İngiltere’de kötü haber: Sonbaharda enflasyon artışı devam edecek

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey 29 Haziranda yaptığı açıklamada, İngiltere ekonomisinin enerji krizinden diğer ülkelere göre daha fazla etkilendiğini ve İngiltere’de enflasyonunun uzun süre daha yüksek kalacağını açıkladı.

Portekiz, Sintra'daki bir Avrupa Merkez Bankası konferansında diğer merkez bankası başkanlarıyla konuşan Andrew Bailey, BoE'nin enflasyonu ele almak için yarım puanlık faiz artırımı seçeneğine ihtiyacı olduğunu, ancak daha fazla artış taahhüdünde bulunmadığını söyledi. Bailey, "Bizim için en önemli şey, enflasyonu hedefe geri getirmek ve yapacağımız şey bu" dedi.


BoE tarafından yapılan açıklamada enflasyonun sonbaharda yüzde 11'in üzerine çıkmasını bekleniyor.
Bailey, kötüleşen ekonomik durumu Brexit'e veya sterlinin bu yıl dolar karşısındaki düşüşüne bağlamayı reddetti. Ancak, para birimindeki düşüşün onu şaşırtmadığını da söyledi. Bailey, sorunları tüm Avrupa
ekonomilerinin karşı karşıya olduğu enerji fiyatları şokuna ve Birleşik Krallık'taki insanların işgücü piyasasından ayrılması sorununa bağlayarak, "Bence İngiltere ekonomisi muhtemelen diğerlerinden daha erken ve biraz daha fazla zayıflıyor" dedi. Bailey, son enflasyon verilerinde, yüksek enflasyonun nedenlerinde, Kovid-19 salgını sonrası arz sıkıntısı, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyondan etkilenen mal ve hizmetlerin olduğunu söyledi.

Enflasyonun İngiltere'de başka yerlerden daha yüksek bir seviyede devam edeceğini ve İngiltere'deki hanelerin yaşadığı zorluğun uzayacağını da belirtti. Bailey, “Ne yazık ki, bu yıl içinde İngiltereenflasyonunda daha fazla artış olacak.” diyerek bunun nedenini yükselen enerji fiyatları olarak açıkladı. Bailey, BoE'nin faiz oranlarını belirlerken temel fiyat baskılarına bakacağını belirterek, "Bunun İngiltere enflasyon oranına biraz daha kalıcılık getireceğini düşünüyorum” dedi.

İngiltere’de para politikası, geçen yıl Aralık ayındaki yüzde 0,1 oranı Haziran ayında belirlenen yüzde 1,25 oranına sıkılaştırıldı. Finansal piyasalar, oranların bir yıl içinde yaklaşık yüzde 3'e yükselmesini bekliyor.

Sonraki Haber