İnşaatta batırdık; konuta yatırdık

TÜİK'in 2020 konut satış istatistiklerine göre geçen yıl ülkemizde 1 milyon 499 bin konut satıldı. Bu sayı tüm zamanların yıllık rekoru olarak tarihe geçti. Satışlar 2019'a kıyasla yüzde 11.2 oranında arttı.

İpotekli yani kredili satışların yüzde 72.4 oranına arttığı görüldü. Toplam satışlar içerisinde ipoteklilerin payı yüzde 38.2 oldu. Faizlerin artmasıyla yılın son aylarında konut satışlarında azalma gözlense de aylık satışlar 100 binin üzerinde kaldı.

ÜÇ AYLIK KREDİ GAZI YETTİ

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi: “2020 yılına pozitif beklentilerle başlandı ve mart ayına kadar da epey yol alındı. Konut satışları ilk çeyrekte gayet iyiydi. Daha sonra bilindiği üzere pandemi her şeyi etkiledi. Hayat durunca tüm ekonomik faaliyetler de durmak zorunda kaldı. Ancak alınan tedbirlerle ve kampanyalarla toparlanma yaşandı. Hazirandan itibaren yaklaşık üç ay devam eden düşük faizli kampanya dönemi ise sektörün rekor sayıda satışlar gerçekleştirdiği ve toparlandığı bir dönem oldu. Devam eden aylarda çok sert olmamakla birlikte kademeli düşüşler yaşadık. Eylül ve ekim aylarında faiz artışına bağlı, satışlarda gerilemeler oldu. Ancak bunu olumsuz bir işaret olarak algılamamak gerekir. Son iki yılda yaşanan iniş-çıkış döneminin bitmesi ve satışların uzun vadeli ortalamalarına geri dönmesi olarak bakmak daha doğru olabilir. Sıkıntılı bir yıl olsa da konut stokunun erimesi bakımından verimli geçirdiğimiz bir yıl oldu.”

YÜZDE 17'Sİ İNŞAAT KAYNAKLI

Diğer yandan BloombergHT'de yer alan habere göre, inşaat sektörünün toplam tasfiye edilecek krediler içindeki payı son iki yılda hızlı artış kaydetti. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre bankaların 2020’de tasfiye edilecek her 100 liralık kredisinin 17’si inşaat sektörü kaynaklı. Bu oran 2008’de sadece yüzde 4.9’du. Söz konusu oran 2013 sonrası yüzde 10 civarında seyrederken, 2018 sonrasında hızla yükselişe geçti. Bankalar Birliği'nin Kasım 2020 raporuna baktığımızda da inşaat sektörünün kullandığı kredi tutarının 312 milyar TL olduğu görülüyor. Toplam sektörel kredilerin yüzde 10.6'sı ediyor. İnşaattaki batık oranı yüzde 9 ile diğer sektörlere göre açık ara önde. Son 12 ayda tasfiye olunacak kredi artışında yüzde 29.1 ile inşaat birinci, yüzde 28 ile otel, restoranlar ikinci sırada. Bankalar bireysel kullanıcılara da 288 milyar TL konut kredisi vermiş durumda. Bankalardaki tasfiye olunacak konut kredisi oranı yüzde 0.4 ile oldukça düşük.

Sonraki Haber