Irak Sincar'da PKK'ya karşı kararlı

Irak’ın Musul kentine bağlı Sincar ilçesinde son günlerde Irak ordusu ile terör örgütü PKK arasında çatışmalar artarken, Irak'ın, PKK'nın bölgeden çıkarılmasını da kapsayan Sincar Anlaşması'nın ardından ilk kez bu yoğunlukta bir operasyon düzenlemesi dikkati çekiyor.

Irak hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında 9 Ekim 2020’de imzalanan Sincar Anlaşması'nın henüz uygulamaya konulamaması nedeniyle PKK’nın ilçedeki varlığı devam ediyor.

PKK SİNCAR'A NASIL YERLEŞTİ?

Irak’ta Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Sincar ilçesine 3 Ağustos 2014'te saldıran DEAŞ, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce kişiyi kaçırıp öldürdü veya elinde tuttuğu bölgelerde alıkoydu. Terör örgütü PKK, 2014 sonrası DEAŞ saldırısını bahane ederek Suriye ve Kandil'den getirdiği teröristlerle başta Sincar Dağı olmak üzere birçok bölgede kamp kurup, varlık göstermeye başladı. Kasım 2015'te Sincar ilçe merkezi ve çevresini DEAŞ'tan geri alan Peşmerge güçleri, Irak merkezi hükümetine bağlı birliklerin Ekim 2017'de Sincar'a konuşlanması sonrası bölgeden çekilirken PKK da buradaki faaliyetlerini artırdı. Bağdat ve Erbil’in Sincar Anlaşması sonrası bölgedeki varlığının sonlandırılacağından endişelenen örgütü, dikkatleri Sincar’dan uzaklaştırmak için özellikle IKBY’de Peşmerge, polis ve sivillere yönelik çok yönlü terör eylemlerini artırdı.

IRAK-PKK GERGİNLİĞİ

Yerel medyada yer alan haberlere göre, 11 Mart 2021’de Sincar'da PKK taraftarları ile Irak güçleri arasında gerginlik yaşanmış, PKK'lı grubun Irak güçlerine ait bir kontrol noktasında durdurulduğu, bu grubun Irak ordusuna ait araca saldırdığı belirtilmişti. Irak ordusu ile PKK'ya bağlı YBŞ unsurları arasında 12 Aralık 2021’de de Sincar’da çatışma çıktı. IKBY Anti-Terör Birimi konuya ilişkin, "Irak ordusu ve YBŞ sempatizanlarının karşı karşıya gelmesi neticesinde, orduya ait bir tank ateşe verildi, 2 gösterici de yaralandı." açıklamasını yaptı. Öte yandan yerel medyadaki haberlere göre, PKK'ya bağlı teröristler, TSK'nın terör örgütüne karşı operasyonlarını bahane ederek ilçedeki devlet kurumlarını zorla kapatma girişiminde bulundu.

ÇATIŞMALAR TIRMANDI

Irak ordusu, 19 Nisan’da PKK'nın yerel unsurlarının ilçedeki kontrol noktasını boşaltmaması sonrası örgütle çatıştı. Irak ordusu ile PKK arasında 1 Mayıs’ta yeniden başlayan çatışmaların 2 Mayıs'ta da devam ettiği ve yerel medyadaki haberlere göre çatışmada 1 Irak ordusu askerinin öldüğü ve yaralıların olduğu aktarıldı. Irak ordusu, 1 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Sincar'da vatandaşların evlerine dönmesini engelleyen ve devlet otoritesine zarar veren YBŞ kontrol noktalarını dağıtmayı amaçladıklarını bildirmişti.

EZİDİLER PKK'DAN RAHATSIZ

2014’teki DEAŞ saldırısı sonrası Ezidilerin çoğu evlerini terk ederek başta IKBY olmak üzere ülkenin çeşitli bölgelerine kaçmak zorunda kalırken, terör mağduru Ezidilerin bir bölümü de Türkiye'ye geçti. PKK Sincar’da kaçırdığı Ezidi çocukları kamplarda zorla silah altına alırken, Ezidiler de PKK tarafından kaçırılan çocuklarının serbest bırakılması için farklı aralıklarla eylemler düzenledi. Terör örgütü PKK'nın ilçedeki varlığı nedeniyle Ezidiler son çatışmalar sonrası bir kez daha Sincar'ı terk etmek zorunda kaldı. Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisinden (KDP) Ezidi Milletvekili Viyan Dehil, dün yaptığı açıklamada Sincar'da son iki günde 4 binden fazla sivilin yerinden edildiğini söyledi.

SİNCAR ANLAŞMASI

3 Mayıs'ta Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Reşid Yarallah başkanlığındaki üst düzey bir askeri heyet Sincar’da denetleme yapmıştı. Irak Savunma Bakanlığından 3 Mayıs'ta yapılan açıklamada, ordu ve polis güçlerinin, PKK'ya bağlı YBŞ unsurları ile Irak ordusu arasında çıkan çatışmanın ardından Sincar ilçesinde "durumu kontrol altında tuttuğunu" duyurmuştu. Bağdat'ın Sincar Anlaşması sonrası ilçede ilk defa bu yoğunlukta gerçekleşen PKK karşıtı hamlesini devam ettirerek, örgütün bölgeden çıkartılmasını öngören Sincar Anlaşması'nı uygulamaya koyması bekleniyor.

Sonraki Haber