İngiltere’de ‘Maliye Bakanı Enflasyonu’

İngiltere’de son 4 ayda 4 Maliye Bakanı görev yaptı. Ekonomik krize çözüm bulmak isteyen yeni Başbakan Liz Truss bakanlarını feda ediyor.

Daha henüz Başbakanlık görevinde ikinci ayında olan Truss, İngiltere’nin sorunlarına çare bulmakta zorlanıyor. Ülkede en büyük vergi indirim kararını aldıktan sonra sterlinin tarihi düşüşü sonrasında piyasada panik havası oluşmuştu. Ardından hükümet bu kararından vazgeçti. Fakat bu karardan vazgeçmesi Maliye Bakanı’nı feda etmesine yol açtı.

38 GÜN GÖREVDE KALABİLDİ

İngiltere Başbakanı Liz Truss hükümetinde Maliye Bakanı olan Kwasi Kwarteng'in görevinden alındığı bildirildi. Kwarteng, Twitter'dan paylaştığı ve Liz Truss'a hitaben yazdığı mektubunda, görevinden alındığını doğruladı.

Maliye Bakanı olarak görev yapmanın bir onur olduğunu dile getiren Kwarteng, "Başarınız bu ülkenin başarısıdır ve size iyi dileklerimi iletiyorum." ifadesini kullandı. Böylelikle, 38 gün görevde kalan Kwarteng, "İngiltere'de 1970'ten bu yana en kısa süre görev yapan Maliye Bakanı" oldu.

YENİ BAKAN HUNT

İngiltere'de görevden alınan Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in yerine Jeremy Hunt getirildi.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamada, Hunt'ın İngiltere'nin yeni Maliye Bakanı olduğu bildirildi. Böylelikle, Jeremy Hunt, İngiltere'de 1 yılda göreve gelen dördüncü Maliye Bakanı oldu.

Hunt, daha önceki hükümetlerde, Dışişleri Bakanı, Sağlık Bakanı ve Kültür Bakanı olarak görev yapmıştı.

EKONOMİK BÜYÜME İÇİN ‘KARARLIYIM’ DEDİ

Truss, Kwarteng'i görevden almasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, önceki hükümet tarafından planlanan 2023 yılında kurumlar vergisini yüzde 19'dan yüzde 25'e çıkaran artışın kalacağını belirterek, ekonomik büyümeyi sağlama sözünü yerine getirme konusunda "kesinlikle kararlı" olduğunu bildirdi.

Truss, ekonomik büyüme konusundaki kararlılığını yineleyerek, 2008'deki küresel ekonomik krizinden bu yana İngiltere'nin potansiyelinin sürekli olarak zayıf büyüme nedeniyle geride kaldığını ifade etti.

"Düşük vergi, yüksek ücret, yüksek oranda büyümeli bir ekonomi sunmak istiyorum." diyen Truss, lideri olduğu Muhafazakar Parti tarafından bunu yapmak için seçildiğini ve bu misyonun devam ettiğini dile getirdi.

Truss, halkın haklı olarak istikrar istediğini, bu nedenle kışın işletmeleri ve haneleri enerji maliyetleri konusunda desteklemek için harekete geçtiklerini belirtti.

KONUŞTUKTAN SONRA STERLİN DÜŞTÜ

Truss’ın yaptığı açıklamalardan sonra sterlin, dolar karşısında düşüşe geçti. Sterlin gün içinde yüzde 1,2 düşüşle 1,1198 dolardan işlem gördü ve iki yıllık İngiliz devlet tahvilleri negatife döndü. Sterlin 26 Eylül’de vergi indirimi kararı sonrası Asya’da yüzde 5 civarında değer kaybederek 1,0350 dolar ile tarihi seviyeye gerilemişti.

Sonraki Haber