İş birliği imzalandı: ABD ve Güney Kıbrıs, Doğu Akdeniz telaşına düştü!

Doğu Akdeniz'i kaybetme telaşına düşen ABD ile Güney Kıbrıs 'İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası' anlaşması imzaladı. Yapılan açıklamaya göre, Avrupa ve Doğu Akdeniz'in istikrar ve güvenliğinin ABD ile GKRY için 'hayati önem taşıdığına' işaret edildi.

ABD, son yıllarda Yunanistan’da yaptığı askeri yığınağın yanı sıra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile ilişkilerini de güçlü tutmaya çalışıyor. 17 Haziran 2024’te GKRY ile stratejik diyalog anlaşması imzalayan ABD son olarak 'İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası' anlaşması imzalandığını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan açıklamaya göre, Avrupa ve Doğu Akdeniz'in istikrar ve güvenliğinin ABD ile GKRY için "hayati önem taşıdığına" işaret edildi.

'BÖLGEDEKİ ZORLUKLAR İŞ BİRLİĞİNİ ZORUNLU KILDI'

ABD Savunma Bakanlığı ve GKRY Savunma Bakanlığının "İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası"nı imzaladığı belirtilen açıklamada, bölgedeki güvenlik zorluklarının müttefikler arasında savunma ve güvenlik konularında yakın iş birliğini zorunlu kıldığı aktarıldı.

Açıklamada, ABD ve GKRY'nin "İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası"nın imzalanması yoluyla "mevcut ve öngörülen uluslararası güvenlik endişelerini ele almak için işbirliği yapma taahhütlerini" yeniden teyit ettiğine yer verildi.

İmza töreninde Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Vassilis Palmas ve ABD'nin Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander hazır bulundu.

'İLİŞKİLERİMİZ DAHA DA GELİŞECEK'

Anlaşmayla ilgili konuşan Rum Bakan Palmas, söz konusu anlaşmayla ikili ilişkilerin daha da gelişeceğini savunarak ABD ile Rum kesimi arasındaki stratejik ortaklığın hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu öne sürdü.

Programın Rum ordusuna teknik bilgi, bilimsel bilgi birikimi ve askeri konularda sürekli destek sağlayacağını belirten Vassilis Palmas, ABD'nin 2022'de kendilerine uyguladığı silah ambargosunun kaldırılmasının ve bu kararını 2023'te tekrar etmesinin son derece önemli olduğunu ifade etti. Palmas, ayrıca yaşanan son gelişmelerin Güney Kıbrıs'ın bölgedeki rolünü ortaya koyduğunu söyledi.

'RUMLAR DOĞU AKDENİZ'DE ORTAĞIMIZ'

ABD'li Bakan Yardımcısı Wallander ise yaptığı konuşmada bu anlaşmanın iki taraf arasında mihenk taşı olduğunu ifade ederek Rumların Avrupa ve Doğu Akdeniz'de ortakları olduğunu söyledi.

Rum kesiminin Kuzey Afrika ve Ortadoğu arasında bir geçiş yolu olduğunu aktaran Wallander sözlerine şu şöyle devam etti: "Güney Kıbrıs, 2006 yılında Lübnan'dan tahliye operasyonları sırasında güvenli liman sağlayarak ve geçen yıl Sudan ve İsrail'den gelen Amerikalıları kabul ederek bölgenin güvenliğine ve istikrarına olan bağlılığını kanıtlamıştır. Ayrıca, 10 milyon tondan fazla insani yardımın Gazze'ye ulaşmasını sağlayan Güney Kıbrıs Deniz Koridoru'nun hayata geçirilmesindeki liderlik rolü oynamıştır. Tatbikatlardan tıbbi eğitime ve astsubay gelişimine kadar ilişkimiz derinleşiyor ve genişliyor."

ABD-RUM KESİMİ İLİŞKİLERİ

ABD, 2022'nin eylül ayında Rum kesimine yönelik silah ambargosunu kaldırmıştı. 1987'den beri uygulanan ambargonun kaldırılmasıyla iki taraf arasında askeri işbirliği anlaşması imzalanmıştı.

Sonraki Haber