Irak’taki gizli Amerikan planı uygulamaya konuldu
Irak'ta bulunan petrol alanları bölge ve dünya piyasası için önemini koruyor. Kerkük petrolleri, ABD tarafından İran'a uygulanan yaptırımların ardından önemini bir kat daha artırdı.
Reuters'ın haberine göre Washington yönetimi İran'a uygulanan ambargo yüzünden artabilecek petrol fiyatını dengede tutmak için Kerkük'te bulunan Kürtlere ve Irak yönetimine daha fazla petrol üretimi yapılması konusunda baskı uyguluyor.
Ajansın haberinde ABD’nin baskılarıyla Irak’ın Kerkük bölgesindeki günlük petrol üretiminin 1 milyon varilin üzerine çıkarılması istendiği belirtiliyor. Böylelikle İran’a uygulanan yaptırım süresince dünyadaki pertrolün varil fiyatında dramatik iniş ve çıkışların meydana gelmeyeceği öne sürülüyor.
KERKÜK NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Kerkük’ün Irak hükümeti kontrolünden IŞİD kontrolüne geçmesinin ardından bölgeden Türkiye’ye yapılan petrol ihracatı sıfıra inmişti. Daha sonra bölgeyi IŞİD’in elinden alan Bölgesel Kürt Yönetimi, Türkiye ile yaşanan bağımsızlık referandumu krizi nedeniyle ihracatı başlatamamıştı. Son olaraksa Irak hükümetinin ve ordusunun Kerkük’te yönetimi devralmasıyla Türkiye’ye yapılabilecek petrol ihracatı yeniden gündeme geldi.
Kerkük’ün Irak ve diğer bölge ülkeleri için önemi ise bulundurduğu petrol üretim kapasitesi ile ölçülüyor. Irak’ın günlük 8,5 milyonluk petrol üretim kapasitesinin fazlasına sahip olabilecek Kerkük bölgesi hem Irak hem de diğer ülkeler için kritik değerde. Başta ABD ve diğer bölge ülkeleri bu nedenle Irak hükümetine üretimi artırması konusunda baskı uyguluyor.
KERKÜK’TEKİ PETROL AKIŞINI KİM KONTOL EDİYOR
Kerkük’te bulunan petrol hatlarının birini Kürt yönetimi diğerini de Irak hükümeti kontrol ediyor ancak Irak hükümetinin Türkiye’ye ihracatta kullandığı bu hat IŞİD saldırıları sonucunda kullanılamaz hale geldi. Bölgede çalışır durumda olan Kürtlerin boru hattı üzerinden ihracat yapmak ise Irak hükümeti ile Kürt yönetiminin yapacağı olası bir anlaşma ile mümkün olabilir. Bu anlaşmanın önündeki en büyük engelse Kürtlerin bağımsızlık referandumu sonrası Kerkük’te Irak ordusuyla yaşadığı gerilim.
Ayrıca Kürtlerin kontrolündeki boru hatını geçtiğimiz günlerde Rus Rosneft şirkerinin satın aldığı da biliniyor.
ABD’nin baskıları sonucu imkansız görünen merkezi yönetim ile Kürt yönetimi arasındaki anlaşmanın sağlanması durumunda Rusların kontrol ettiği Rosneft boru hattından günlük 1 milyon varil petrolün çıkarılması bekleniyor. Bu anlaşma ile kendi bölgesinde en fazla günde 400.000 petrol çıkaran Kürt yönetimi kapasitesini iki katından daha fazla artırmış olacak.
ABD’nin Türkiye’nin ihtiyacı olan petrolü İran yerine Irak’tan alabilmesini sağlayacak bu planı uygulamaya soktuğu bölgede bulunan endüstri kaynaları tarafından dile getiriliyor.
ABD planı kapsamında Irak’ın İran’a uygulanan yaptırımlar süresince petrol ihracatını artırması hedefleniyor ancak Irak’ta bulunan elektirk santrallerine sağlanan doğalgazın İran’dan gelmesi Iraklarıları İran’a karşı daha yavaş hareket etmeye yöneltiyor.