İngiltere ile yeni ticaret anlaşması müzakereleri başlıyor

Geçenlerde ticaret bakanımız Ömer Bolat, İngiltere'de İngiliz mevkidaşı Kemi Badenoch ile görüştü ve yeni ticaret anlaşması yolunda müzakerelerin başlatılması kararı alındı. Zaten 2023 Temmuz ayından beri bu alanda çalışmalar yürütülüyormuş

Bizim basında sanki anlaşma yapıldı intibası veren haberler yapılıyor ancak İngiliz resmi makamlarına göre durum böyle değil.

Devletin resmi dijital platformu olan Gov.uk'deki bilgiye göre müzakerelerin yazın başlaması hedefleniyor. Yani önümüzde 2-3 ay süre var. Gov.uk'deki haber bu anlaşmayı daha çok kendi kamuoylarına "satacak" şekilde hazırlanmış. Haberi özetleyelim: Türkiye'den fıstık, bulgur, domates gelecek. İngiltere'ye ise servis sektöründe kapılar açılacak. İngiltere zaten dünyada ABD'den sonra en çok servis ihraç eden ikinci ülke. Yani bu alanda çok rekabetçi.

İngiltere-Türkiye arasındaki ticaret anlaşmasının önemli bölümü 1990'lara dayanıyormuş. 2022 itibariyle ikili ticaret 26 milyar sterlin ile hayli güçlü. İngiltere ekonomisinin % 80 kadarını servisler oluşturuyor. 2020 itibariyle Türkiye'ye yapılan ihracat, İngiltere'de 57.000 istihdamı destekliyor ve bunun %68 kadarı servislerden. Türkiye Ekonomisi, İngiliz firmalarına şu alanlarda fırsatlar sağlayabilirmiş: Taşımacılık, Mühendislik, Finansal Servisler, demiryolu alanındaki imalat ve teknolojiler. Türkiye ile olan bu müzakereler, İngiltere'nin yeni ticaret birliklerini hedefleyen stratejisi ile uyumlu. Hali hazırda Meksika ve Güney Kore ile bu alanda müzakereler devam ediyor. Amerikan eyaletleri içinde de Florida ve Teksas ile MoU'lar imzalanmış. İngiltere, 21. yüzyılın gerektirdiği yeni nesil modernize edilmiş ticaret anlaşmaları hedefliyor. (Türkiye neden ABD eyaletleri ile MoU çalışmıyor?) İngiltere Türkiye ile hedeflediği anlaşmada kendi rekabetçi sektörlerini güçlendirmeyi, Türkiye gibi hızlı büyüyen bir pazardaki fırsatları değerlendirmeyi ve İngiltere'de daha çok istihdam yaratmayı hedefliyor. Türkiye'den getirilecek yeni ürünler ise İngiliz tüketicisine daha çok çeşit ve daha geniş erişim sunacakmış. İngiliz hükümeti, Türkiye ile yapılacak müzakereler konusunda fikirlerini almak için İngiliz firmalarına genel bir çağrı yapmış ve Deloitte, Diaego, Vodafone gibi İngiliz firmaları görüşlerini beyan etmişler ve bu müzakerelerin hedefleri konusunda önerilerde bulunmuşlar. (Bu üç firma da Türkiye'de büyük iş yapıyor. Diaego bizim "Yeni Rakı" nın sahibi olan firma). 2022'de İngiltere, Türkiye'ye 6,7 milyar GBP mal satmış ve bunların içinde önemli miktarda güç jeneratörleri ve metaller varmış. İngiltere'nin Galler gibi farklı ve az gelişmiş bölgelerinden dahi Türkiye'ye ihracat yapılabiliyormuş.

Bizim basında, İngiltere ile ticaret anlaşmasının yenilenmesi konusuna kuşku ile bakılıyor ve "yine kurnaz İngilizler bizimkileri kazıklayacaklar" mealinde yorumlar yapılıyor. Elbette bizim ekip ev ödevini iyi yapmaz ve ne isteyip vereceğini akıllı şekilde tasarlamaz ise kazıklanma ihtimali her anlaşmada olduğu kadar var.

Sonraki Haber