Irak yargısından AYM’ye ders

Irak Yüksek Yargı Konseyi, PKK ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle üç siyasi partiyi kapattı. HDP Kapatılsın Platformu Başkanı Korkmazcan, kararın HDP kapatma davasını sürüncemede bırakan Anayasa Mahkemesine ‘ders’ niteliğinde olduğunu söyledi

Irak Yüksek Yargı Konseyi, PKK terör örgütü ile bağlantısı oldukları gerekçesiyle üç siyasi partinin kapatılmasına karar verdi. HDP Kapatılsın Platformu Başkanı Hasan Korkmazcan, Irak’ın bu kararının ABD işgal güçleri tarafından yazılan bir Anayasaya rağmen verdiğini anlattı.

“Irak’ın kararı bizim Anayasa Mahkememize hukuk dersi niteliğindedir.” diyerek HDP/ DEM Parti’nin kapatılması gerektiğini söyledi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci'nin talebi üzerine Yargı Konseyi, Ezidi Demokratik Özgürlük Partisi, Demokratik El-Nehza Cephesi ve Kürdistan Özgür Toplum Partisi'nin kapatılmasına karar verdi. Kararda, kapatılan partilerin PKK’ya bağlı oldukları ve ülkede yasadışı faaliyetlerde bulunduklarının tespit edildiği belirtildi. Bu partilere ait tüm mal varlıklarına el konulmasına karar verildi.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ DE ETKİLİYORDU

Karar, PKK ile ilgili hükümetin dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. PKK'nın Irak'taki varlığı Türkiye ile ilişkileri de olumsuz yönde etkiliyordu. Stratejik bölgelerdeki PKK varlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile PKK arasında sorunlara yol açıyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, PKK'ya karşı mesafeli… Geçen mart ayında Türk hükümetinden üst düzey bir heyetin Irak'ı ziyaret etmesinin ardından Bağdat yönetimi, PKK'yı resmen güvenliğine tehdit olarak tanımladıkları açıklamıştı. Ülkede yasaklı bir örgüt olarak sınıflandırdıklarını duyurmuştu.

DAHA KAPSAMLI BİR PLAN HAYATA GEÇİRİLECEK

Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı Sınır Kuvvetleri Komutanlığı, haziran ayında Irak-İran sınırındaki PKK mensuplarının varlığını azaltmaya yönelik tedbirlerin uygulamaya konulacağını açıklamıştı. Bakanlık ayrıca Irak-Türkiye sınırının güvenliğinin sağlanmasına yönelik daha kapsamlı bir planın hayata geçirileceğini duyurmuştu. Türkiye, Kürdistan Bölgesi topraklarından faaliyet yürüten PKK’ye karşı 28 Mayıs 2019’da Pençe kilit operasyonlarını başlatmıştı.

TÜRKİYE’DE DE DEM PARTİ!

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, HDP Kapatılsın Platformu Başkanı eski TBMM Başkanvekili Hasan Korkmazcan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davayı hatırlattı. HDP yeni adıyla DEM Parti’nin de Türkiye’de PKK terör örgütüyle bağının kanıtlandığını söyledi.

‘AYM YETKİLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR’

Irak’ta olduğu gibi Türkiye’de de terör ile bağı olan partilerin kapatılması gerektiğini anlatan Korkmazcan, Anayasa Mahkemesinin (AYM)nin HDP kapatma davasını sürüncemede bıraktığını bildirdi. Korkmazcan, şöyle sürdürdü:

“Anayasa Mahkemesinin HDP’nin kapatılması davasında sürdürdüğü tutum başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olmak üzere esas ve usul yönünden hukuka aykırılıklarla yürümektedir. Bu AYM’nin aynı zamanda demokratik hukuk sistemine aykırı olan bu tutumu teröre siyasi, mali ve moral desteği sağlamaktadır. Türkiye Cumhuriyetinin ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ilkesini dikkate almayan bir yorum temelden hukuk dışı amaçlar taşımaktadır. Bu tutumla AYM ülkemizin terörle mücadele konusunda uluslararası alanda da elini zayıflatmaktadır.”

İŞGALCİLERİN YAZDIĞI ANAYASAYA RAĞMEN

“Irak yargısı ABD işgal güçleri tarafından yazılan bir Anayasaya rağmen devlet kavramına uygun bir karar vermiştir.” vurgusu yapan Korkmazcan, şöyle devam etti:

“Bir bakıma Irak’ın kararı bizim Anayasa Mahkememize hukuk dersi niteliğindedir. Aslında hukuk nosyonu taşıyan herhangi bir kurum HDP’yi kapatmak dışında bir karar veremez. Biz platform olarak yaptığımız uyarılarda ‘HDP davası Avrupa’nın herhangi bir mahkemesine götürülseydi dahi çoktan sonuçlanırdı’ ifadelerini kullandık. Eğer özel bir sebep yoksa Anayasa Mahkemesinin davayı sürüncemede bırakmasının hiçbir mazereti olamaz.”

‘4K KONUMUNDA GÖRMEK İSTEMİYORUZ’

Korkmazcan AYM üyelerini de uyardı:

“Mahkeme üyeleri tarih önünde sorumlu duruma düşmemek için bir an önce görev ihmali ve görev suistimali konumundan kendilerini kurtarmadırlar. Aksi halde bu tutum terörle ve arkasındaki güçlerle bir pazarlık çağrışımı yaptıracaktır. Ya da 4K ile açıklanan bir durum çıkacaktır: ‘Koltuk konforunu kaybetme korkusu.’ Biz Türk milleti adına karar veren bir anayasal yargı kurumunu bu konumda görmek istemiyoruz.”

‘AYM SINIRLARIN DIŞINA ÇIKTI’

AYM’nin yetkilerini belirleyen Anayasa maddesini bizzat kaleme aldığını anlatan Korkmazcan, “51 yıl önce bu kararı alan bir parlamenter olarak ifade edeyim ki, AYM sadece HDP kapatma davasında değil Anayasayı yorumlama konusunda da sınırlarının dışına çıkmış bulunmaktadır. AYM’yi bir an önce hukuk temelli hareketlere davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE-IRAK İŞBİRLİĞİ PKK’YI RAHATSIZ ETTİ

Terör örgütünün sözde yöneticisi Sabri Ok, Irak-Türkiye görüşmelerinin ardından PKK’ya yönelik olası operasyon hazırlığına tepki gösterdi. Ok, ‘Irak devletinin, PKK’yı yasaklı bir örgüt ilan etmesi ayıp bir şeydir’ diye konuştu. Irak Hükümeti’nin Türkiye’yle ilişkileri geliştirme çabasını da kınadı.

Terörist Sabri Ok, haziran ayında örgütün yayın organı Sterk TV’ye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetin nisan ayında Irak’a yaptığı resmi ziyarete tepki gösteren Ok, PKK’ya yönelik olası operasyon hazırlığından rahatsızlığını dile getirdi.

Irak Hükümeti’nin Türkiye’yle ilişkileri geliştirme çabasını hedef alan Ok, “Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin buna öncülük ediyor. Bağdat ve Ankara anlaşsın diye uğraşıyor. Irak Meclis Başkanı, Savunma Bakanı... Bunları kınıyorum. Halkımız bilmelidir ki, birçok sorunun sebebi bu kişilerdir.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber