İran Dışişleri Bakanı Arakçi Irak’ta! Irak: Hava sahamız İran’a karşı kullanılamaz

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün Irak’ı ziyaret etti, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile görüştü. Hüseyin, Irak hava sahasının İran’a saldırı amacıyla kullanılamayacağını ilan etti.

Abbas Arakçi ve Fuad Hüseyin Bağdat'ta görüştü.

İran Dışişleri Bakanı Abbası Arakçi, resmi ziyaret nedeniyle bugün komşu Irak’a gitti. Arakçi, temasları öncesi Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda İran basınına konuştu.

"Savaş ve provokasyon istemiyoruz. Ancak her türlü savaşa veya provokasyona karşı da tamamen hazırlıklıyız. Bölgeyi herhangi bir savaş felaketinden uzaklaştırmak için Irak hükümetiyle istişare çabamızı sürdüreceğiz." diyen Arakçi, Irak’ın Gazze ve Lübnan'daki tavrını takdirle karşıladıklarını belirtti.

Daha sonra Bağdat’taki Dışişleri Bakanlığında Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi. İki bakan görüşme sonrası açıklama yaptı.

‘IRAK HÜKÜMETİ OLARAK SAVAŞ KARARIMIZ BULUNMUYOR’

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, İsrail'in Gazze ve Lübnan'da devam eden saldırılarına işaret ederek şunları söyledi:

"Başından beri savaşın bölgeye yayılmaması gerektiği, yayılırsa bölgenin tehlikeye gireceği uyarısında bulunduk. Irak hükümeti olarak savaş kararımız bulunmuyor. Savaş ve barış kararı devletin üç kurumu olan Meclis, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın yetkisi dahlindedir."

IRAK HAVA SAHASI

İsrail'in İran'a saldırması halinde tehlikenin büyüyeceğini vurgulayan Hüseyin, şunları kaydetti:

"Savaşın İran'a uzaması ve yayılması bölgede risk ve tehlike oluşturur. Bunun için de (İran'a saldırılması için) Irak hava sahasının kullanılmasını asla kabul etmeyiz. Savaşın yaşanmaması için çabalıyoruz, Allah korusun savaş çıkarsa da Irak'ı ve hava sahasını savaştan uzak tutmak gerekir. Yeni bir savaş çıkması halinde bölgedeki ve Irak'taki DEAŞ gibi terör örgütleri yeniden saldırıya geçerek aktifleşecek. Savaş halinde Körfez'deki deniz nakliye yolları ve Hürmüz Boğazı da bundan etkilenecek, uluslararası alanda bir enerji krizi yaşanacak."

Hüseyin ayrıca, İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldırılarının sona erdirilmesi ve ateşkesin sağlanması çağrısında bulundu.

‘IRAK HÜKÜMETİNE TEŞEKKÜR EDİYORUZ’

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Arakçi de bölgenin tehlikeli bir süreçle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Erakçi, şu ifadeleri kullandı:

"Gazze ve Lübnan'daki Siyonist saldırıların durması için dostlarımızla istişarelerde bulunuyoruz. Tahran olarak savaşın ve olayların tırmandırılmasından yana değiliz. Bölgede barışın sağlanması için çabalıyoruz. Irak hava sahasının bize saldırmak amacıyla kullanılmasına izin vermediği için Irak hükümetine teşekkür ediyoruz."

THAAD yorumu: ABD kendi askerlerini tehlikeye atıyor

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD'nin balistik füzeleri engellemek için kullandığı THAAD olarak bilinen Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemleri için İsrail'e asker konuşlandıracağına dair iddialara ilişkin, "ABD'nin kendi askerlerinin hayatını tehlikeye attığını" ifade etti.

Arakçi, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "ABD, İsrail'e rekor miktarda silah teslim ediyor. Şimdi de askerlerinin hayatlarını tehlikeye atıyor ve onları füze sistemlerini işletmek için İsrail'de konuşlandırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgede topyekun bir savaşın çıkmaması için son günlerde büyük çaba sarf ettiklerini belirten İranlı Bakan, "Halkımızı ve çıkarlarımızı savunma konusunda kırmızı çizgimizin olmadığını da açıkça söylüyorum." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber