İngiliz ordusundan kritik karar: WhatsApp’ı silin

İngiltere orduda istihbarat zafiyeti oluşturması açısından WhatsApp’ın yasaklanmasına karar verdi. Konuyu Aydınlık Avrupa’ya değerlendiren Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, milli yazılımların zorunluluğuna dikkat çekti

İngiliz ordusunda WhatsApp yasaklandı. Ordunun askeri birliklere “WhatsApp’ı silin” talimatı gönderdiği belirtildi. İngiliz medyası, Rus hackerların saldırı ihtimaline karşı İngiliz ordunun yeni emirler verdiğini yazdı. Daily Mail’in haberine göre Savunma Bakanlığı’ndan birliklere gönderilen talimatta, “WhatsApp’ınızı silin. Rus hackerlar siber saldırılarla hassas askeri belge ve bilgilere erişebilir” ifadeleri yer aldı. Bütün asker ve personele WhatsApp yasağı geldiği belirtilirken bu uygulamayı kullananlara disiplin cezası verileceği kaydedildi.
Aydınlık Avrupa’ya konuşan Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, kullanılan telefon uygulamalarının istihbarat zafiyetlerine yol açtığına dikkat çekti. Pekin, silahlı kuvvetlerde cep telefonunun kullanılmasının bile sakıncalı olduğunu belirtti. Cep telefonu sayesinde konuşmalardan konum bilgilerine kadar birçok veriye ulaşılabildiğini vurgulayan Pekin, “ABD’nin ve İngiltere’nin çok önemli bir sinyal istihbaratı var. Bizim de var. Her zaman dinlenme imkânı var. Belli bir numara verdiğiniz zaman, devreye girdiği andan itibaren anında bağlantıyı sağlarlar.” ifadelerini kullandı.

‘WHATSAPP BİRLİKLERİN HAREKÂTINI ENGELLİYOR’

WhatsApp uygulamasının askeri birliklerin harekâtını olumsuz etkilediğini belirten Pekin, “WhatsApp uygulaması ve bu uygulamada grupların kurulması birliklerin harekâtını engelliyor. Özellikle WhatsApp grupları eğer birileri tarafından takip ediliyorsa sizin nerde olduğunuzu ne yaptığınıza hâkim olabilir. Örneğin bin kişilik bir grup bir yere giderken bu gruplar sayesinde istihbarat sağlanıp o grupların hareketi incelenebiliyor” dedi. Konum yollamanın da büyük bir istihbarat zafiyeti yarattığına dikkat çeken Pekin, konum aktarıldığında karşı hava kuvvetlerine ateş etme imkânı tanındığını ifade etti.

‘BİLGİ MADENCİLİĞİ İLE HAREKÂT PLANI TESPİT EDİLEBİLİR’

WhatsApp’ın yanı sıra Facebook, Twitter gibi uygulamalarla da istihbarat toplandığını belirten Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin şöyle konuştu: “Bilgiler belki bir kişi için sorun değil ama çeşitli yerlerden bu tip bilgileri takip eden olursa buna biz data mining (bilgi madenciliği) diyoruz. Bu bilgi madenciliğiyle sizin stratejik silahlarının yeri, yapılacak harekâtın planı tespit edilebilir. Burada çeşitli yerlerden bilgiler alınır o bilgiler yorumlanır ve açık istihbarattan çok önemli bir bilgi elde edilmiş olur.”

‘İNGİLİZLER DOĞRU KARAR VERDİ’

Askeri personel için WhatsApp’ın yasaklanmasının doğru bir karar olduğunu belirten Pekin, “Elektronik harpte personel telsizi susturur, arada radar gibi önemli şeyleri susturur. O zaman tek çare olarak internet kalır istihbarat elde etmek için. Bazen böyle durumlar Suriye’deki harekâtlarda da oldu. Karşı taraf seni internete ve uygulamaları kullanmak zorunda bırakır. Sen WhatsApp’tan konuşursun ister istemez istihbarat verirsin. Bu bakımdan İngilizler bunların kullanılmasını yasaklayarak doğru bir karar aldılar” dedi.

