İran ve Suudi Arabistan görüştü: Dikkat çeken işbirliği vurgusu

İran ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları bir araya geldi. İkili arasındaki görüşmede iki devlet arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi konusunda ortaklaşıldı.

İsrail'in misilleme yapmakla tehdit ettiği İran Batı Asya'da müttefiklik ilişkilerini derinleştirmek için görüşmelere devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Lübnan ve Suriye'de olan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi temaslarına devam ediyor.

Bu kapsamda İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Körfez turuna başladı. Arakçi'nin ilk durağı Suudi Arabistan oldu. Ülkenin başkenti Riyad’da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan ile bir araya geldi.

Arakçi görüşmede, hükümetin komşu ülkelerle ilişkileri geliştirme ve bölgesel güvenlik, istikrar ve refahı artırma politikasını sürdüreceğini belirterek, Reisi hükümeti döneminde iki ülke arasında yapılan anlaşmaların uygulanmasına önem verdiklerini söyledi.

SUUDİ ARABİSTAN İŞBİRLİĞİNE HAZIR

Geçtiğimiz hafta düzenlediği Lübnan ve Suriye ziyaretlerine değinen Arakçi, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik askeri saldırılarının derhal durmasının, bölgedeki gerginliğin artmasını önlemek ve geniş çaplı bir çatışmanın çıkmasını engellemek için gerekli olduğunu ifade etti. Arakçi, bölge ülkelerinin Gazze ve Lübnan'daki masum insanların katledilmesini ve altyapıların yok edilmesini durdurmak için tüm imkan ve siyasi kapasitelerini kullanması gerektiğini belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Farhan ise son bir yılda ikili ilişkileri güçlendirilmesi konusundaki kararlılıklarını vurgulayarak, iki ülke arasındaki çeşitli konularda iş birliği ve koordinasyonun sürdürülmesinin önemine dikkat çekti. İran ve Suudi Arabistan’ın bölgesel istikrar ve güvenliği koruma konusunda ortak hedefe sahip olduklarını söyleyen Farhan, Suudi Arabistan’ın bu amaca ulaşmak için iş birliğine hazır olduğunu belirtti.

Erakçi daha sonra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından kabul edildi.

İki ülke arasında önceki İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi zamanında ilişkileri geliştirme adımları atılmaya başlanmıştı. İki ülkenin sorunlarını nihayete erdirmede Çin önemli rol oynamıştı. Ülkeler arasındaki çeşitli konulara dair ihtilaflar sürse de eskinin aksine diyalog devam ediyor.

Sonraki Haber