İran İsrail'i 500 Hipersonik füzeyle vurdu

İsrail ordusu İran'ın İsrail'e yönelik füzelerle harekat başlattığını açıkladı. İran harekatta yaklaşık 500 füze kullandı.

Tüm dünyanın vahşetini seyrettiği İsrail, Aksa Tufanı Harekatı ve Gerçek Vaat Harekatından sonra üçüncü kez büyük darbe aldı. İran bu akşam İsrail'e Gerçek Vaat 2 Operasyonu başlattı. Deyim yerindeyse Tel Aviv semaları İran'ın uzun menzilli füzeleriyle aydınlandı. İsrail'in 'demir kubbe'si çöktü.

TEL AVİV'DE ALARM

ABD uçaklarının Ürdün üzerinden füzelere müdahale çabası da yeterli olmadı. Yüzlerce füze Tel Aviv'e düştü. Kent önce siren sonra patlama sesleriyle yankılandı.

ASKERİ ÜSLER VURULDU

İran İsrail'e ait çok sayıda askeri noktayı vurduklarını açıkladı. Vurulan noktalar arasında Netsarim, Nevatim, Hatzerim hava üslerinin olduğu öğrenildi. İranlı kaynaklar, Devrim Muhafızları'nın füze biriminin, kitle imha silahlarının depolandığı merkezleri vurduğunu bildirdi. İran ajansları İsrail'in Lübnan saldırılarında da kullandığı ABD yapımı onlarca F-35'in de imha edildiğini yazdı.

İsrail'i bir sonraki operasyonun daha ağır olacağı yönünde uyardı. Demir kubbenin İran'ın stratejik hamleleri sonucu aşıldığı yorumları yapıldı.

FİLİSTİNLİLER SOKAKLARDA KUTLADI

Bölgenin direnen kuvvetleri, mazlum halklar, Filistinliler operasyonu sevinçle kutladı. İran sokakları da coşkulu kutlamalara sahne oldu. Sosyal medyaya düşen bir kutlama videosu bölge halklarının duygularına adeta tercüman oldu. Elinde İran füzesinin bir parçasını tutan Filistinli genç "Bu zafer füzesidir. Sünni, Şii, hepimiz biriz, inşallah direniş galip gelecek." dedi.

HAMANEY: ÇÜRÜMEKTE OLAN CESET

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’e yönelik füze saldırısın ilişkin yaptığı açıklamada, "Allah’ın izniyle, direniş cephesinin darbeleri Siyonist rejimin yıpranmış ve çürümekte olan cesedi üzerinde daha güçlü ve acı verici olacaktır" dedi.

DEVRİM MUHAFIZLARINDAN AÇIKLAMA

İran Devrim Muhafızları Ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İran'ın ulusal güvenliğini hedef alan İsrail'e onlarca füzeyle saldırı düzenlendiği bildirildi.

Saldırının HAMAS lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan'ın şehit edildiği İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail'in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde "yıkıcı karşılık" göreceği uyarısında bulunuldu.

Devrim Muhafızları yaptığı ikinci duyuruyla Tel Aviv çevresindeki askeri üssünü hedef aldığını belirtti.

Ek olarak operasyonun başarılı oranının yüzde 90 olduğu ifade edildi. Operasyonun adının Gerçek Vaat - 2 olduğu duyuruldu.

CUMHURBAŞKANI PEZEŞKİYAN: BU YALNIZCA GÜCÜMÜZÜN BİR PARÇASI

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, ülkesinin İsrail'e karşı füze saldırılarının "meşru haklar temelinde İran ile bölgenin barış ve güvenliği için" düzenlendiğini savundu.

İsrail'in saldırganlığına "kesin bir yanıt" verdiklerini ifade eden Pezeşkiyan, bu saldırıların İran'ın çıkarlarının ve vatandaşlarının savunulması amacıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

Pezeşkiyan mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Netanyahu İran'ın savaş peşinde olmadığını ancak her tehdide kararlı yanıt vereceğini bilsin. Bu yalnızca gücümüzün bir parçasıydı. İran ile çatışmaya girmeyin."