‘MESAJLAŞMA YAZILIMI MİLLİ OLMALI’

WhatsApp gibi yabancı uygulamaların kullanımının azamiye indirilmesi ve alternatif olarak milli yazılımların geliştirilmesinin önemine dikkat çekti Emekli Korgeneral Pekin şunları söyledi: “Türkiye bu konuda önemli adımlar atması gerek. Milli yazılım olsa karşı taraf şifreyi çözemez ama şifrenin çözülüp çözülmemesinden de emin olmak gerekiyor. Sürekli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Ya milli sistemleri kullanacağız ya da bunları kontrol eden bir yerde bulunacağız. Milli sistemleri kullanamıyoruz. Evet birtakım mesajlaşma programları var ama Facebook’un Twitter’ın Whatsapp’ın yerine geçecek sistemler yok. Rusların yaptığı Telegram var. İranlıların bir sistemi var. Bizim bir ara yapıldı ama ne oldu ne bitti bilmiyorum. Yani milli sistem yapmalı ve kullanmalıyız. Bir bu milli sistemlerin de birileri tarafından kontrol edilmesi lazım aksi takdirde bu sistemlerin ağına daha işin başında girilebilir.” ifadelerini kullandı. 

UKRAYNA’DA 18 BİN KİŞİ İSRAİL PROGRAMLARI İÇİN ÇALIŞIYOR 

Pekin, İsrail’in özellikle istihbarat sağlayıcı, şifre kırıcı programların start-up’larına büyük ölçüde destek verdiğini belirtti. İsrail’in bu tarz programları üretip Avrupa’ya sattığını da belirten Pekin, ABD’nin de İsrail istihbaratı ile birlikte çalıştığını söyledi. İsrail’in geliştirdiği Pegasus casus yazılımına dikkat çeken Pekin, bu sistem ile birçok kişinin dinlendiğine vurgu yaptı. Sadece Ukrayna’da İsrail’in bu start-up teknolojilerini yani bilgisayar programlarını yapan 18 bin kişi olduğunu söyleyen Pekin, “Bunların bir kısmı Yahudi bir kısmı değil. İsrail bu kişileri kendi adına çalıştırıyor, üretim yaptırıyor. Daha sonra İsrail bunları satıyor. Tabi sattığı zaman Pegasus gibi yazılımlar ne kadar emniyetli olursa olsun takip ediliyor” ifadelerini kullandı.

İsviçre’de WhatsApp, Signal ve Telegram yasak

İsviçre ordusunun, dünyada yaygın kullanılan WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarını güvenlik gerekçesiyle yasakladığı bildirildi. Tages Anzeiger gazetesinde yer alan habere göre İsviçre ordusu, ABD'nin internetteki kişisel verilere erişimine imkân tanıyan CLOUD yasası kapsamındaki WhatsApp, Signal ve Telegram gibi uygulamaları güvenli bulmayarak, ordu personeline yerel mesajlaşma uygulaması Threema'yı kullanma talimatı verdi.
Tages Anzeiger’a konuşan ordu sözcüsü Daniel Reist, “Uygulamayı geliştiren firma İsviçre merkezli olduğu için ABD'li firmalar gibi CLOUD yasasına bağlı işlemiyor.” dedi. Reist, ordu içindeki telsiz ve diğer haberleşme araçlarının, alınan karardan bağımsız olarak kullanımının aynı şekilde süreceğini kaydetti. Daha önce Facebook adıyla faaliyet gösteren ABD merkezli Meta firmasına ait WhatsApp, İsviçre'de 16-64 yaş aralığındaki vatandaşların yüzde 80'i tarafından kullanılıyor. 2012'de geliştirilen ve İsviçre ordu personelinin kullanacağı Threema'nın, dünya genelinde 10 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunuyor.

Sonraki Haber