İsrail ve Hizbullah ilk kez karşı karşıya gelerek çatıştı! İsrail çekilmek zorunda kaldı

İsrail ve Lübnan arasındaki gerilim tırmanıyor. Hizbullah, Lübnan'ın güneyine sızmaya çalışan bir İsrail gücüne karşı koyarak onlarla çatıştığını ve kayıplar verdirerek onları geri çekilmeye zorladığını duyurdu. İntikam çağrıları yapan İsrail sabah saatleriyle birlikte hava saldırılarına devam etti.

İsrail, dün Lübnan'ın güneyinde "Kuzeyin Okları" adı verilen bir kara operasyonuna başlatmıştı. Bugün sabah saatlerinde gelen bilgiye göre, Hizbullah İsrail askerleriyle ilk kez karşı karşıya geldi. Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde İsrail piyade kuvvetleriyle ilk kez çatıştığını duyurdu. İşte bölgede yaşanan gelişmeler...

TÜRK BAYRAKLI GEMİLERİN GÜVENLİK SEVİYE 3'E ÇIKARILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lübnan’da yaşanan güncel gelişmeler ışığında, Türk bayraklı gemilerin güvenlik seviyelerinin en yüksek seviye olan 3'e yükselttiklerini bildirdi.

Bakan Uraloğlu, "Türk bayraklı gemilerin, güvenlik tehditlerine karşı hazırlıklı olmaları, gerekli tedbirleri almaları ve erken safhada uyarılmaları için güvenlik seviyesini en yüksek seviye olan 3'e çıkardık." dedi.

'İSRAİL GÜNEY SINIRINI 400 METRE İHLAL ETTİ'

Lübnan ordusu, İsrail ordusunun güneyden yaklaşık 400 metre Lübnan topraklarına girdiğini bildirdi. Lübnan ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin güney sınırını ihlal ettiğine işaret edildi.

Açıklamada, "Düşman İsrail'e bağlı güçler, Mavi Hattı ihlal ederek el-Udeyse ve Yarun beldelerinin olduğu bölgede yaklaşık 400 metre Lübnan topraklarına girdikten kısa süre sonra geri çekildi." ifadeleri kullanıldı.

'İSRAİL ÖLÜ VE YARALILARI TAHLİYE EDİYOR'

Sosyal medyada, 'İsrail'in Hizbullah'la girdiği çatışmalarda ölü ve yaralıları tahliye ettiği' iddia edilen görüntüler paylaşıldı.

BM GENEL SEKRETERİNE ÜLKEYE GİRİŞ YASAĞI

İsrail, Ortadoğu'da gerilimin acilen düşürülmesi çağrıları yapan BM Genel Sekreteri Guterres'i "istenmeyen adam" ilan ederek ülkeye girişini yasakladı.

BM Genel Sekreteri Guterres, dün yaptığı açıklamada Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınayarak acil ateşkes çağrısında bulunmuştu. "Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınıyorum." ifadesini kullanan Guterres, bir gerginliğin diğerini takip ettiğini belirterek "Buna artık bir son verilmesi lazım. Acil ateşkese ihtiyaç var." ifadesini kullanmıştı.

ESKİ İSRAİL BAŞBAKANI: BÜYÜK BİR KRİZDEYİZ

CNN Internatıonal'e konuşan Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail'in Lübnan'a başlattığı karadan işgalin çözüm olmadığını ifade ederek "Büyük bir krizin ortasındayız ve başbakanın halk desteği yok" dedi.

Hem güneyde hem de kuzeyde savaş yürüten Netanyahu'nun ülke içinde desteğinin olmadığını ifade eden Olmert'in açıklaması şöyle:

''Büyük bir krizin ortasındayız. İsrail'in bir yandan, hepimizin başından beri temel hedeflerini desteklediği bir savaşın içinde olduğu bir kriz, nasıl başladığını ve başımıza ne geldiğini düşünürsek İsrail'in tepkisini gerektirdi. Öte yandan, güvenmediğimiz bir hükümetimiz var; inanmadığımız bir hükümet; ve İsrail devletinde bir savaşın ortasında olan başbakanın halkın çoğunluğunun desteği yok.''

İSRAİL KARA SALDIRISI İÇİN BİR TÜMEN DAHA GÖREVLENDİRDİ

İsrail ordusu Lübnan'ı işgal için başlattığını duyurduğu kara saldırısına katılmak amacıyla bir tümenin daha görevlendirdiğini bildirdi. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, 36. tümenin Lübnan'a kara saldırılarına katılacağı belirtildi.

Açıklamada, kara saldırısına katılacak tümenin tatbikat görüntüleri de paylaşıldı.

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını bildirmişti.

İSRAİL LÜBNAN'DA 24 BELDEYE SALDIRACAĞINI AÇIKLADI

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki 24 beldeye saldıracağını açıklayarak, bölge sakinlerini Avali Nehri'nin kuzeyine gitmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Bölgede yaşayanları güneye gitmemeleri konusunda uyaran İsrail ordusu sözcüsü Avichai Adraee, Hizbullah'ın askeri hedeflerine yönelik saldırılar düzenleneceği iddiasıyla, Lübnanlı sivillerden Avali Nehri'nin kuzeyine gitmelerini istedi. Andraee, Lübnanlı sivillerin evlerine dönmeleri konusunda ise "Evlerinize dönmeniz için güvenli vakti size bildireceğiz." şeklinde açıklamada bulundu.

İSRAİL'DE ASKERİ KIŞLAYA FÜZE SALDIRISI

Hizbullah'ın sosyal paylaşım platformu Telegramdan, İsrail'in kuzeyinde bir askeri kışlaya ve yerleşim birimlerindeki İsrail askerlerine füze saldırıları düzenlediğini duyurdu.

Öte yandan İsrail Yediot Ahronot gazetesi İsrail'in kuzeyindeki Yukarı Celil bölgesinde sirenlerin çaldığını, Lübnan'dan fırlatılan füzelerin açık alana düştüğünü iddia etti.

Hizbullah'ın bir başka açıklamasında da, Lübnan sınırına yakın Kiryat Shimona yerleşimindeki bir grup İsrail askerinin ve topçu mevzilerinin bir dizi füzeyle vurulduğu kaydedildi.

HİZBULLAH VE İSRAİL ASKERLERİYLE İLK KEZ ÇATIŞTI

Hizbullah, Lübnan'ın güneyine sızmaya çalışan bir İsrail gücüne karşı koyarak onlarla çatıştığını ve kayıplar verdirerek onları geri çekilmeye zorladığını duyurdu.

Hizbullah, sosyal paylaşım platformu Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Hizbullah unsurlarının bu sabah Hallet El-Mehafir yönünden El-Adise kasabasına sızmaya çalışan İsrail piyade kuvvetine karşı koyduğu, onlarla çatıştığı, kayıplar verdirerek onları geri çekilmeye zorladığı ifade edildi.

Hizbullah, Tel Aviv'in dün sabah Lübnan'ın güneyinde askeri operasyon başlattığını açıklamasından bu yana ilk kez İsrail piyade gücüyle çatışmaya girdiğini duyurdu.

Dün gün boyunca İsrail güçlerinin herhangi bir kara saldırısı gözlenmezken, Hizbullah, Tel Aviv'in iddialarını yalanlayarak, Lübnan'ın güneyinde İsrail ordusu ile Hizbullah üyeleri arasında doğrudan bir çatışma yaşanmadığını vurgulamıştı.

İSRAİL HAVA SALDIRILARINA DEVAM ETTİ

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi olarak nitelendirilen Dahiye bölgesindeki birçok mahalleye 12 hava saldırısı düzenledi.

Hava saldırıları güçlü patlamalara neden olurken, saldırılarda hedef alınan yerlerden dumanların yükseldiği görüldü. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığına ve meydana gelen hasara ilişkin henüz bilgi alınamadı.

Sonraki Haber