İngiltere’de elektrik sistemine siber saldırı

The Guardian gazetesinin haberine göre Birleşik Krallık elektrik sistemi altyapısı bir siber saldırıya uğradı ancak siber güvenlik sistemleri elektriğin akışını sağladı.

Elektrik sistemi yöneticisi Elexon saldırının perşembe günü akşamüstü olduğunu ama elektrik pazarını besleyen anasistemin etkilenmediğini açıkladı. Elektriğin kesilmemesi için soruşturmanın devam ettiği eklendi.

Sistemin siber güvenlik ağlarının çok güçlü olduğu açıklanırken diğer ağların etkilenip etkilenmediğinin araştırıldığı belirtildi. Gazetenin haberinde Elexonun Birleşik Krallık’ın elektrik pazarının çok önemli bir öğesi olduğu, pazardaki fiyatlama ve ödemelerin hakça olduğunu takip ettiği yazıldı. Elexon siber saldırının yerini bulduklarını, hiçbir çalışanının perşembe günü e-postasına ulaşamadığını ve sorunu onarmakta olduklarını söyledi.

Saldırı, Birleşik Krallık’ın Milli Siber Güvenlik Merkezi’nin (NCSC) korona pandemisi dolayısıyla bazı kötü niyetli siber aktörlerin sayısının arttığını bildirdiği yazıdan birkaç gün sonra gerçekleşti.

KORONA HASTANESİ KURMUŞLARDI

Dışişleri Bakanı Dominic Raab küresel sağlık uzmanlarına, hastane ve sağlık sistemlerine yapılan siber saldırıları kınadı ve Birleşik Krallık’ın müttefikleriyle birlikte çalışıp bunu yapanların hesap vermesini sağlayıp dünyadaki kötü niyetli siber saldırıları engellemeye söz verdi.

Bu hafta başında acil korona virüs hastanesi kuran iki şirket bu ay siber saldırıya uğradıklarını belirtti. Birmangham NHS Nightingale Hastanesinin kuruluşuna yardımcı olan Interserve firması ve Yorkshire, Humber bölgesi hastanelerine hizmet eden BAM firması siber saldırıya uğradıklarını açıkladı.

ELEŞTİRİLER DEVAM EDİYOR

Birleşik Krallık bu siber saldırılarla uğraşırken bir yandan da pandemi ve Brexit ile uğraşmakta. Pandemi konusundaki hazırlıksızlıkları ile hükümet dünya basınının tepkisini çekmeye devam ediyor. Avrupa’dan ABD’ye yabancı basın Birleşik Krallık’ın pandemi konusunda kötü not aldığını belirtti. Brexit’te olduğu gibi ülkenin pandemi konusunda da ikiye bölündüğünü ve kafa karışıklığı ve kriz ortamı yarattığını, Avrupa’da en yüksek ölü sayısına, eksik finanse edilmiş ve pandemiye hazırlık yapmamış bir sağlık örgütüne sahip olduğunu ve sürü bağışıklığı teorisini savunan tek ülke olduğunu yazdılar.

Birleşik Krallık diplomasisinin güçlü yanlarından birinin her zaman küresel sağlığın savunucusu olduğunu ve içeride yaşanan bu durumun uluslararası saygınlığını kötü etkileyeceğini belirttiler.

ALMAN GAZETESİNDEN ÇARPICI İDDİA

The Guardian gazetesinin haberine göre Alman Die Zeit gazetesi virüsün Birleşik Krallık’ta bir süre kontrol edilmeden yayıldığını, Avrupa pandemi lig tablolarının en altında olduğunu, yaşlı evlerine yayıldığını, çok yaşlı öldüğünü ve hükümetin durumu iyi göstermeye çalıştığını yazdı. Frankfurter Algemeine Zeitung, İspanya’dan El Pai, Fransız Le Monde, Hollanda’dan De Volkskrant, İsveç’ten Svenska Dagbladet, New York Times, Wall Street Journal gazeteleri de benzer haberler yaptı.

İtalya’dan La Republica’nın yazarı Antonella Guerrera yazısında “Bizi sürprizle yakaladı, toplum olarak perişan olduk ancak bizim durumumuzu gören Birleşik Krallık nasıl önlem almaz? Bir başbakan nasıl rahatlıkla “Sevdiklerinizi kaybedeceksiniz” der ve bir Bilim Kurulu üyesi nasıl “Sürü bağışıklığı” modelini öne sürer?” dedi.

Sonraki Haber