Irak: PKK'nın Irak'taki varlığı anayasaya aykırı

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, geçmişte Türkiye ile Irak arasında sınırötesi operasyonlar için kalıcı bir anlaşma olmadığını, PKK’nın IKBY toprakları içerisindeki varlığının da anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Fuad Hüseyin, Belçika’nın başkenti Brüksel’de 10 Mayıs’ta düzenlenen "Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi Konferansı"nın ardından 11 Mayıs’ta Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenen “IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Bakanlar Toplantısı”na katıldı.

Rûdaw TV’de Senger Abdurrahman’ın sunduğu bültene konuk olan Bakan Hüseyin, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"TÜRKİYE İLE SÜREKLİ TEMAS HALİNDEYİZ"

Fuad Hüseyin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak'ın kuzeyinde terör örgütü yönelik askeri operasyonları hakkında Irak'ın tutumu hakkındaki soruya, “Operasyonlar başladığında Türk Dışişleri Bakanı'nı aradım ve bunu görüştük. Doğrusu bu Irak parlamentosu ve Irak siyaset arenasında önemli bir konu. Türk tarafı ile sürekli temas halindeyiz ve bu konuları görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

1984 yılında Ankara ile Bağdat arasında, Türkiye’nin 15 kilometre kadar Irak toprakları içerisinde operasyon yapmasına imkan tanıyan bir anlaşma olup olmadığı sorusuna Hüseyin şu yanıtı verdi:

“Böyle bir anlaşma olduğu doğru değil. Dönemin dışişleri bakanı olan Tarık Aziz ile Türk mevkidaşı arasındaki bir görüşmenin tutanaklarında bu konuya değinilmiş. Yani toplantı tutanaklarında, Türkiye'nin Irak topraklarında 5 kilometre derinliğe inip 72 saat süreyle kalma hakkından söz ediliyor. Ancak, Irak topraklarına girmeden önce Irak hükümetine haber vermesi gerektiği de vurgulanıyor. Tutanağın geçerliliği bir yıldır. Yani böyle bir antlaşma yok.

Öte yandan anayasa PKK'nın Irak topraklarında kalmasına ve özellikle bu topraklarından Türkiye'ye saldırmasına izin vermiyor. Irak anayasası da hiçbir grubun Irak topraklarından herhangi bir komşu ülkeye saldırmasına izin vermiyor. Dolayısıyla PKK'nın Irak topraklarında bulunması anayasaya aykırıdır. Türkiye'nin PKK'nın varlığını bahane olarak kullandığı doğru ama öte yandan uluslararası hukuk da Türkiye'nin uluslararası bir karar olmadan Irak topraklarına girmesine izin vermiyor. Türkiye BM Şartı'nın 51. maddesine dayanıyor, ancak gerçekte bu madde duruma uymuyor. Bir devletin başka bir devlerin sınırlarını askeri olarak geçebilmesi için BM Güvenlik Konseyi bu kararı gerekiyor.”

Sonraki Haber