İran bugün sandığa gidiyor

İran halkı, bugün 12. Dönem Parlamento üyelerini ve Uzmanlar Meclisi üyelerini seçmek için sandığa gidiyor.

İran'da seçim için 61 milyon 173 bin 298 seçmenin kaydı bulunuyor. İranlılar, 15 bini gezici olmak üzere 59 bin seçim merkezinde oy kullanacak. 4 yılda bir yapılan seçimlerde, İran Meclisi’ndeki 290 sandalye için 15 bin 200’den fazla aday yarışacak. Seçim sonuçlarına göre meclis çatısı altında faaliyet yürüten 13 komisyonun da yöneticileri netleştirilecek. Seçimler için Milletin Sesi Grubu, Vahdet Grubu ve İslam Devrimi Güçleri Halk İttifakı Grubu öne çıkan yapılanmalar oldu. Bu arada milletvekillerinin yanı sıra Uzmanlar Meclisi’nin yeni üyeleri de belirlenecek. Ülkenin dini liderini belirleme yetkisine sahip 88 sandalyeli Uzmanlar Meclisi için de 141 aday var. İran'daki seçimde 120 bin kamu gözlemcisi, 62 bin aday temsilcisi ile 800 bin yürütme temsilcisi görev alacak.

OY HAKKI MESAJI

Seçimlerden önce İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, şehit ailesi yakınlarıyla bir araya geldi. Sürece, hizipçi ve gruplar açısından değil, ulusal çıkarlar penceresinden bakılması gerektiğini belirten Hamaney, “Seçim zayıfsa herkes kaybeder” ifadesini kullandı.

Hamaney, halkın seçimlere güçlü katılımının milli gücün tezahürü, milli güvenliğin teminatı olduğunu söyledi. ABD ve çeşitli Avrupa ülkelerinin halkın sandığa gitmesini engellemek için uğraştığını kaydeden Hamaney, “Milli güvenlik olmadan hiçbir şey olmaz. Düşman, İranlılardan zayıflık görmesi halinde ulusal güvenliği çeşitli açılardan tehdit edecektir. Kötü niyetliler, aylardır radyo ve televizyonlarda halkı seçimlere katılmaktan ve seçimlerin etkililiğinden caydırmaya çalışıyor. Güçlü bir parlamentonun oluşması sorunların çözülmesi ve ülkenin ilerlemesi açısından bir kazanımdır. Oy vermemenin hiçbir faydası ve sonucu yok. Ama kazanımları var.” dedi.

HAMENEY GENÇLERE SESLENDİ

Gençler için de ayrı bir parantez açan İran İslam Devrimi lideri, “Devrimden sonraki genç nesil önceki gençlere göre araştırmaya, akıl yürütmeye, mantığa ve doğrulamaya daha meraklı. Seçim sırasında gençliğin siyasi büyümesi ve analiz gücünün artması çok değerli. Çünkü düşmanı tanımaya yardımcı oluyor. Halkın seçimlere katılım hakkı kolay elde edilmemiş olup, zulme karşı mücadelede milletin uzun çabalarının ve fedakârlıklarının sonucudur.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber