İnşaat sektörünün paydaşları sorunları konuştu: ‘Planlamaya ihtiyaç var’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Ticaret Odası (ATO) İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliğiyle Proje Hizmetleri Meslek Komiteleri ve Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği, Çarşamba günü ATO’da “Sektör Paydaşları Konuşuyor” başlıklı bir panel düzenledi.

Panelde mimarlar, projeciler, inşaat müteahhitleri, şehir plancıları ve yerel yöneticiler, konut sektöründe karşılaşılan sorunları ele aldı.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şeyda Emekçi’nin yönettiği panelin açılışında, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Mertoğlu, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Derya Başyılmaz ve ATO Başkanı Gürsel Baran konuştu.

Panelde Baran’ın “Her alanda olduğu gibi inşaat sektöründe de planlamaya çok ihtiyacımız var” sözleri dikkat çekti.

‘250 SEKTÖRÜ PEŞİNE TAKMIŞ’

Mertoğlu’nun konuşmasında şu ifadeler öne çıktı:

İnşaat sektörü, doğrudan etkilediği 250 diğer sektörü peşine takmış bir lokomotiftir. Depremden ekonomiye, imalat sorunlarından kira sorunlarına, maliyet bedellerinden satış bedellerine, ekonomik krizlere kadar sıkıntıları had safhaya ulaştı. 70, 80 belki 100 senedir süregelen tekniğe aykırı bazı alışkanlıklar maalesef yer etmiş. 2023 yılında bir deprem olmuş, 11 şehrimizi derinden sarsmış, binlerce canımızı almış. Benzeri daha önce de başımıza gelmiş… Bir ekonomik krize girilmiş, çarklar durmuş, herkes varını yoğunu sarf eder hale gelmiş. Benzer krizler daha önce de yaşanmış. Sektörde ve şartlarda hepimiz en kötüye gelmişken, ilk defa ön hesapsız bir araya gelerek konuşmaya başlıyoruz.”

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Mertoğlu

‘İKİ MÜTEAHHİT MİLLET VAR’

“Bir çözüm ışığı yakıyoruz, bu ışığı parlatmak zorundayız. Mühendis sayılarımız çok, müteahhit sayılarımız çok, böyle şeyler değil. Sayılar, ülkemiz nüfusunun 80 milyon olduğu düşünüldüğünde çok… Şimdi ben huzurunuzda ‘Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’ yöneticisi olarak konuşuyorum, 300 milyonluk Türk nüfusun bulunduğu coğrafyayı önümüze koyuyorum. Buna komşumuz ülkeleri katıyorum, Orta Doğu diye adlandırılan coğrafyayı ve Afrika’yı katıyorum. Dünyada iki tane müteahhit milleti Çin ve Türkiye olarak kaydediyorum. Biz kendi mahallemizde, kendi içimizde taşları yerine doğru oturttuğumuz zaman, önümüzde bir ara sokak, çıkmaz sokak değil, şeritlerce otoban görüyorum. Sektörümüzde ve ülkemizde yeniden yapılanma sürecinin dünyadaki yeni yerimizi almak için, bir fırsat olarak gelişmesini umuyorum.”

‘AYNI DERTLERDEN MUZDARİBİZ’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Derya Başyılmaz şunlara değindi:

“Ülkemizde, gelişen ve büyüyen nüfusa sahip yapı dolayısıyla yoğun konut üretimi yapılmaktadır. Ekonomiye ve konjonktüre bağlı olarak konut üretiminde bazen artış bazen daralma yaşanıyor. Mevzuata dair biz mimarlar için sıkıntı oluşturan, rahatsızlık duyduğumuz durumlar var. 12 bin temsilcisi bulunan ve etki alanında Ankara dışında 16 ilin daha bulunduğu Şubemize bağlı mimarlar olarak temelde aynı dertlerden muzdaribiz. Panelistlerimizin detaylı şekilde ele alacağı konularda birbirimizi anlamak çözüm süreçlerini geliştirmek adına iş birliklerine değer veriyoruz. Sektörün daha verimli çalışması, mimarlık ve şehircilik ilkelerine sadık, sağlıklı, dayanıklı, çevreci yapıların ve şehirlerin oluşması adına ortak çalışma platformlarının öneminin farkındayız. Mevzuattan başka, kentsel dönüşüm, afetler, sürdürülebilir ve insan odaklı kent planlamaları gibi konularda da bu panelin devamında bir araya gelerek çalışmalarımızı devam ettirmeyi diliyorum.”

‘DARALMAYA RAĞMEN PAY YÜKSEK’

ATO Başkanı Gürsel Baran şöyle anlattı:

“Zaman zaman yaşanan sıkıntılara, daralmalara rağmen, inşaat sektörünün gayrisafi yurt içi hasıladaki payı on yıllar boyunca ortalama yüzde 6 civarında seyretmiştir. Bu önemli bir paydır. Her alanda olduğu gibi inşaat sektöründe de planlamaya çok ihtiyacımız var. Ben kendim de 40 yıla yakındır bu sektörün içindeyim, inşaat malzemeleri satan bir firmam var. Planlamayla ilgili zafiyetler yaşadığımızı görüyorum. Sektörün muhatapları önemli noktalara değinecektir, ATO olarak çıkacak sonuçları sıkı takip edeceğimizden, elimizden gelen ne varsa hayata geçireceğimizden emin olmanızı istiyorum.”
Panel, Doç. Dr. Şeyda Emekçi’nin yönetiminde ve sorduğu sorulara ATO Meclis Üyesi Mücahit Şentürk, Mimarlar Odası’ndan Zeynep Taş Gökdoğan ve Saltuk Furkan Topçu, Türk Serbest Mimarlar Derneği’nden Ragıp Güneş Gökçek, Şehir Plancıları Musa Özalp ve Dr. Kadir Hakan Yazar’ın verdiği cevaplarla devam etti.

ATO Başkanı Gürsel Baran
Sonraki Haber