Petrol artık Bağdat'ın kontrolünde
Irak Merkezi Hükümeti ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, petrolde anlaştı. Bundan sonra petrol ihracatı Bağdat'ın denetiminde olacak, gelirler de Irak Merkez Bankası’nda bulunan Erbil'e ait bir hesapta toplanacak.
Irak Merkezi Hükümeti ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, tahkim kararının ardından durdurulan Kuzey Irak petrolünün ihracatının yeniden başlamasına imkan veren bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, bundan sonra petrol ihracatı Bağdat'ın denetiminde olacak, gelirler de Irak Merkez Bankası’nda bulunan Erbil'e ait bir hesapta toplanacak. Bağdat ile Erbil arasındaki petrol ihracatı krizi, yeni bir anlaşma ile çözüme kavuştu. Bağdat'ta Başbakan Muhammed Şiya el-Sudani ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani'nin huzurunda imzalanan anlaşma sonrası petrol akışı da yeniden başladı.
Başbakan Barzani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Irak Parlamentosu yeni bir Petrol ve Gaz Yasası kabul edinceye kadar anlaşmanın “geçici” olarak yürürlükte kalacağını, ancak bunun Erbil ile Bağdat arasında “uzun süredir devam eden anlaşmazlığı sona erdirmek için çok önemli bir adım olduğunu” söyledi.
'ÇIĞIR AÇAN ANLAŞMA'
Middle East Economic Survey'den (MEES) Körfez Analisti Yesar el-Maliki de anlaşmanın "her şeyden önce" Türkiye'ye ihracatı hızla yeniden başlatmayı amaçladığını kaydetti. Maliki, anlaşmanın aynı zamanda Bağdat'a, Kuzey Irak'ın petrol sektörüne dahil olması için bir fırsat sunduğunu ve aynı zamanda Erbil'in gelecekte "daha yüksek gelir elde etmesine" izin verdiğini bildirdi. Maliki, anlaşmayı her iki tarafın da yeni enerji yasasını hazırlamasına ve "mevcut tarihi anlaşmazlıkları kesin olarak çözmesine" yardımcı olabilecek bir "atılım" olarak niteledi.
ORTAK KOMİTE KURULDU
Hem Merkezi Hükümet'ten hem de Bölgesel Yönetim'den AfP'ye konuşan yetkililer de, Kuzey Irak'taki ham petrolün satışının bundan böyle Irak Devlet Petrol Pazarlama Teşkilatı (SOMO) tarafından yönetileceğini söyledi. Yetkililer, federal ve bölgesel hükümetler tarafından oluşturulan ortak bir komitenin ihracat sürecini denetleyeceğini ekledi. Yetkililer, “Gelirler, Bağdat tarafından denetlenecek olan Erbil kontrolündeki bir hesaba ödenecek.” bilgisini verdi.
NE OLMUŞTU?
Irak Anayasası'na göre; Kuzey Irak'tan ihraç edilen petrolün parasının Amerikan Merkez Bankası bünyesindeki New York’ta bulunan Irak Kalkınma Fonu (DFI) hesabında birikmesi gerekiyordu. Merkezi Hükümet bu paranın yüzde 83'ünü alacakken, yüzde 17'sini de Erbil yönetimine verecekti. Fakat bu usül işlemedi. Barzani, bölgeden kaçak hatlar çekerek, ölçüm istasyonlarını bypass ederek ve tanker ticaretini devreye sokarak Bağdat'ın bilgisi olmadan petrol ihracatına başladı. Bu petrol Kerkük-Yumurtalık boru hattı üzerinden Türkiye'ye geliyor, daha sonra tankerlere yüklenip büyük bölümü İsrail'e satılıyordu. Buradan elde edilen para da Halkbank'ta biriktirilerek Erbil tarafından kullanılıyordu. Bunun üzerine Bağdat, söz konusu ticaretin Türkiye ile imzalanan 1973 tarihli boru hattı transit anlaşmasını ihlal ettiğini söyledi ve 2014 yılında Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne başvurdu. 25 Mart 2023'te kararını açıklayan mahkeme, Bağdat'ı bu konuda haklı bularak Türkiye'yi 2014-2018 yılları arasındaki ticaret dolayısıyla 1,4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etti. Türkiye ise dava sürecinde karşı iddialarda bulunmuş ve kendisinin de zarar ettiğini belirtmişti. Mahkeme bunu da haklı bularak Bağdat'ın da 600 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti. Faizler eklendiğinde Türkiye'nin yaklaşık 500 milyon dolarlık bir tazminat ödemesi gerekiyor. Bu tazminatın ise Erbil tarafından üstlenilebileceği ileri sürülüyor.
1 DOLARLIK TİCARET
Kerkük-Yumurtalık boru hattı üzerinden Türkiye'ye günde 450 bin varil ham petrol gönderiliyor. Bunun 50 bin varilini Irak Merkezi Hükümeti'nin çıkardığı petrol, 400 bin varilini de Kuzey Irak'ın çıkardığı petrol oluşturuyor. Uzmanlara göre Kuzey Irak petrolünün fiyatı, Brent petrolün fiyatından 15-18 dolar daha ucuz. Petrolün varil fiyatı 60 dolardan bile hesaplandığında, günde 400 bin varil petrol 24 milyon dolara, ayda 720 milyon dolara tekabül ediyor. Türkiye ise transit geçiş için varil başına 1 dolar kazanıyor.
SÜLEYMANİYE UÇUŞLARI DURDURULDU
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, 3 Nisan itibarıyla Türk hava sahasının, Irak Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nı kullanacak hava araçlarının kullanımına kapatıldığını bildirdi.
Sözcü Bilgiç, Türk hava sahasının Süleymaniye uçuşları için kapatılması hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi. Bilgiç, “Türk hava sahası, Irak Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nı iniş/kalkış için kullanacak hava araçlarının kullanımına 3 Nisan itibarıyla kapatılmıştır.” ifadesini kullandı. Söz konusu kararın Süleymaniye'de “PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaşması, terör örgütünün havalimanına nüfuz etmesi ve böylece uçuş güvenliğinin tehdit edilmesi çerçevesinde” alındığını vurgulayan Bilgiç, kararın ilk aşamada 3 Temmuz'a kadar geçerli olmasının öngörüldüğünü, bu tarihe kadar yakından izlenecek gelişmeler ışığında kararın tekrar gözden geçirileceğini kaydetti.