İngiltere parlamentosunda küstah 'PKK' önerisi
Daha önce Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'yı ziyaret den İngiliz İşçi Partisi Milletvekili Lloyd Russell-Moyle, PKK'nın terör listesinden çıkarılmasının tartışılması gerektiğini söyledi. Moyle, "“Terör örgütlerini listeleyen sistem eskidi” dedi.
İngiltere parlamentosunun dünkü oturumunda terör örgütü PKK'nın, “terör örgütleri listesi”nden çıkarılması tartışıldı.
Oturumda ayrıca Türkiye'nin HDP'ye yönelik politikalarının da ele alındığı aktarılırdı.
İşçi Partisi Milletvekili Lloyd Russell-Moyle, oturumda söz alarak “Terör örgütlerini listeleyen sistem eskidi” dedi ve genel olarak örgütlerin “terör listesi”ne nasıl eklendiğinin gözden geçirilmesi için çağrıda bulundu.
Moyle, İngiliz hükümetinin “terör örgütleri listesi” hazırlanırken dikkatli davranmadığını belirterek, “PKK, Türk Hükümeti'nin talebiyle, başka kontroller ve güvenceler olmaksızın terör örgütü listesine alındı” diye konuştu.
Lloyd Russell-Moyle
Russell-Moyle, “Yüzlerce Kürt aktivist, gazeteci, milletvekili ve belediye başkanı tutuklandı. Aktivistlerin ve gazetecilerin tutuklanması, özellikle Türkiye'nin ifade özgürlüğünü korumamasıyla ilgilidir. Milletvekilleri tutuklandığında genellikle insan hakları ihlallerine maruz kalıyorlar, ancak buna ek olarak dokunulmazlıkları da kaldırılıyor” dedi.
2001 YILINDAN BERİ TERÖR LİSTESİNDE
İngiltere, 2001 yılında PKK'yi “terör listesi”ne eklemiş ve örgütü, “Türkiye'nin güneydoğusunda bağımsız bir Kürt devleti arayan ayrılıkçı bir hareket” olarak tanımlamıştı.
PKK ayrıca Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin de “terör örgütleri listesi”nde yer alıyor.
Ancak ABD'nin Suriye'nin kuzeyi başta olmak üzere terör örgütü YPG/PK'ya silah ve mühimmat desteği son bulmuyor.
ABD'nin âdeta Suriye'deki kara gücü olan YPG/PKK Suriye'nin bölünmesi amacının en büyük figürü durumunda.
Türkiye'nin bütün çabalarına rağmen teör örgütüne desteğini sonlandırmayan ABD ise, Suriye'deki YPG/PKK'yı bir yandan silahlandırırken, HDP'yi de kollamayı ihmâl etmiyor.
PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin tutuklu eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması için uluslararası çapta lobicilik faaaliyetleri yürütülüyor.
Son olarak başta ABD'nin olduğu 10 ülke büyükelçisinin verdiği Türk yargısına müdahale eden ifadelerle dolu bildiriyle Türkiye ile ABD arasındaki gerilim artmıştı. Bildiride tutuklu Selahattin Demirtaş ve Sorosçu Osman Kavala için tahliye talep edilmiş, Türkiye'nin bağımsız yargısı hedef alınmıştı.
Kim Johnson
İşçi Partisi Milletvekili Kim Johnson, 2020'de bir Belçika mahkemesinin PKK'nin “terör örgütü” olmadığına yönelik verdiği karara atıfta bulunarak, “PKK'nın terör örgütü değil, meşru bir savaş yürüttüğüne dair karar veren Belçika Yüksek Mahkemesi'ndeki davanın sonucuna bakıldığında, bu tarihi kararın kendi hükümetimizin tutumu açısından önemli sonuçları olmalıdır” diye konuştu.
Johnson, hükümetin PKK'nin “terör örgütü” listesine alınmasını bu deliller ışığında yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
KAMIŞLI'DA YPG/PKK'YI ZİYARET ETMİŞLERDİ
Ayrıca Moyle beraberindeki İngiliz İşçi Partisi milletvekillerinden oluşan bir heyetle Suriye'nin Kamışlı ilçesinde terör örgütü YPG/PKK'yı ziyaret ederek teröristlerle görüşmüştü.
Heyette bulunan siyasetçiler arasında, Muhafazakar Parti'den milletvekili Adam Holloway da yer almıştı.
Heyet ile teröristler arasında yapılan görüşmede, terör örgütü YPG/PKK'ya destek sözü verildiği belirtilmişti.