İngiltere’de hayat pahalılığı öğrencileri vurdu :  Et yemekleri artık verilmeyecek  

Çocuklarda büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağında, sağlıklı beslenme alışkanlıkları çok önemli. İngiltere’de artan gıda fiyatları nedeniyle bazı okullar öğünlerinden et yemeklerini kaldırdı. Uzman Dr. Meltem Yiğit, etin yerini tutabilecek ekonomik besin önerilerinde bulundu

İngiltere'de gıda fiyatlarının artması sebebiyle bazı okulların menüsünden et çıkarıldı. Hayat pahalılığı gibi sebeplerle patates gibi temel gıdaların da fiyatları artırıldı. Diğer yandan fiyatlardaki artışlar sebebiyle bazı okularda ucuz et ithal et ürünleri tercih edilmeye başlanırken, öğünlerdeki sebze ve meyvelerde de değişiklik yapılması düşünülüyor.

Gübre ve yakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle patates fiyatlarında bile artış görülürken makarna, sıvı yağ, donmuş sebzeler ve balık gibi gıdalarda ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

Hazır yemek şirketleri BBC News'e verdiği demeçte, temel gıdaların pahalı olması nedeniyle bazı okullar yemek menülerinden, sığır etini kaldırdığını söyledi. İngiltere ve Galler Bölgesi'nde okullara yemek tedarik eden Laca Derneği, okul öğünlerinin kalitesinin düşmeye başladığını ve çocukların yeterli beslenmesi açısından bir tehdit oluşturduğunu söylüyor.

İngiltere'de hükümet erken yaşlardaki çocukların bedava öğünlerden faydalanmaya devam edebilmeleri için gıda tedarik eden firmalara teşvik oranını artırmıştı. Fakat tedbirlerin yeterli olmadığı belirtiliyor.

‘SAĞLIKLI BESLENMEDE FAZLA TÜKETİM DEĞİL YETERLİ TÜKETİM ÖNEMLİ’

Özellikle de büyüme çağındaki çocukların sağlıklı bir gelişim gösterebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenmesi oldukça önemli. Peki, gelişim çağındaki çocuklar nasıl beslenmeli?

Günlük protein gereksinimi, kişinin yaşına, içinde bulunduğu döneme göre değiştiğini söyleyen Uzman Dr. Meltem Yiğit, ‘’Bebeklerde 7. aydan sonra kırmızı ete başlanabilir. Çocuklarda ise kilogram başına, günlük 1 gram et tüketimi uygundur. Sağlıklı beslemede fazla tüketim değil, protein, karbonhidrat ve yağ dengesi en önemli unsurdur’’ ifadelerini kullandı.

‘HİNDİ ETİ, KIRMIZI ET YERİNE TÜKETİLEBİLİR’

Dr. Yiğit, protein açısından yüksek besin değerine sahip olan et yerine alternatif olarak, kuru baklagilleri tavsiye etti. ‘’Hiçbir gıda bir başkasının yerini tam olarak tutmaz ancak, besin değerleri yaklaşık olan gıdalar bulunmaktadır. Mantar, soya, yumurta, peynir, yoğurt, ceviz, fındık, badem tüketebilirsiniz. Organik olmak kaydı ile hindi eti, kırmızı et yerine tüketilebilir’’ dedi.

Sonraki Haber