İrlanda, G. Afrika'nın başlattığı soykırım davasında İsrail'e karşı

Dublin, Lahey'de İsrail aleyhine açılan davaya taraf oluyor. İsrail ile İrlanda ilişkileri çok gergin. Tel Aviv'in kapattığı Dublin Büyükelçiliğini bir Filistin müzesine dönüştürmek için girişimler sürüyor.

İrlanda, Güney Afrika'nın İsrail'i soykırımla suçlayarak Uluslararası Adalet Divanı (UAD)'nda açtığı davaya katılıyor.

UAD, 7 Ocak'ta şu açıklamayı yaptı: "İrlanda, Mahkeme Tüzüğü'nün 63. maddesini ileri sürerek, Gazze Şeridi'nde Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşme'nin Uygulanmasına İlişkin Mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğü'ne, Güney Afrika ile İsrail arasındaki davaya müdahale beyanında bulundu.”

ARALARINDA TÜRKİYE DE VAR

63. maddeye göre yargısal inceleme altında olan sözleşmeye taraf olan her devlet, müdahale etme hakkına sahip. Bu durumda UAD'nin söz konusu sözleşmeye ilişkin yorumu müdahil taraf için de bağlayıcı hale geliyor.

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Aralık ayında hükümetinin Lahey'deki davaya katılacağını duyurmuştu.

Aralık 2024'te Güney Afrika, Gazze'deki eylemlerin Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini belirterek İsrail'e karşı yasal işlem başlatılmasını talep eden bir başvuruda bulundu. Davaya daha sonra Türkiye, Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin, İspanya gibi çok sayıda ülke de katıldı.

Dublin Tel Aviv'i çıldırttı

Harris.

İrlanda geçen Mayıs ayında Filistin Devleti'nin tanıyan Avrupa devletlerinden biri olmuştu. Gazze'deki savaşın başından beri Filistin yanlısı bir siyaset izleyen ve Tel Aviv'e ağır eleştirilerde bulunan Dublin, İsrail'de şimşekleri üzerine çekmişti.

Aralık ayında İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, İrlanda Başbakanı Simon Harris'i Yahudi karşıtlığıyla itham etti ve sert bir dille kınadı. Ardından Dublin'deki İsrail Büyükelçiliğinin kapatıldığını açıkladı.

KINANMASI GEREKENLER

Başbakan Harris, Sa'ar'a şu çarpıcı yanıtı verdi: "Neyin kınanması gerektiğini düşünüyorum biliyor musunuz? Çocukları öldürmek, Gazze'de gördüğümüz sivil ölümlerinin boyutu. İnsanlar açlığa terk edilmesi ve insani yardımın akmaması. Bence kınanması gerekenler bunlar."

BÜYÜKELÇİLİĞİN YERİNE MÜZE

ABD'li Filistinli girişimci ve sanat küratörü Faysal Salih, kapatılan İsrail Büyükelçilik binasını kiralayıp Filistin müzesine dönüştürmek için çalışmalara başladığını söyledi. Saleh birkaç gün önce şunları söyledi: "Bu, Filistin sanatının İrlanda'daki soykırımcı varlığın temsilinin yerini aldığı çok güçlü bir sembolik adım olacak."

Sonraki Haber