İrlanda'da konut krizi! On binlerce konut inşa edilmesi gerekiyor

İrlanda, konut piyasasında yıllardır süren arz eksikliği nedeniyle zorluk yaşarken, konut krizini aşabilmek için her yıl on binlerce konut inşa edilmesi gerektiği belirtildi.

İrlanda Merkez Bankası, konut piyasasının on yıldır süren arz eksikliği nedeniyle zorlandığını ve her yıl on binlerce konutun daha inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

İRLANDA'DA KONUT KRİZİ

ON BİNLERCE KONUT İNŞA EDİLMESİ GEREKİYOR

İrlanda Merkez Bankası'nın son raporuna göre, İrlanda'nın ulusal konut krizini iyileştirebilmesi için her yıl yaklaşık 20,000 ilave konut inşa etmesi gerekiyor. AB içinde en ciddi konut krizinin yaşandığı ülkelerden biri olan İrlanda'da konut maliyetleri dudak uçuklatıyor. 2022 yılında bu rakamın AB ortalamasının iki katı olduğu biliniyor.

'AB TARİHİNDEKİ EN YÜKSEK HARCAMALARDAN BİRİ'

İrlanda hükümeti konut harcamalarını yılda tahmini 1 milyar eurodan 6.5 milyar euroya çıkararak Avrupa Birliği'ndeki en yüksek harcamalardan birini gerçekleştirdi. Hükümetin 'Herkes için Konut' başlıklı planı, her vatandaş için uygun fiyatlı konut sağlamayı vaat ediyor. EuroNews'in haberine göre, şu ana kadar 2022 ve 2023 yıllarında 30,000'den fazla konut inşa edildi ve her yıl için 33,000 konut inşa edilmesi hedefleniyor.

Hedefe geçen yıl ulaşılmasına rağmen, yüksek talep nedeniyle konut fiyatları yükselmeye devam ediyor. İrlanda Merkezi İstatistik Ofisi'ne göre, en son konut fiyat endeksi Temmuz 2024 sonuna kadar olan 12 aylık dönemde %9,6'lık bir artış gösterdi.

Sonraki Haber