İran resmen Su-35 aldı

İran’ın Rusya’dan tedarik edeceği Su-35S savaş uçakları için prosedür tamamladı. Uçaklar, artık resmen İran Hava Kuvvetleri tarafından satın alındı.

İran’ın Birleşmiş Milletler Misyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya'dan Su-35S tedariki için gerekli resmi prosedür tamamlandı. Açıklamada uçakların; İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin anlaşmayı bozması için Rusya’ya yaptığı baskılara rağmen satın alındığı kaydedildi. Satın alınan savaş uçağı sayısı ve sözleşmenin bedeli ise bildirilmedi. Söz konusu tedarikin, İran'ın eskiyen filosunun yenilenmesinde ve hava savunmasının güçlendirilmesinde önemli bir güç çarpanı olacağı değerlendiriliyor.

MISIR İÇİN ÜRETİLMİŞTİ

Söz konusu uçaklar, Mısır Hava Kuvvvetleri için üretilmişti. Aslında Mısır, ilk dönemlerde Lockheed Martin'den F-35 tedarik etmek istiyordu. Ancak ABD'li yetkililer, Mısır yönetimine ellerinde F-35 Lightning II'nin mevcut olmadığını bildirdi. Mısır da rekabetçi pazarda bulunan en iyi avcı uçağı olan Su-35'lere yöneldi. Böylece Rusya ile Mısır arasında 2020 yılında yaklaşık 3 milyar dolarlık 24 adet Sukhoi Su-35S savaş uçağı tedarikini içeren anlaşma imzalandı. Fakat ABD, bu sefer de CAATSA (Amerika'nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) yaptırımları aracılığıyla Mısır'a ekonomik tehditlerde bulundu. Mısır da elindeki 200'den fazla F-16'nın, düzinelerce AH-64 Apache helikopterinin ve yüzlerce M-1 Abrams tankının çalışabilirliğini de riske atmamak adına Rusya ile anlaşmasını rafa kaldırmak zorunda kaldı.Ancak Rusya ile yapılan anlaşma bedelinin önemli bir kısmın zaten ödenmişti ve Su-35'lerin de bir kısmı üretiliğ Mısır Hava Kuvvetleri tarafından seçilen renklere boyanmıştı. Sözleşme yürürlükte olunca para da iade edilemedi. Bunun üzerine Rusya ve Mısır yeni bir anlaşmaya vardı ve Kahire, kendisi için üretilen Su-35'leri satma yetkisi verdi. İşte bu jetlerin bir kısmı, artık resmen İran'ın oldu. Mısır ise günün sonunda Fransız Rafale savaş uçaklarına yöneldi.

Mısır Hava Kuvvetleri tarafından Rusya'ya 24 adet savaş uçağı siparişi verildiği bilinirken, bu sipariş kapsamında üretilen uçak sayısının ise yaklaşık 15 adet olduğu tahmin ediliyor. Fakat İran'ın bu 15 uçaktan kaçını aldığı henüz açıklanmadı. Daha önce 12 adet uçak Endonezya'ya gönderilmek istenmiş fakat anlaşma sonuçlanamamıştı.

HAVA GÜCÜNE ÖNEMLİ KATKI

İran Hava Kuvvetleri, yıllar süren Batı yaptırımları nedeniyle oldukça eskimiş bir filoya sahip. Filonun ana gövdesini F-14 Tomcat'ler oluşturuyor. İran her ne kadar bu uçaklara yarı ömür modernizasyonu uyguladığını ve bazı güncellemeler eklediğini duyursa da, uçakların teknik kabiliyetleri günümüz teknolojisine pek yetişemiyor.

Yeni uçakların satın alınmasının ise uygulanan yaptırımlar nedeniyle eskiyen ekipman ve yedek parça sıkıntısı çeken İran Hava Kuvvetlerini ciddi şekilde güçlendireceğine dikkat çekiliyor. Bazı haberlere göre İran ordusu, Su-35S için şimdiden bir yeraltı hava üssü bile hazırladı. İran basını da pilotlarının bir süredir Rusya'da eğitim gördüğünü bildiriyor.

Böylece Su-35S'ler, hem İranlı pilotların 21. yüzyıl teknolojileriyle tanışmasını sağlayacak hem de Tahran'ın nükleer programıyla ilişkili stratejik alanların güvenliğine önemli bir katkı sunacak.

İRAN İHA VE FÜZE VEREBİLİR

Diğer yandan İran'ın, Rusya'dan aldığı Su-35S'lere karşılık olarak Moskova'ya büyük miktarlarda insansız hava aracı ve balistik füze sağlayacağı iddia ediliyor.

Şu an Rus Silahlı Kuvvetlerinde Ukrayna'ya karşı kullanılan en yaygın İran sistemi, Geran-2 adı verilen Shahed-136 gezici mühimmatı. Uzun mesafelerde yer hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlanan Geran-2'ler, 30-40 kilogram patlayıcı harp başlığına sahip ve 2 bin kilometre menzile ulaşabiliyorlar. Savaş cephesinde talep büyük olduğundan, Rusya'nın yakında daha fazla Geran-2 alması bekleniyor.

İran endüstrisi tarafından karşılanması muhtemel bir diğer ihtiyaç da kısa ve orta menzilli balistik füzeler. Savaşın başlangıcında, Rusların kritik Ukrayna hedeflerine yönelik kullandığı en etkili araçlardan biri İskender balistik füzeleriydi. Ancak, birkaç haftadır bu füzelerin sahada kullanılmadığı görülüyor. Dolayısıyla Moskova, önümüzdeki dönemde İran'dan daha fazla İskender füzesi talep edebilir.

Bunun yanında Rusya'nın alabileceği bir diğer İran füzesi örneği de Fateh 313. 2015 yılında kamuoyuna tanıtılan bu katı yakıtlı füze, 500 kilometre menzile, 4-5 mach maksimum hıza, 500 kilogram harp başlığına ve yüksek isabet oranına sahip.

Diğer adaylar içinde ise 300 kilometre menzilli Hormoz-2 füzesini, 700 kilometre menzilli Zolfaghar füzesini ve 1000 kilometre menzilli Dezful füzesini sayabiliriz.

Bu füzelerin her biri, menzilleri, hızları ve harp başlıkları nedeniyle, Ukrayna savunmasından kolayca kurtulup stratejik hedefleri vurabiliyor.

İran'ın Rusya'ya yönelik silah ve mühimmat sevkiyatını ise Hazar Denizi üzerinden yaptığı belirtiliyor.

Sonraki Haber