İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Farazmand: Terör ortak sorunumuz

Gazetecilere iftar veren İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Farazmand, terörün bölge ülkelerinin ortak sorunu olduğunu bildirdi. Farazmand, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki ay içinde İran’ı ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Farazmand, terörün bölge ülkelerinin ortak sorunu olduğunu bildirdi. İran’a yaptırımların etkili olma döneminin geçtiğini belirten Mohammad Farazmand, ABD’nin bütün senaryolarına hazır olduklarını ifade etti. Mohammad Farazmand, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki ay içinde İran’ı ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Farazmand gazetecilere iftar verdi. İftar sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mohammad Farazmand, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki nükleer görüşmeleri de değerlendirdi. İranlı hiçbir kurumun yaptırım kapsamında olmamasını istediklerini vurgulayan Mohammad Farazmand, “Viyana müzakereleri bitmiştir. Top şimdi ABD’de. Düşünüp bir karar verecek. İster kabul eder ister etmez. İran olarak biz bütün senaryolara hazırız.” dedi.

3. ÜLKELER KENDİNE YAPTIRIM UYGULUYOR

İran’ın ABD yaptırımlarına direndiğini ve dünyaya örnek olduğunu kaydeden Mohammad Farazmand, “İran’a yaptırımların etkili olma dönemi geçti. ABD’de yaptırım konusunda bağımlılık oluştu. Kiminle sorun yaşasalar hemen yaptırımlara sarılıyorlar, yaptırım uyguluyorlar. Ama artık o yaptırım kaldıracı işe yaramıyor. Şimdi Rusya’ya yaptırım kararı aldılar. Ama dünyanın büyük bölümü bu yaptırımlara uymuyor. Yaptırıma katılan 3. ülkeler aslında kendilerine yaptırım uyguluyorlar” diye konuştu.

TERÖRLE MÜCADELE

Mohammad Farazmand terörle mücadele konusundaki bir soruyu da şöyle yanıtladı:

“Terör bölge ülkelerinin ortak sorunu. PKK da bizim için bir terör örgütüdür. Terör konusunda Türkiye’nin en güvenli sınırı İran sınırıdır. Türkiye-İran yetkilileri sürekli temas halindeler. Bir araya gelip gelişmeleri istişare ediyorlar. İki ülke İçişleri Bakanları ve üst düzey yetkilileri çok verimli görüşmeler yapıyorlar.”

ERDOĞAN’IN İRAN ZİYARETİ

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’a yapacağı ziyaretle ilgili sorusunu da yanıtlayan Mohammad Farazmand şu bilgileri verdi:

“Tarih henüz belli değil ama iki ay içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tahran’ı ziyaret etmesini bekliyoruz. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konferansının 7. Gerçekleşecek. Gündemde ticaret,enerji, sağlık işbirliği, … gibi konular bulunuyor. Bu konularda mutabakat için çalışmalar sürüyor. Tabiki bu toplantıda bölge ve dünyadaki gelişmeler de gündeme gelecektir ve konuşulacaktır. Ancak ana konu ikili ilişkiler olacaktır. Bunun arkasından Astana Süreci liderler zirvesi var. Sıra Tahran’da. Liderlerin programına göre tarih belirlenecek.”

BÖLGE ÜLKELERİ SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZMELİ

Mohammad Farazmand Türkiye-Ermenistan arasındaki görüşmelerle ilgili olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin düzelmesinden memnuniyet duyarız. Biz büyün bölge ülkelerinin arasının iyi olmasını ve sorunları birlikte çözmelerinin doğru olduğuna inanıyoruz. Bölge ülkeleri sorunları birlikte ele alıp çözüme kavuşturursa dışardan müdahalelerin de önü alınır.”

İRAN’LA TİCARET

Türkiye’nin İran’a yönelik yaptırımları kabul etmediğini belirten Mohammad Farazmand, “İran-Türkiye arasında ticaret devam ediyor. Türkiye İran’a yönelik yaptırımlara katılmıyor. Ancak bazı özel sektör kuruluşları tehditler nedeniyle beklemeye geçti. Örneğin İran’dan petrol almadılar. Ama iki ülke ticareti artarak devam ediyor. İran’a yönelik yaptırımlar kalkarsa ticari ilişkilerimiz de ticaret hacmimiz de hızla artar.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber