‘Teröre karşı birlikteyiz’

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, 'ABD’nin Suriye’yi işgali terör örgütlerini güçlendiriyor. Bölgede terörizmle mücadele etmek için Suriye'de istikrar ve güvenliğin yeniden tesis edilmesine yardımcı olmamız gerektiği konusunda Türkiye ile aynı fikirdeyiz.' dedi

Terör örgütü PKK/PJAK’a karşı Ankara ile Tahran’ın ortak mücadelesi hakkında Tahran’dan önemli açıklamalar geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerde terör ile mücadelenin önemli bir konu başlığı olduğunu söyledi. Bekayi, Suriye’de barış ve istikrar için Türkiye ile çalıştıklarını da belirtti.

AYDINLIK’IN SORULARINI YANITLADI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Tahran’daki Bakanlık binasında haftalık basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Aydınlık Bekayi’ye “Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İstanbul'da bir araya geldi. Bakan Fidan, basın toplantısında PKK/PJAK terör örgütlerine karşı ortak mücadele çağrısında bulundu. Bu konu iki bakanın görüşmesinde gündeme geldi mi?” ile “Amerika, PKK ile birlikte Suriye'de ikinci İsrail kurmak istiyor. PKK Türkiye ve Suriye için tehdit oluşturuyor. İki bakanın görüşmesinde Türkiye-Suriye ilişkileri gündeme geldi mi?” sorularını yöneltti.

İranlı Sözcü Bekayi, “Türkiye ile ilişkilerimizde sınır güvenliğinin güçlendirilmesi ve terör ile mücadele iki önemli konu başlığı. Suriye konusunda Türk mevkidaşlarımız ile Astana çerçevesinde iletişim halindeyiz. Türkiye’nin ve diğer ortaklarımızın da yardımı ile Suriye’de barış ve istikrarı sağlamak için çalışıyoruz. ABD’nin Suriye’yi işgali ve istikrarın sağlanmaması terör örgütlerini güçlendiriyor. Ortak sınırlarda ve bölgede terörizmle mücadele etmek için Suriye'de istikrar ve güvenliğin yeniden tesis edilmesine yardımcı olmamız gerektiği konusunda Türkiye ile aynı fikirdeyiz.” yanıtını verdi.

İRAN’IN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Bekayi, İsrail saldırganlığı hakkında da konuştu. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi’in bölge ülkeleri ziyaretlerinin hedefinde Gazze ve Lübnan’a yönelik İsrail saldırılarının durdurulması ve savaşın engellenmesi olduğunu belirten Bekayi, “İki İslam ülkesi ve bölgenin etkili iki gücü olan İran ve Türkiye ilişkilerine önem veriyoruz. İstanbul’da HAMAS yetkilileri ile yaptığımız görüşmede HAMAS’ın hala canlı ve kayda değer olduğu mesajını verdik.

"Gazze ve Lübnan’da İsrail katliamlarını durdurmak için Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. Bölge ülkelerine yapılan ziyaretlerin mesajı açıktı. Kriz zamanlarında dahi bölge ülkeleri ile ilişkileri geliştirmede kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Bekayi, “Bölge ülkeleri doğacak bir krizin tüm bölgeye yayılma riski olduğunun farkında. İran’a yönelik olası bir saldırıda bölge ülkelerinin kendi topraklarının kullanımına izin vermeyeceklerine güveniyoruz. Son iki hafta içerisinde Dışişleri Bakanımızın bölge ülkelerine ziyaretlerinde savaşın durdurulması noktasında ortak bir anlayışa varıldı. Bu doğrultuda savaşı durduracak her türlü girişimi İran olarak destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

ABD’NİN İSRAİL’E DESTEĞİ

İsrail’in İran’a yönelik olası saldırısına karşılık Tahran’ın İsrail’de vuracağı hedefleri belirlediğini bildiren Bekayi, “Daha önce birçok kez açık bir şekilde ilan ettik, İsrail rejiminin en ufak saldırısına kesin bir şekilde karşılık vereceğiz. Siyonist rejimin herhangi bir eylemi İran'ın kararlı tepkisiyle karşılanacaktır. ABD’nin İsrail rejimine hava savunma sistemlerini konuşlandırması, ABD ve Batılı ülkelerin son bir yıldır Siyonist rejime verdikleri desteğin göstergesidir. Bu destekler Siyonist rejimi daha da küstahlaştırıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Sonraki Haber