‘İnşaat şantiyeleri acilen kapatılmalı’

Kornavirüs salgınının yayılmasını önlemek için insanların toplu halde faaliyette bulunduğu üniversiteler, okullar, işyerleri kapatıldı; inşaat şantiyeleri ise hâlâ açık. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, şantiyelerin ciddi risk taşıdığını belirtti.

Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan sağlık inşaatları dışında tüm inşaatların durdurulmasını istedi.

Koronavirüs salgınına karşı peş peşe önlemler alınırken inşaat şantiyelerinde faaliyetlerin durdurulmaması eleştirildi. Şantiyelerde işçilerin birbirlerine yakın çalışmak durumunda olduğuna vurgu yapan uzmanlar, şunlara dikkat çekti: “Birçok işçi aynı yatakhanede yatar, aynı masada yemek yer, çalışırken birçok kişi aynı bardaktan su içer. Şantiyelerde hijyen sağlamak fabrikalardan ve bürolardan çok daha zordur, ayrıca şantiye işçileri sık sık işten ayrılır gider ve yerlerine yenileri gelir, yani ülke çapında dolaşır. Şantiye çalışanlarında da diyabet, yüksek tansiyon, böbrek, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklar vardır. Şantiyelerin bazı işyerleri gibi birkaç ay kapatılması toplum sağlığı açısından çok önemli olduğu gibi ekonomiye de önemli zarar vermez. Önemli olan ara verilen dönemde çalışanların geçimini sağlayacak önlem alınmasıdır.”

İnsaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınına karşı sık sık sokağa çıkmayın duyurularının yayınlandığını kaydederek, şöyle dedi: “Koronavirüs salgınına karşı bir sürü önlem devreye sokuldu. Toplu taşım araçlarında, sokaklarda, marketlerde, pazarlarda insanların birbirine yaklaşmaları engellenmeye çalışılıyor. Ancak inşaat şantiyelerine karşı duyarsızlık var. Koşulları itibarıyla ilk durdurulması gereken şantiyeler. Ama hâlâ faaliyetler sürüyor.”

Bazı şantiyelerde işçilerin evlerine gidip geldiğini, virüs kapmış birinin hastalığı herkese bulaştırma riski de bulunduğunu ifade eden Gökçe, “İnşaatların birkaç ay gecikmesinden bir şey olmaz. Taahhüdü olan firmalar varsa bu olağanüstü felaket döneminde sorun yaşanmaz. Önemli olan çalışanların sağlığı. Salgına karşı ülke olarak hep birlikte mücadele etmezsek sonuç alınması mümkün değil” görüşünü savundu.

Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan da yaptığı açıklamada, konu ile ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirtti: “Sağlık yapıları ve ilgili alanlar haricindeki, zorunluluk arz etmeyen tüm şantiyelerin durdurulması gerekiyor. İşçilerin, mühendislerin sağlığı söz konusu. İnşaatların kapalı olduğu sürece de çalışanlar ücretli izne ayrılmalıdır.”

Sonraki Haber