Pezekişyan ayrıca ikinci bir tivit atarak İran bayrağı ile beraber İngilizce "Kendimizi savunma hakkımız var", Arapça olarak da "Allah'tan zafer ve fetih yakındır" diye yazdı.

İRAN BM TEMSİLCİSİ'NDEN AÇIKLAMA

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İsrail'in ulusal güvenlik ihlallerine cevap verildiğini belirterek, "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir." açıklamasında bulundu.

İran Daimi Temsilciliği, konuya ilişkin sosyal medya hesabından mesaj paylaştı.

İran'ın "Siyonist rejimin terör faaliyetlerine yasal, makul ve meşru cevabını" verdiği ifade edilerek, İsrail'in İranlı vatandaşları hedef aldığı ve ülkenin egemenliğini ihlal ettiği belirtildi.

Mesajda, "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir." uyarısı yapılırken, bölge ülkeleri ve "rejimin destekçilerinin" İsrail ile yollarını ayırmaları çağrısında bulunuldu.

Operasyon İran'da binlerce kişinin katıldığı mitinglerle kutlandı

İRAN: ABD'YE BİLGİ VERMEDİK

İran, İsrail'e füze saldırısı öncesinde ABD'ye bilgi vermediklerini belirtti.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Temsilciliği, konuya ilişkin AA muhabirine yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail'e saldırı öncesinde ABD'ye hiçbir bilgi verilmediği belirtilerek, "Ancak sonrasında ciddi bir uyarı yapıldı." ifadesi kullanıldı.

İŞTE İLK GÖRÜNTÜLER

DOĞALGAZ PLATFORMU PATLATILDI İDDİASI

İsrail'in Aşkelon kentinde bir doğalgaz platformunun İran tarafından patlatıldığı öne sürüldü.

'İRAN DÜĞMEYE BASTI'

Gazetemiz İran Temsilcisi Gürkan Demir, füzelerin HAMAS lideri Heniyye ve Hizbullah lideri Nasrallah suikastlarına birleşik yanıt verildiğini kaydetti. Demir, İsrail'den İran'a bir tehdit olup olmadığını "İran bu tehditlerle sürekli karşı karşıya, caydırıcılığını ortaya koymak için geniş kapsamlı bir operasyon yaptı, yeteneklerini sergileyerek bu caydırıcılıgi güçlendirdi" sözleriyle yanıtladı. "İran'da füzelerin hipersonik olduğu belirtiliyor" diyen Demir, "İsrail kırmızı çizgileri çok aşmıştı, başta BMGK olmak üzere uluslararası kuruluşlar harekete geçmediği için İran düğmeye bastı" ifadelerini, kullandı.

Demir "Sadece demir kubbe değil, onunla birlikte ABD nin bölgedeki hava savunma sistemleri, donanma gemileri, savaş uçakları aşıldı" diyerek şöyle devam etti: "İsrail yanıt verirse İran daha sert yanıt vereceğini 13 Nisan Gerçek Vaat operasyonunda göstermişti. Yeni bir saldırı olması durumunda daha ağır cezalandırma yapacağını duyurmuştu İran. Ama buna rağmen İsrail Heniyye suikastını yaptı. İran şimdi daha ağır bir yanıt verdi. Ve yine aynı şeyi belirtiyor; karşılık verilmesi halinde daha sert olacak diyor... İsrail yeni bir hamle yaparsa İran Gerçek Vaat ve bu geceki operasyondan daha misliyle yanıt verceektir. Bu kabiliyete sahip."

HAMAS'TAN DESTEK AÇIKLAMASI

HAMAS'ın askeri kolu olan İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın askeri sözcüsü Ebu Ubeyde harekat sonrası açıklama yayımladı.

Ebu Ubeyde'nin açıklaması şu şekilde:

"İşgal altındaki Filistin coğrafyasının tamamına yayılan ve bölgeye ve halkına yönelik saldırganlığının cezasız geçebileceğini düşünen cani işgale büyük bir darbe indiren İran'ın yanıtını tebrik ediyoruz.

