İran’dan bölgesel işbirliği çağrısı
Aydınlık gazetesinin yerinde takip ettiği haftalık basın toplantısında (Pazartesi) konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Kirman’daki terör saldırısının yankılarını değerlendirdi.
Hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyen Kenani, “DEAŞ olgusu, kurulduğu günden bu yana gaspçı Siyonist rejimin amaç ve çıkarlarına hizmet etmiştir. Bu konuda Amerika'da açık itiraflar oldu. Terörizm, uluslararası barış ve güvenliğe, tüm ülke ve milletlere yönelik bir tehlikedir. Terörü kendi amaçları için kullananlar, terör hareketlerini desteklemenin hukuki, uluslararası ve insani sorumluluğunun da kendilerine ait olduğunu ve hesap vermeleri gerektiğini bilmelidirler. Terör, her şeyi kapsayan ve uluslararası bir tehdittir. Terörün iyisi ya da kötüsü olmadığını, tehdidin yaygın olduğunu, güvenliği, barışı ve insan güvenliğini tehdit ettiğini her zaman vurguladık." dedi.
‘ABD BÖLGEDE OLMAMALI’
Bölgedeki istikrarsızlığın temel nedeninin ABD politikaları olduğunu belirten Kenani, “Amerikan hükümetinin yapabileceği en büyük katkı bölgesel meselelerde yıkıcı, müdahaleci ve istikrarsızlaştırıcı müdahalelerden kaçınmaktır. Bölgesel meseleler bölge hükümetlerinin ve milletlerinin meselesidir. Bölgenin sorunlarının büyük bir kısmı Amerikan politikalarıyla ilgilidir. Güvensizliğin kökeni Bölgede Amerikan askeri güçlerinin varlığı ve bu ülkenin müdahaleleridir. Amerikan kuvvetlerinin uluslararası koalisyon da dâhil olmak üzere herhangi bir biçimde veya başka bir başlık altında varlığını sürdürmesinin barış ve istikrarın korunmasına yardımcı olmayacağı yönündeki görüşümüzü Irak hükümeti de dâhil olmak üzere bölge ülkelerinin yetkililerine defalarca ifade ettik.” diye konuştu.
DEAŞ’ın sözde devlet ilanının bertaraf etmesinin ardından terör örgütü kalıntılarının bölgeye dağıldığını belirten Kenani, “DEAŞ, uğursuz bir olgu olarak, bölge dışı istihbarat ve güvenlik servisleri tarafından yaratılmıştır. Bu servisler de bazen bu uğursuz olayın yaratılmasında doğrudan rol oynadıklarını ilan etmiş ve kabul etmiştir. Geçtiğimiz yıllarda bölge düzeyinde ve bölge dışında hain terör eylemleri gerçekleştirdiler ve bu eylemlerin kurbanı tüm bölge milletlerinden daha fazla oldu. Bölgede kendilerinin ilan ettiği DEAŞ halifeliğinin yıkılmasında Serdar Kasım Süleymani'nin rolünü hatırlamak gerekiyor.” değerlendirmesi yaptı.
‘ÖZEL İŞBİRLİKLERİ GEREKİYOR’
İran’ın terör örgütlerine karşı bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi için çeşitli faaliyetler yürüttüğünü anlatan Kenani, “Diplomatik kurum olarak her zaman takipleri, görüşmeleri ve gerekli istişareleri yapıyoruz. Bu konunun bir kısmı, bölgedeki güvenlik yapılarının özel işbirliğini gerektiren güvenlik ve istihbarat hususlarıdır. Biz böyle bir işbirliğini teşvik ettik ve İran'ın güvenlik mekanizmaları ile bölge ülkeleri arasında iyi bağlantılar var. Terörü, barışa yönelik yaygın bir tehdit olarak gördük ve uluslararası güvenliğe dikkat çekerek, terörizmi kapsamlı eylem gerektiren, çifte standartlardan uzak bir tehlike olarak değerlendirdik. Ülkenin çalışkan güçleri birçok önlem aldı. İstikrarsızlık ve güvensizliğin hâkim olduğu bir bölgedeyiz. İran milleti ve ülkesi, bazı güçlerin terörizmi araçsal olarak kullandığına tanık oldu. Terörle mücadele bölge ülkelerinin işbirliğini gerektirmektedir. İran'ın güvenlik ve istihbarat teşkilatları arasında bölge ve bölge dışı ülkelerle iletişim, işbirliği, doğrudan ve sürekli görüş alışverişi sağlanmakta olup, 24 saat devam eden bu çabanın gölgesinde, Allah'ın izniyle, ülkemiz ve bölgede güvenlik tehditleriyle başa çıkılacak.” ifadelerini kullandı.