İran: Avrupa'ya Türkiye üzerinden doğal gaz

İran Ulusal Doğal Gaz Şirketi (NIGC) Genel Müdürü Mecid Çegeni, İranlı İşçiler Haber Ajansına (ILNA), ülkesinin doğal gaz ihracatıyla ilgili planlarını anlattı.

İranlı yetkili, ülkesinin Avrupa'ya doğal gaz ihraç etmesi durumunda bunu Türkiye üzerinden gerçekleştireceklerini söyledi. Çegeni, ülkesinin doğal gaz ihracatıyla ilgili geleceğe yönelik yaklaşımı hakkında bilgi verdi.

'TÜRKİYE DAHA FAZLA DOĞAL GAZ İSTİYOR'

İran'dan Türkiye'ye doğal gaz sevkiyatına ilişkin 25 yıllık anlaşma 2026 yılında bitiyor. Çegeni, açıklamasında “Türkiye, İran'dan daha fazla doğal gaz tedarik etmek istiyor ve doğal gaz sözleşmesini yenilemek istiyor.” ifadelerini kullandı.

'AVRUPA İÇİN GÖRÜŞMELER YAPIYORUZ'

Türkiye’nin de Avrupa’ya doğal gaz ihracına olumlu baktığını belirten Çegeni, konuyla ilgili Türkiye tarafı ile görüşmeler yapıldığını, ancak henüz kesin bir kararın alınmadığını kaydetti. Çegeni, “Türkiye, İran gazınının bir kısmının Türkiye'den Avrupa'ya geçişine izin vereceğini söyledi, ancak henüz pratikte bir uygulama yok.” dedi.

TÜRKİYE’DE DOĞALGAZ MERKEZİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa’da patlak veren enerji krizi tüm dünyada endişelere neden olurken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmesinde Avrupa için Türkiye’de bir doğal gaz merkezi kurmak istediğini açıklamıştı. Putin’in bu önerisi gündemdeki yerini korurken, İran basınından da dikkat çeken bir iddia gelmişti. İran Petrol Bakanlığı haber servisi tarafından yayınlanan bir rapora göre, İran ve Türkiye, yeni bir sınır ötesi boru hattı inşa etmeyi tartışmış; iki ülke arasındaki enerji işbirliğindeki kilit konuları görüşmek üzere üst düzey bir araya gelmişti. Ana tartışma konusunun, İran ile Türkiye arasındaki sınırdan yeni bir gaz ihraç boru hattı kurmak olduğu vurgulandı. Raporda, iki ülke ayrıca Türkiye’nin İran’dan petrokimya ürünleri ithalatına yönelik tarifelerinin düşürülmesinin gündeme getirildiği bilgisi de yer almıştı.

Sonraki Haber