İran nükleerci bakanın peşini bırakmıyor
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed Eslami, geçen güçlerde Gazze'de nükleer bomba kullanılmasının bir seçenek olduğunu söyleyen İsrailli Bakan Eliyahu ve Tel Aviv rejimine öfkeli. Eslami, İsrail'in nükleer silah bulundurduğunu 'itiraf ettiğini' söyledi.
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed Eslami, geçen güçlerde Gazze'de nükleer bomba kullanılmasının bir seçenek olduğunu söyleyen İsrailli Bakan Eliyahu ve Tel Aviv rejimine tepki gösterdi. Uluslararası hukuka meydan okunduğunu ifade eden Eslami, İsrail'in nükleer silah bulundurduğunu “itiraf ettiğini” kaydetti.
'NÜKLEER SİLAHLARI İTİRAF ETTİ'
Muhammed Eslami, İran haber ajansı IRNA ile yaptığı röportajda, “İsrailli Bakan Amichai Eliyahu'nun son dönemdeki tehditlerine karşı, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlar derhâl sessizliğini bozmalı ve ciddiyetle konunun üzerine gitmelidir." dedi.
İranlı üst düzey bürokrat, İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğunu resmi olarak kabul etmemesine atıfta bulunarak, "İsrailli bir yetkili bir kez daha İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğunu itiraf etti ve daha da önemlisi Gazze halkını tehdit ederek BM'ye ve uluslararası hukuka meydan okudu.” dedi.
'BM GÜVENLİK KONSEYİNE İHBAR EDİLMELİ'
Eslami ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundan (UAEA) konuyu BM Güvenlik Konseyine bildirmesini isteyerek, “Bu tür bir küstahlığın uluslararası barış ve güvenliğe yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğunu” ifade etti.
BM'nin ilke ve hedeflerine aykırı olan bu yıkıcı tehditlerin kınanmasının yeterli olmayacağını ifade eden Eslami sözlerini şöyle tamamladı: “Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, bu sahte rejimin nükleer silah kullanma tehdidinin ortaya çıkarabileceği sonuçları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne ihbar etmelidir.”
İSRAİL'İN NÜKLEER SİLAHLARI MESELESİ
İsrail Devleti bugüne kadar nükleer silahlara sahip olduğunu ne yalanladı ne de resmi olarak kabul etti. Hiçbir zaman “resmi olarak” nükleer test gerçekleştirmedi ve bunun aksi tarafsız kaynaklar tarafından tespit edilmedi.
"Stratejik belirsizlik" olarak da adlandırılan bu politika, ülkenin mümkün olan en düşük siyasi maliyetle nükleer caydırıcılık düzeyini korumasına hizmet etmekte. Her halükârda tüm uzmanlar İsrail'in nükleer silaha sahip bir devlet olduğu konusunda hemfikirdir. Resmi olmayan kaynaklar, İsrail'in 2021 yılı itibariyle 90 nükleer başlığa sahip olduğunu bildiriyor.