İngiltere’de diş hekimi ‘kıtlığı’: 6 milyon kişi hizmet bekliyor

Sağlık sistemindeki grevlerle gündeme gelen İngiltere’de bu kez de diş hekimi açığı yaşanıyor. İngiliz Diş Hekimleri Birliği hizmetlerin yetersiz kaldığına dikkat çekerek milyonlarca hastanın muayene olamadığını açıkladı

İngiltere’de milyonlarca insan diş kontrolü yaptırmak veya diş ağrılarını tedavi ettirmek için mücadele ediyor. Rakamlar İngiltere’deki aktif NHS diş hekimi sayısının son on yılın en düşük seviyesinde olduğunu ortaya çıkardı.

'DİŞ HEKİMİ GÖÇÜ' UYARISI

Guardian'daki habere göre; İngiliz Diş Hekimleri Birliği (BDA), iş gücünün 2012-13'ten bu yana görülmemiş bir seviyeye gerilediğini gösteren rakamları yayınlayarak NHS'den diş hekimi göçü konusunda uyarıda bulundu.

BDA, son on yılda enflasyona ve nüfus artışına ayak uyduramayan 3 milyar sterlinlik diş hekimliği bütçesine atıfta bulunarak, giderek artan sayıda diş hekimliği muayenehanesinin NHS tarafından finanse edilen işleri ya çok az yaptığını ya da hiç yapmadığını belirtiyor.

 6 MİLYON KİŞİ DİŞ RANDEVUSU ALAMADI

NHS İş Hizmetleri Kurumu'nun bilgi edinme talebine verilen yanıta göre, 2022-23 mali yılında toplam 23.577 diş hekimi, bir önceki yıla göre 695 düşüşle NHS'de görev yaptı. Bu rakam, pandemi öncesi rakamlara göre 1.100'den fazla düşüş anlamına geliyor.

BDA tarafından yakın zamanda yapılan bir analize göre, sistemdeki diş hekimi kaybı, son iki yılda yaklaşık 6 milyon yetişkinin NHS diş hekimi randevusu almaya çalışmasına ancak başarısız olmasına yol açtı.

İngiltere’de diş tedavi hizmetleri

İngiltere’deki devlet hastaneleri ve aile hekimi merkezi NHS denilen ulusal sağlık sistemine bağlıdır. Bu yerler ücretsiz hizmet vermektedirler.

İngiltere'de diş sağlık muayene ve tedaviyeleri ücretlidir. Pratisyen Hekimden ayrı olarak dişçinize kaydınızı yaptırmanız gerekir. NHS dişçileri de vardır ancak kayıt için aylarca uzayabilen bir bekleme süreci var. Diş sağlığında özelleştirilmiştir bir sistem var. Diş hizmetlerinde fiyatlar yapılacak uygulama türlerine göre değişiklik göstermektedir.


Sonraki Haber