Irak'tan Mahmur hamlesi

Irak merkezi yönetimi, uzun yıllardan bu yana terör örgütü PKK’nın kontrolünde olan ve sözde Birleşmiş Milletler (BM) denetimine tabi Mahmur Kampı'nın etrafının tel örgütlerle kapatma ve kampın giriş çıkışlarını denetim altın alma kararı aldı.

Bağdat yönetimi kararı uygulamak üzere ağır zırhlı araçlar ve iş makinaları ile Mahmur Kampı'nın kapısına dayandı.

Habertürk’un Iraklı makamlara dayandırdığı habere göre Mart ayında Ankara’dan gelen güvenlik konsepti içinde yer alan heyet ile yapılan görüşmeler sonrasında, Bağdat yönetiminin konuyu değerlendirdiği ve kampın kapatılması yerine kampın denetim altına alınması yönünde karar aldığını iletti.

ANKARA'NIN RAHATSIZLIĞI

Iraklı Güvenlik yetkilileri, Ankara’nın Mahmur kampındaki terör faaliyetlerinden rahatsız olduğunu ilettiğini, normal şartlarda BM’nin denetiminde olması gereken bölgede hiçbir denetimin olmamasından dolayı büyük rahatsızlığın oluştuğunun iletildiği belirtildi.

Türk diplomatik kaynaklar da terör örgütü PKK’nın, son üç yıldan bu yana kırsal bölgeler yerine Irak merkezi yönetimi denetimindeki toprakları kullanarak Türkiye’ye yönelik saldırılar planlamasının özellikle Sincar ve Mahmur hattının aktif kullanımından kaynaklandığını kaydetti.

PKK'LILAR DA SIĞINIYOR

Irak merkezi yönetimi, 1994’ten bu yana açık tutulan ve sözde BM denetimindeki Mahmur Kampı'nın etrafının tel örgülerle çevrilmesini ve kamp içindeki sivillerin kayıt altın alınmasını istediği belirtiliyor. Halihazırda 11 bin 318 sivilin ve girdiği çatışmalarda yaralanan ya da Suriye-Irak arasındaki lojistik hattı sağlamakla görevlendirilmiş çok sayıda PKK’lının yer alığı belirtiliyor.

Kuzey Irak yönetiminin yayını Rudaw da Irak hükümetinden bir heyetin güvenlik güçleri eşliğinde Mahmur Kampı'na gittiğini yazdı. Yetkililere dört şart sunan heyet yanıt için üç saat süre verdi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Karaçuğ Teşkilatı Başkan Yardımcısı Reşad Gelali, sunulan şartları şöyle aktardı: “Irak hükümeti heyeti kamp yönetimine dört şart sundu. Bunlar: Kampın etrafının tel örgülerle kapatılması ve güvenliğin ordu ile polis tarafından sağlanması, kampın giriş ve çıkışının tek yol üzerinden sağlanması, yolların beton bariyerle kapatılması ve yerel polisin kampa geri dönmesi şeklinde.”

Sonraki Haber