İranlı kızılay yetkilisi: ‘Türk milletinin büyüklüğünü gördük’
Komşumuz İran, asrın felaketinin üzerinden bir gün geçmeden yardım ekipleriyle Türkiye’ye vardı. Enkazdan canlarımızı çıkardı, sahra hastanesinde yaralarımızı sardı. İran Kızılayı’ndan gelen ilk arama kurtarma ekibinin lideri Mir Ali Ağaseyid, yaşadıklarını Aydınlık’a anlattı.
Türkiye’de geniş çaplı depremin ardından hemen harekete geçen İran, 18 saatten kısa bir sürede İran Kızılay’ına bağlı 45 kişilik arama ve kurtarma ekibini deprem bölgesine gönderdi. Süreç içinde İran’dan 200’ü aşkın arama ve kurtarma ekibi ile sağlık personeli bölgeye sevk edildi. İlk giden arama ve kurtarma ekibinin lideri Mir Ali Ağaseyid, nöbeti yeni ekibe devrederek İran’a döndü. Ağaseyid, Gaziantep’deki deprem bölgesinde kaldığı 7 gün boyunca yaşadıklarını Aydınlık’a anlattı. Depremin büyük bir yıkım getirdiğini belirten Ağaseyid, ancak Türkiye’deki ekiplerin hızlı bir şekilde harekete geçtiğini gördüklerini söyledi. Sahada büyük bir dayanışmaya şahit olduklarını bildiren Mir Ali Ağaseyid, iki ülke arasındaki yardımlaşmanın her zaman süreceğini vurguladı.
İRAN’DAKİ DEPREM BÖLGESİNDEN TÜRKİYE’YE GİTTİLER
- Türkiye’ye gidiş süreciniz nasıl oldu?
Mir Ali Ağaseyid: Biz Hoy’daki depremde görevliydik. Ancak Türkiye’de yaşanan deprem çok büyüktü ve yıkım da bir hayli fazlaydı. Ve yardıma ihtiyaçları vardı. Kendimize görev bilerek Tebriz’den 45 kişilik bir ekiple Türkiye’deki deprem bölgesine gittik. Öncelikle Gaziantep’e ardından da İslâhiye’de arama kurtarma faaliyetlerine katıldık. Beraberimizde sağlık ekipleri de var ve orada bir sahra hastanesi kuruldu. Yaralılar için ilk tedaviler yapıldı. Biz ise arama kurtarma ekipleri olarak enkaz bölgesinde çalışmalar yürüttük. AFAD ve Kızılay gibi ekiplerle birlikte yaptığımız çalışmalarda 5 kişiyi enkazdan canlı çıkarttık. 7 gün orada kaldık.
‘BÜYÜK BİR DAYANIŞMA KÜLTÜRÜ GÖRDÜK’
- Deprem bölgesinde halk sizi nasıl karşıladı?
M.A.A.: Halktan büyük bir dayanışma, yardımlaşma kültürü gördük. Birbirlerine yardım ediyorlardı. Biz misafir olarak gittik. Depremzedeler bize ‘Aç mısınız, bir ihtiyacınız var mı?’ diye sorular yöneltiyorlardı. Oysaki onların yardıma ihtiyacı vardı. Bu o milletin büyüklüğünü gösteriyor. Şöyle bir olaya şahit oldum. Anneyle çocuğu farklı noktalardan yardım malzemesi almışlar. Annesi çocuğuna ‘İkimizde yardım malzemesi almışız, sen aldıklarını geri bırak, başkasının ihtiyacı olur.’ dedi. Böylesi zor günlerde insanların birbirini düşünmesi ve yardımlaşmasına önemli bir örnek.
‘AFAD VE KIZILAY BÜYÜK BİR AZİMLE ÇALIŞIYORDU’
- Sahadaki çalışmalara dair gözlemlerinizi paylaşabilir misiniz?
M.A.A.: AFAD ve Kızılay gerçekten büyük bir azimle çalışıyordu ve biz de onlara destek oluyorduk. Çalışma yaptığımız yerde herhangi bir noktada bir zaaf görmedik. Çok yerinde çalışmalar yapıldı ve bizim bulunduğumuz bölgede herhangi bir yere gidilememe gibi bir sorun yaşanmadı. Hadisenin yaşandığı ilk anlarda arama kurtarma ekiplerinin teçhizatlarının, kepçelerin deprem bölgelerine gönderilmesi ve organizasyonunun bir hayli zor olmasına rağmen hızlı bir şekilde tüm ekipmanlar sahaya getirilmişti ve enkazda çalışmalar başlatılmıştı. Bu kadar hızlı bir şekilde ağır makinelerin deprem bölgelerine getirilerek arama kurtarma çalışmalarının başlatılmasını beklemiyordum. Nerede bir teçhizata ihtiyacımız olsa hızlı bir şekilde getiriliyordu. Deprem bölgesinde halkın musibet ve belalara karşı dayanıklı olduğunu gördük. Halk aynı zamanda arama kurtarma ekiplerine gönüllü olarak yardım ediyor ve çalışmalara katılıyorlardı.
‘BİZ YARDIMA HER ZAMAN HAZIRIZ’
- Bu tarz olaylara karşı dayanışma sürecek mi?
M.A.A.: İran ile Türkiye Kızılayları arasında bir sınır yok ve zor günlerimizde birbirimize destek olacağız. İran’da da ağır bir hadise olursa Türk Kızılay’ı bize yardım edecektir. Biz de her zaman Türkiye’ye yardıma hazırız. Umut ediyoruz ki bu acı günler bir an önce son bulur ve yerini güzel günlere bırakır.
‘TÜRKİYE’YE YARDIMLARIMIZ SÜRECEK’
Doğu Azerbaycan Kızılay Müdürü Hamid Müneccim de depremin haberini alır almaz harekete geçtiklerini anlattı. Komşu ülkede yaşanan olay nedeniyle büyük bir üzüntü yaşadıklarını belirten Müneccim, “İnsani ve İran’ın komşuluk politikası gereği, hadisenin büyüklüğü ile önemi gereği ilk andan itibaren İran Kızılay’ı olarak yardıma hazır olduğumuzu duyurduk. Hızla bölgeye yardım ekiplerimizi gönderdik. İlk 18 saat içinde 45 kişilik arama kurtarma ekibi gönderildi. İlk saatlerde deprem bölgesinde etkili arama kurtarma çalışmaları yaptık. İslahiye’de bulunan sağlık çalışanlarımız depremzedeler için kurulan acil müdahale çadırlarında ilk tedavileri yaptılar. Yine acil müdahale noktaları oluşturdular. Bu noktalarda barınma ve yiyecek gibi temel ihtiyaçları karşılamaya çalıştılar. Toplamda 200’ü aşkın kişinin yer aldığı 60’a yakın tim İran Kızılay’ı tarafından deprem bölgesine gönderildiler. Bu ekiplerle birlikte birçok yardım malzemesi gönderildi ve gönderilmeye devam ediyor. İran Devrimi'nin yıldönümü kutlamalarında (11 Şubat) halktan gönüllü olarak yardımlar toplandı.” diye konuştu.