İngiltere Savunma Bakanı: Ordumuz savaşmaya hazır değil

İngiliz ordusunun personel sayısı Napolyon savaşlarından beri en düşük seviyede. Bütçenin de yetersiz olduğu belirtiliyor. İngiliz Savunma Bakanı, NATO üye ülkelerine seslenerek ‘Yenilik yapmalıyız!’ çağrısında bulundu

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, İngiltere ordusunun büyük bir çatışmaya hazır olmadığını ve şu anda bir savaş çıkması halinde düşmanı caydıramayacağını kabul etti. Perşembe günü Politico'nun Power Play podcast'ine katılan Healey, İngiliz ordusu, donanması ve hava kuvvetlerinin Muhafazakar Parti'nin 14 yıllık iktidarı boyunca içinin boşaltıldığını ve yetersiz finanse edildiğini söyledi.

DURUM BEKLEDİĞİMİZDEN KÖTÜ

Healey, “İngiltere İşçi Partisi temmuz ayında iktidara geldiğinde, işlerin kötü durumda olmasını bekliyorduk. Ancak mali durum, kuvvetlerin durumu düşündüğümüzden çok daha kötüydü." ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanı "Birleşik Krallık’ın diğer birçok ulusla uyumlu olarak, askeri operasyonlar yürütmek için çok yetenekli ve hazır hale geldiğini belirtirken “Yapmaya hazır olmadığımız şey ise savaşmaktır. Savaşmaya hazır olmadığımız sürece caydırıcı olamayız.” dedi.

İngiliz yetkili, "Bu NATO düşüncesinin merkezinde yer almaktadır. Sadece NATO ülkelerini savunmakla kalmamalı, daha da önemlisi gelecekteki herhangi bir saldırganlığa karşı sağladığımız caydırıcılıkta daha etkili olmalıyız" uyarısında bulundu.

‘YENİLİĞE İHTİYACIMIZ VAR’

Healey, NATO içerisindeki diğer üyelerin yenilik yapmaları ve yeni teknolojileri ve Ukrayna'dan bazı dersleri alarak yaptıkları işi daha ölümcül ve dolayısıyla daha güçlü bir caydırıcılık haline getirmeleri gerektiğini söyledi.

Savunma Bakanı'nın açıklaması hakkında yorum yapması istenen İşçi Partisi hükümetinin bir sözcüsü, "Bu Hükümet ülkeyi savunmak için ne gerekiyorsa her zaman yapacaktır. Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri dünyanın en iyileri arasındadır ve Birleşik Krallık'ı 7/24 savunmakta, müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte çalışarak her türlü olaya hazırlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Sözcü, "Temmuz ayında başlatılan Stratejik Savunma İncelemesi, Silahlı Kuvvetlerimizin savaşa daha hazır, daha entegre ve daha yenilikçi olması için karşı karşıya olduğumuz tehditleri ve ihtiyaç duyduğumuz kabiliyetleri ele alacaktır" dedi.

FAZLA PARA YOK

Perşembe günü The Telegraph gazetesi üst düzey bir savunma kaynağına dayandırdığı haberinde, önümüzdeki hafta açıklanacak olan yeni Birleşik Krallık bütçesinin Savunma Bakanlığına kesinlikle daha fazla para sağlamayacağını bildirdi.

Hükûmet’in açıkladığı rakamlara göre Britanya ordusu, donanması ve hava kuvvetleri 2024 yılına 138 binin biraz üzerinde aktif görevli personel ile giriyor ki bu sayı Napolyon savaşlarının sonundan bu yana en düşük sayı. Sadece ordunun personel sayısı 2010 yılında 100 binden fazla iken bu yılın başında 75 bin 110'a düşmüştür.

Çarşamba günü Birleşik Krallık ve Almanya, Rusya'ya karşı daha yakın bir işbirliği amacıyla bir savunma anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Alman denizaltı avlama uçakları İskoçya'daki RAF Lossiemouth'ta faaliyet gösterecek ve silah devi Rheinmetall, İngiliz çeliği kullanarak top namlusu üreten bir fabrika açacak. Healey yaptığı açıklamada Avrupa ülkelerinin "NATO ittifakı içinde ağır yükün taşınması ve liderlik için daha fazla sorumluluk" alması gerektiğini söyledi.

Sonraki Haber