Bu gün, halkın direniş ateşinin Filistin semalarında kesiştiği, Tel Aviv'in Yemen, Lübnan, Filistin ve İran'dan gelen Mücahidlerin atışlarına maruz kaldığı, çatışma tarihinde özel bir gün."

İSRAİL HÜKÜMETİNDEN İLK AÇIKLAMA

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, sosyal medya hesabından İran'ın İsrail'e düzenlediği harekata ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bu operasyonla İran yönetiminin "kırmızı çizgiyi aştığını" söyleyen Katz, buna sessiz kalmayacaklarını ifade etti.

Katz, uluslararası kamuoyunun İran'a karşı İsrail'in yanında yer alması gerektiğini ileri sürdü.

Öte yandan yerel basında çıkan haberlerde, Katz'ın, İsrail'in başka ülkelerdeki büyükelçilerine bir mesaj gönderdiği belirtildi.

Katz'ın büyükelçilerden görev yaptıkları ülkelerin yönetimlerine İsrail'in İran'ın harekatına "sert bir karşılık vereceği" mesajını iletmelerini istediği aktarıldı.

NETANYAHU'DAN İLK AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Netanyahu, İran'ın operasyonu sonrası yaptığı ilk açıklamada "İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek. İran'daki rejim bizim kendimizi savunma kararlılığımızı ve düşmanlarımıza misilleme yapma kararlılığımızı anlamıyor. Biz koyduğumuz kurala sadık kalacağız. Kim bize saldırırsa biz de ona saldıracağız." dedi.

BİDEN: SALDIRILAR ETKİSİZ

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da basın mensuplarına gündemi değerlendirdiği toplantıda, İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Biden, "küstahça" olarak tanımladığı İran saldırılarının ABD'nin aktif desteğiyle "etkisiz" kılındığını belirterek, İsrail'e desteklerinin sarsılmaz olduğunu birkaç kez vurguladı. Biden, "Şüphesiz ki ABD, İsrail'i tam olarak desteklemektedir." diye konuştu.

ABD ordusuna İsrail'in savunmasına aktif destek sağlaması konusunda talimat verdiğini dile getiren Biden, bu desteklerinin süreceğini ifade etti.

Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda İran'ın füze saldırısına ilişkin gelişmeleri anlık olarak takip ettiklerini belirten Biden, ulusal güvenlik ekibinin İsrailli muhataplarıyla sürekli irtibat halinde olduğunu ve bölgedeki duruma ilişkin güncel bilgiler geldikçe bunları paylaşacaklarını söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile henüz görüşmediğini ancak görüşeceğini dile getiren Biden, bu telefon görüşmesinin ne zaman olacağına ilişkin değerlendirme yapmadı.

BLINKEN'DAN İSRAİL'E DESTEK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bakanlıkta düzenlediği bir toplantı öncesinde İran'ın İsrail'e yönelik operasyonunu değerlendirdi.

İran'ın İsrail'e 200 civarında balistik füze fırlattığını ifade eden Blinken, "Bu kesinlikle kabul edilemez ve tüm dünya bunu kınamalı. İsrail, ABD'nin ve diğer ortakların aktif desteğiyle bu saldırıyı etkili şekilde yenilgiye uğratmıştır." dedi.

İsrail'in savunmasına ABD'nin bir kez daha aktif şekilde destek verdiğini vurgulayan Blinken, İsrail ile yakın koordinasyon halinde olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

FİLİSTİN'DE SEVİNÇ

Öte yandan İran'ın İsrail'e saldırısı Filistin'de sevinçle karşılandı. Sokağa dökülen Filistin halkı İsrail'in vurulmasını kutladı. Elinde düşen İran füzesinin bir parçasını tutan Filistinli "Bu zafer füzesidir. Sünni, Şii, hepimiz biriz, inşallah direniş galip gelecek." dedi

Sonraki Haber