Instagram engeli üzerine AYM'den jet İletişim Başkanlığı kararı! Hem tivit silindi hem AYM sitesine ulaşılamıyor... Açıklama geldi
BTK'nın Instagram'a erişim engeli kararının hemen ardından Anayasa Mahkemesi bu karara karşı karar aldı! Ardından Anayasa Mahkemesi sitesine de erişim sağlanamadı... Instagram kararının ardından Anayasa Mahkemesi-İletişim Başkanlığı arasında gerilim başladı... Anayasa Mahkemesi açıklama yaptı
Sabah saatlerinden itibaren sosyal medyada ve internet üzerinde dikkat çeken gelişmeler yaşandı.
Türkiye bu sabah Instagram’a erişi engeli haberiyle uyandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla uygulamaya erişim engeli getirildi. Engel kararının Instagram ve Facebook'u barındıran Meta'nın, Heniyye paylaşımlarına sansür uygulamasının ardından gelmesi dikkat çekmişti. Instagram Heniyye'yi anan hesapların bazılarını dondurmuş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un da paylaşımını kaldırmıştı.
Ardından Anayasa Mahkemesi, X sosyal medya hesabından bir karar paylaştı. "İletişim Başkanlığının Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Etmesine İmkan Tanıyabilecek Kuralların İptali" başlığıyla verdiği kararın Anayasa Mahkemesi sitesindeki uzantısı da paylaşımda yer aldı. Ancak kısa süre sonra AYM X paylaşımını sildi.
AYM internet sitesine erişim de sağlanamadı. Uzun süre kararın ayrıntısına ulaşılamadı.
KARAR RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI
Anayasa Mahkemesi, sitesine erişimin sağlanamaması üzerine şu açıklamayı yaptı:
"66 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Bazı Kurallarını iptal eden 2020/88 esas sayılı kararımız 2/8/2024 tarihli tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış olup erişime açıktır. İnternet trafiğindeki yoğunluk nedeniyle sitemize erişim şu anda sağlanamamaktadır. Bilgilerinize duyurulur."
AYM'NİN İLEİTŞİM BAŞKANLIĞI KARARININ İÇERİĞİ
Anayasa Mahkemesinin erişim sorunu yaşanmadan önce paylaştığı kararın içeriği merak edildi. Kararın, CHP'nin 2020'de yaptığı başvuruyla ilgili olduğu görüldü, kararın yayınlanma tarihinin Instagram'ın engellendiği döneme denk gelmesi de dikkat çekti. Karar özetle İletişim Başkanlığının bazı yetkilerinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle berlilenemeyeceğini söylüyor. Bu yetkiler "iç ve dış tehditleri analiz ederek stratejik iletişim ve kriz yönetimi açısından gerekli tedbirleri uygulama", "her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette bulunmak" olarak özetlenebilir.
CHP KARARNAMEDEKİ BAZI HÜKÜMLERİ AYM'YE TAŞIMIŞTI
CHP Milletvekilleri, İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin bazı hükümlerinin anayasaya aykırı olduğunu savunarak iptalleri ve yürürlüklerinin durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi CHP’nin yaptığı başvuruyu 27 Aralık 2023 tarihinde karara bağlandı.
İPTALİ İSTENEN MADDELER
Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, iptali istenen hükümler arasında, İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine eklenen ve Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığının görevleri arasında gösterilen bazı hükümler de yer alıyordu. Bunlar arasında, "Türkiye Cumhuriyetine yönelik iç ve dış tehdit unsurlarını analiz ederek stratejik iletişim ve kriz yönetimi açısından gerekli tedbirleri uygulamak. Türkiye Cumhuriyetine karşı yürütülen psikolojik harekat, propaganda ve algı operasyonu faaliyetlerini belirleyerek her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette bulunmak" ifadeleri de yer almıştı. Yüksek Mahkeme, bu hükümlerin konu bakımından yetki yönünden Anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.
GEREKÇEDEN...
Kararda, söz konusu kuralların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyecek yasak alan içinde kaldığı belirtildi. Kararda şu ifadeler yer aldı:
"Kurallar uyarınca Başkanlığın alacağı tedbirlerin ve yapacağı faaliyetlerin bir edimde bulunma sonucunu doğuracağı kaçınılmaz olduğundan Başkanlık tarafından Anayasanın 26. maddesinde yer alan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetine ve 28. maddesinde yer alan basın hürriyetine yönelik müdahalede bulunulacağı açıktır. Bu bağlamda kurallar kapsamları itibarıyla Anayasanın ikinci kısım ikinci bölümünde yer alan kişi hakları ve ödevleri ile ilgili düzenlemeler içerdiğinden Anayasanın 104. maddesinin 17. fıkrasının ikinci cümlesi uyarınca Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle düzenlenemeyecek yasak alan içinde kalmaktadır."
İKİ ÜYE KARŞI OY KULLANDI
Diğer yandan verilen karara Anayasa Mahkemesi üyeleri İrfan Fidan ve Muhterem İnce katılmayıp karşı oy kullandı.
ERDOĞAN'IN HİKAYE PAYLAŞIMI DA SİLİNDİ
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Instagram hesabında paylaşılan "Hayırlı cumalar" yazan hikaye yaklaşık 40 dakika sonra silindi...
Paylaşımın erişim engeli sırasında yapılması nedeniyle sosyal medyada gündem oldu.