İngiltere’nin yüzde 43’ü fatura ödemekte zorlanıyor

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi, (ONS), “İngiltere’de artan yaşam maliyetini bireyler üzerindeki etkisi” başlıklı geçen yılın kasım, bu yılın mart ayları arasındaki dönemi kapsayan ve 3 bin kişiyle yapılan anketin sonuçlarını açıkladı.

Ankete katılanların yüzde 87’si mart ayında hayat pahalılığının arttığını belirtti. Bu oranın geçen kasım ayında yüzde 62 seviyesindeydi.

Ankete katılanların yüzde 43’ünün mart ayı itibarıyla, enerji faturalarını ödemekte zorlandığı kaydedildi. Fatura ödemenin zor olduğunu söyleyenlerin yüzde 30’u ise konut kredisi ya da ev kirasını ödemekte zorlandığını bildirildi. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi, ankete katılanların yüzde 43’ünün gelecek 12 ay içerisinde tasarruf yapamayacak durumda olduklarını vurguladı.

SON 30 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

İngiltere’de mart ayı itibarıyla yıllık bazda yüzde 7 artış kaydeden enflasyon, son 30 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Uzmanlara göre ülkede enerji faturalarındaki üst limitin 1 Nisan’da artırılması nedeniyle önümüzdeki dönemde enflasyonun daha da artması bekleniyor.

Enerji denetim kuruluşu Ofgem, 1.277 sterlin olan üst fiyat limitini yüzde 54 artışla 1.971 sterline çıkardı. Zamlı üst limit 1 Nisan itibarıyla uygulamaya girdi. Böylece, ülke çapında 18 milyon hane halkının faturalarına yıllık bazda 694 sterlin eklenmiş oldu.

Enerji uzmanları, artan enerji maliyetlerinin yansıtılmasıyla tüketicilerin yıllık faturalarında uygulanabilecek üst limitin, bu yılın ekim ayında bir kez daha artırılarak yıllık toplam 2 bin 600 sterline kadar yükseleceğini değerlendiriyor. Ülkede, ortalama bir maliyetle değerlendirmesi yapılan konutlarda kiracıların her ay ödemek zorunda olduğu belediye vergilerinde ise ülkenin farklı bölgelerine en az yüzde 2,4 ile 3,7 arasında artış yapıldı.

Sonraki Haber