2022 yılından bu yana hiçbir İngiliz hükümeti ordunun küçültülmesini tersine çevirecek bir plan açıklamadı. Bununla birlikte, askeri ve siyasi yetkililer ülkenin silahlı kuvvetlerinden her zamankinden daha görkemli taleplerde bulundular.

Eski Genelkurmay Başkanı Patrick Sanders 2022'de birliklere "bir kez daha Avrupa'da savaşmaya" hazırlanmaları talimatını verdi. Eski Savunma Bakanı Grant Shapps da bu yıl İngiltere'nin önümüzdeki beş yıl içinde "Rusya, Çin, İran ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne" karşı savaşmaya hazır olması gerektiğini iddia etti.

TANK SAYISINDA AZALMA

İnsan gücü eksikliğinin yanı sıra, İngiliz ordusu şu anda 1980'lerin başındaki ana muharebe tanklarının beşte birine sahip ve emekli General Rupert Jones'a göre stokta bir günlük top mermisinden daha azı var.

Sky News'in haberine göre geçen yılın başlarında üst düzey bir ABD'li general dönemin Başbakanı Rishi Sunak'a Washington'un İngiltere'yi "ancak ikinci kademe" bir askeri güç olarak gördüğünü, ABD, Rusya, Çin ya da Fransa gibi "birinci kademe" güçlerden ziyade Almanya ya da İtalya'ya daha yakın olduğunu söyledi.

Haziran ayında Avam Kamarası Savunma Komitesi tarafından hazırlanan bir raporda İngiltere'nin silahlı kuvvetlerinin "sürekli olarak aşırı gerildiği" ve "yüksek yoğunluklu" bir savaşa hiçbir şekilde hazır olmadığı tespit edildi.

DEVLET İÇİNDE GÜVEN PROBLEMİ

Komite, mevcut Savunma İşe Alım Sistemi'nin (DRS) aşırı bürokrasi nedeniyle aksadığını, özellikle de tıbbi değerlendirme sürecinde aşırı temkinli davranıldığını, gereksiz retlere ve potansiyel işe alımları caydıran gecikmelere neden olduğunu belirtti. DRS, tıbbi muayenelerinde daha dengeli ve risk toleranslı bir yaklaşım benimsemeli ve marjinal vakaları çözme sürecini hızlandırmalıdır." tavsiyesinde bulunuluyor.

Komite ayrıca, Birleşik Krallık savunma sanayinin yıllardır yapılan yetersiz yatırımlar nedeniyle sürekli çatışmalara karşı hazırlıksız olduğu konusunda da uyarıda bulundu. Rapora göre hükümet ve savunma sanayi arasındaki güven eksikliği, üretimin ve hazırlığın arttırılmasının önünde önemli bir engel teşkil ediyor. Komite, savunma sektörünün modern savaşın taleplerini karşılayabilmesini sağlamak için hükümetten daha net ve uzun vadeli taahhütler istedi.

SAVUNMA HARCAMALARI BOZULABİLİR

Birleşik Krallık şu anda GSYH'sinin yaklaşık yüzde 2,3'ünü savunmaya harcamaktadır; bu oran NATO'nun zorunlu kıldığı yüzde 2'nin üzerinde ancak Sunak tarafından bu yılın başlarında belirlenen yüzde 2,5'lik hedefin altındadır.

Sunak'ın halefi Keir Starmer bu hedefi tutturma taahhüdünde bulundu, ancak tuttursa bile perşembe günkü rapor bunun "savunma harcamalarında uygun bir artış" olmayabileceği ve enflasyon tarafından iptal edilebileceği uyarısında bulundu.

Sonraki Haber