İngiltere yerel seçimlerinde Johnson ağır yara aldı İktidar partisi 12 belediyeyi kaybetti

Birleşik Krallık'ta yapılan yerel seçimlerde iktidardaki Muhafazakar Parti birçok belediyede yüzlerce sandalye kaybetti. Ana muhalefette bulunan İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti ise oylarını yükselterek sandalye sayılarını artırdı

Birleşik Krallık'ta 5 Mayıs’ta yapılan yerel seçimlerde Muhafazakar Parti 460'tan fazla belediye encümen üyeliği ile 12 belediyeyi kaybetti. Muhafazakarların yönetimi kaybettiği 12 belediyeden 7’si İşçi Partisi'ne, 5'i de Liberal Demokratlara geçti. Muhafazakarlar 386 encümen üyeliği kaybederken, İşçi Partisi sandalye sayısını 238, Liberal Demokrat Parti ise 186 artırdı.

JOHNSON: ZOR ZAMANLAR GEÇİRİYORUZ

Seçimin ardından değerlendirmelerde bulunan Başbakan Boris Johnson, partisinin bazı bölgelerde “zor” zamanlar geçirdiğini ifade etti. Sonuçların sorumluluğunu üstlendiğini belirttiği konuşmasında Johnson, seçmenlerin kendileri için önemli olan konulara odaklanılmasını istediğinin açık olduğunu söyledi. Diğer yandan Johnson ülkenin uzun süredir Muhafazakarlara oy vermeyen bazı bölgelerinde dikkate değer kazanımlar elde ettiklerini de sözlerine ekledi.

Kaybedilen belediyelerdeki bazı Muhafazakar Parti yöneticileri ise kaybedilen oyların ve belediye sandalyelerinin faturasını Johnson’a kesti.

Cumberland belediyesini kaybeden John Mallinson, seçmenlerin "gerçeği söyleme" noktasında Başbakan'a güvenmediğini söyledi. Londra'da İşçi Partisi'ne kaybedilen belediyelerden biri olan Wandsworth Belediyesi lideri Ravi Govindia ise "ülkedeki genel sorunların" belediyenin kaybedilmesine neden olduğunu iddia etti. Eleştirileri yanıtlayan Muhafazakar Parti Başkanı Oliver Dowden ise parti liderini değiştirme gibi bir durumun söz konusu olmadığını ortaya koydu.

İŞÇİ PARTİSİ VE LİBERAL DEMOKRAT PARTİ YÜKSELİŞTE

Ülke genelindeki tabloya bakıldığında Muhafazakar Parti’den kopan oylar İngiltere'nin güneyinde Liberal Demokrat Parti'ye kaydı. İşçi Partisi ise başkent Londra'da kilit önemdeki bazı belediyeleri kazanma başarısını elde etti.

Buckingham Sarayı, Parlamento ve devlet kurumlarının bulunduğu Londra Westminster'da belediye meclisinde çoğunluğu İşçi Partisi kazandı. 1964 yılından beri Muhafazakar Parti'nin kontrolünde olan belediyenin İşçi Partisi’ne geçmesi Muhafazakarlar için ciddi bir kayıp olarak değerlendiriliyor. Londra'da Muhafazakarların yönettiği Barnet Belediyesi Meclisi ise tarihinde ilk kez İşçi Partisi’nin yönetimine geçti. Yine 1978'den beri Muhafazakar Parti'nin elinde olan Wandsworth da 5 Mayıs’ta İşçi Parti'nin hakimiyet kurduğu bir başka belediye oldu.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer sonuçların ardından “bir dönüm noktasına ulaştıklarını” ve "gelecek genel seçimleri kazanma yoluna girdiklerini” söyledi.

Liberal Demokratlar ise seçimlerde belediye meclis üyeliğini sayısını en fazla artıran parti olmayı başardı. Liberal Demokrat Parti 4 yıl önceki seçimlerle kıyaslandığında 5 yeni belediye kazandı ve sandalyelerin sayısını 222’ye çıkarttı.

Parti lideri Ed Davey seçim sonrası yaptığı değerlendirmede sonuçların "çok umut verici" olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Milyonlarca insan elektrik ve gaz faturalarının yükselmesinden, vergilerin artmasından, yaşam standartlarının düşmeye başlamasından ve bu başbakandan usandığını mesajını verdi.”

Partilerin oy oranları

BBC'nin yerel seçim sonuçlarının ardından bir hesaplama yaparak 5 Mayıs’taki yerel seçimin bir genel seçim olması durumunda partilerin almış olacağı oy oranına ilişkin veriler paylaştı. BBC’ye göre sonuçlar şöyle:

İşçi Partisi — yüzde 35

Muhafazakar Parti — yüzde 30

Liberal Demokratlar — yüzde 19

Sonraki Haber