İranlı sanatçının çocukluğumuza götüren sergisi Ankara'da

İranlı ünlü ressam Ali Miri'nin yeni sergisi 'Şefkatli Aile' Ankara'da ziyaretçilerine kapılarını açtı. Sergi İran ve Türkiye'de çocukluk aynıymış dedirtti. Çocuk illüstrasyonlarıyla bilinen İranlı ünlü sanatçı Ali Miri sergi sırasında Aydınlık'a konuştu

İranlı ünlü ressam Ali Miri'nin "Şefkatli Aile" adlı resim sergisi, Ankara'da Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi'nde açıldı. Çocuk illüstrasyonlarıyla bilinen İranlı ünlü sanatçı Ali Miri’nin elinden, herkesin çocukluğundan izler bulacağı çizimler ortaya çıkıyor.

Sergi sırasında Aydınlık'a konuşan Miri, "Güzellik, insanların kendi aralarında yaşadıkları sadelikte hayat buluyordu. O dönemde güzelliği insanlar kendileri yaratıyordu. O günlerin sadeliğini ve güzelliğini bugün markalarda arar olduk. Ben de çizimlerimde insanları o günlere götürmek istedim." sözlerini kullandı.

'İRAN VE TÜRKİYE'DE ÇOCUKLUK AYNIYMIŞ'

İran Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığı ve Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi işbirliğiyle düzenlenen sergiye, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mohammad Hassan Habibullahzade, İranlı sanatçı Ali Miri ve çok sayıda Ankaralı sanatsever katıldı.

Miri'nin çizimleri, sergiyi gezenlere "İran ve Türkiye'de çocukluk eskiden ne kadar da aynıymış. Yün yataklar, gölge oyunu, halı yıkama ve birçok ortak kültür gibi..." dedirtti.

'SERGİYLE YAŞAM HİKAYEMİZDEKİ ORTAK DEĞERLERİ KEŞFETTİK'

Kurdele kesimiyle başlayan serginin açılışında konuşan Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Beyoğlu, "Bu sergi çocukluğumuzdaki kıymetli hatıralara açılan bir kapı oldu. Tüketim toplumu, modern yaşam biçimleri hayatımızı bu kadar kuşatmış, baskı altına almışken, çok daha naif bir yaşam, basit ama çok daha verimli bir yaşam sürerken içinde bulunduğumuz hal ve durumlardan anlatan çok iyi eserlerden oluşuyor. Bu sergiyi gezerken İran ve Türkiye arasındaki benzerlikleri, yaşam hikayemizdeki ortak değerleri de keşfetme fırsatı bulduk."

'2025 TÜRKİYE-İRAN KÜLTÜR YILI OLACAK'

Burada konuşan İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Habibullahzade de, 2025 yılının Türkiye-İran Kültür Yılı olarak kararlaştırıldığı ve buna yönelik mutabakatın imzalandığı, bu kapsamda çok çeşitli kültürel etkinlikler düzenleneceği bilgisini paylaşarak şunları dile getirdi:

"İran ve Türkiye arasındaki medeniyet ve ortak tarihin derinliği hakkında bilgi sahibi olarak, aramızdaki ortak kültürel geçmişimiz her sene bu sergi gibi ortak etkinlikleri düzenlememizi sağlamıştır. 2025 yılı Türkiye-İran Kültür Yılı olarak kararlaştırılmış ve buna yönelik mutabakat iki ülke Kültür Bakanları tarafından imzalanmıştır.

"Bu kapsamda 2025 yılında çok çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenecektir. Siyonist İsrail rejiminin mazlum Filistin ve Lübnan halkına karşı işlediği cinayetler ve soykırım hat safhada devam ederken, diliyoruz ki bu gibi kültürel programlar sayesinde gergin uluslararası konular içinde bir nebze de olsa ferahlık yaratalım."

MİRİ: NE KADAR ORTAK BİR HAYAT TARZIMIZ OLDUĞUNU ANLADIM

Aydınlık'a konuşan İranlı sanatçı Ali Miri, bunun Türkiye'de ilk sergisi olduğunu ama takipçilerinin üçte birinin Türkiye'den olduğunu belirterek şunları ifade etti:

"Ben aslında bu resimleri çizerken kendi duygularımı yaşatmak istiyordum. Fakat resimler yayılmaya başlayınca öyle büyük bir ilgiyle karşılaştım ki, insanların geçmişle ne kadar güçlü bağ hissettiklerini gördüm. Bu ilgi başta Türkiye olmak üzere, Endonezya, Marakeş, Pakistan gibi ülkelerden oldu. Aslında ne kadar ortak bir hayat tarzımız olduğunu anladım.

"Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, her şey ihtilaflar ve farklılıklar üzerinde yürüyor. Benim giysilerim, benim yediklerim, benim arabam ve tüm hayat tarzımdaki ve siyasi düşüncelerim.. başkalarıyla aramızdaki farkları ortaya koyuyor. Ben çok memnunum ki resimlerim, iki farklı ülke olsak da birbirimize benzer bir ortak yaşam tarzımız olduğunu gösterebiliyor. Bu da birbirimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır."

Sonraki Haber