Rusya'dan Türk iş dünyasına çağrı: Batılı şirketlerin yerini doldurun

Türk-Rus iş dünyası Antalya'da bir araya geldi. Ortak kanı, bugünün koşullarında ilişkilerin, bağın sağlamlaştığı yönünde.

Ancak iş dünyası bunu pekiştirecek adımlar bekliyor. Rus Türk İş Adamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan toplantıları sürdüreceklerini belirterek 'Çünkü gidilecek bir yol ve ufuk varsa, o bir an önce gidilmeli. Biz bunu fırsatçılık değil, fırsat olarak değerlendirdik.' dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Rusya'nın en önemli iş dünyası ve ticaret yayın organı Kommersant Gazetesi ile birlikte “Türkiye ve Rusya Yeni İşbirliği Ufukları” başlıklı toplantı düzenledi. Toplantıda söz alan Türk ve Rus iş insanları, sektör temsilcileri ve ekonomistler iki ülke arasında ticari işbirliğin büyütülmesi yönünde somut talep ve önerileri ortaya koydu. Toplantıya Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü de katıldı. Üsküplü, toplantı sonrası sektör temsilcileri ile temaslarda bulundu.

ON BİNLERCE RUSYA KÖKENLİ ANTALYALI VAR

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak açılış konuşmasında toplantının, Rusya-Türkiye arasında dostluğun güçlenmesine ve ticaretin artmasına katkıda bulunacağına inandıklarını vurguladı. Budak, İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasının, bu dostluğun dünya için önemini bir kez daha gösterdiğini belirtti. ATSO Başkanı, köklü ilişkilerin altını çizerek karşılıklı gelişen ticari ve sosyal faaliyetlere dikkat çekti:

“Antalya ve Rusya halkı arasındaki ilişkiler artık son derece özel bir boyuta geçmiştir. İlimizde on binlerce Rusya kökenli Antalyalı yaşamaktadır ve biz bu komşuluk ilişkisinden son derece memnunuz. Bu sayede aramızda artık sosyal ve kültürel bağlar da çok güçlenmiş durumda. Odamızın 5 binden fazla yabancı sermayeli üyesinin beşte biri Rusya menşeilidir. Turizmden yat üretimine birçok sektörde Rus iş insanlarının üyemiz olması da bizim için ayrı bir değerdir. Rusya; dış ticarette ve turizmde ülkemizin ve şehrimizin en önemli ortaklarından biridir. Antalya olarak Rusya’ya ihracatımız geçen yıl 160 milyon dolar olarak görünse de diğer iller üzerinden yaptığımız ihracatla bu rakam daha yüksektir. 2019’da Rusya’dan gelen ziyaretçilerimizin sayısı 5,5 milyonu geçmişti. 2020’de pandemi koşullarına rağmen Rusya’dan 1,5 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştık. 2021 yılında ise 3 milyon 546 bin rakamına ulaştık. Normal koşullarda yabancı ziyaretçilerimizin yarısına yakını Rusya vatandaşlarıdır.”

GÜÇLÜ TEMEL ÜZERİNE YENİ İŞBİRLİKLERİ

Budak, bu güçlü bağlardan yola çıkılarak her alanda daha güçlü ilişkiler geliştirilmesinin önemini vurguladı: “Odamızın Rusya Federasyonu'nda çeşitli odalarla işbirliği anlaşmaları bulunmaktadır. TOBB yönetim kurulu üyesi olarak, turizm tanıtımı, ihracat, Rusya federasyonu gibi ülkelerde ticaret ofisi kurulması gibi çalışmalara Birliğimizin önemli desteklerini de burada anmak isterim. Artık bu güçlü temel üzerinde yeni işbirliklerini, ticaret ve yatırım fırsatlarını konuşmalıyız.”

BOGDANOV: TÜRKİYE DOST ÜLKELERİN BAŞINDA GELİYOR

Toplantıda Kommersant Yayın Grubu Ekonomi Editörü Oleg Bogdanov çevrimiçi söz aldı. Bogdanov, Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında ticaretin özgür bir ortamda devam edeceğini, Batı'dan Doğu'ya değişen eksende iki ülke hükümetlerinin doğru adımlar attıklarını ifade etti. Batı yaptırımlarının dost komşu ülkeleri birbirine daha da yaklaştırdığını belirten Bogdanov, Rusya'nın güçlendiği oranda dost ülkelerle ticari ilişkilerini büyüteceğini ve Türkiye'nin dost ülkelerin başında geldiğini vurguladı. Ayrıca Rusya'da yatırım çeşitlerinin arttığına, yeni fırsatlar oluştuğuna dikkat çekerek Batılı şirketlerin yerini Türk iş insanlarının doldurması gerektiğini belirtti.

'BÜROKRATİK VE TEKNİK ENGELLERİ KALDIRALIM'

TÜRSAB Başkan Vekili Hamit Kuk, Rus Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan, Kommersant Yayın Grubu Türkiye Temsilcisi Mutlu Güngör toplantı sonrası Aydınlık'a açıklamalarda bulundular.

'ZEMİN HAZIR'

TÜRSAB Başkan Vekili Hamit Kuk, önümüzdeki dönemde küresel ölçekte etkili olan iki ülke arasında işbirliklerinin artacağına inandıklarını vurguladı. Türkiye Rusya arasında karşılıklı turizm akışının geliştirilmesi ile ilgili yeni fırsatların ortaya çıktığını belirten Kuk, TÜRSAB olarak işbirliğine hazır olduklarını ifade etti. Hamit Kuk şöyle konuştu:

“Ambargo sıkıntılarının aşılması noktasında ciddi mesafeler alındı. Türkiye Rusya arasındaki dostluk bağlarını her geçen gün daha da geliştirecek olan sektör turizmdir. Türkiye'nin turizm yatırımları ve tur operatörlüğü gibi alanlardaki 50 yıllık deneyimini Rusya'ya aktarması için de bir fırsat iklimi oluştu. Antalya turizm yatırımlarına doydu. Buradaki potansiyeli Rusya'ya yönlendirebiliriz. Rusya'nın bürokratik prosedürleri ortadan kaldırarak başta para transferi ve vize sorununun çözülmesi için adım atmasını bekliyoruz.”

TL-RUBLE İÇİN İNİSİYATİF

Rus Türk İş Adamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan, ticari hareketliliğin başlaması için taşıma ve para aktarımı ile ilgili sorunlara kalıcı çözümler getirilmesinin gereğine işaret etti.

“Yeni ufuklara, eski sorunları çözerek açılmamız gerekiyor. İki ülke ticaretinde bürokratik ve teknik engellerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Yoksa sorunlar büyüyecek.” diyen Karaslan, iki ülkenin merkez bankalarının TL-Ruble ticaretinde inisiyatif alarak aradaki parite sorununu çözmeleri gerektiğini söyledi.

ÖNCE TİCARET SONRA BÜYÜK ORTAKLIKLAR

Karaaslan şu ifadeleri kullandı: “Yeni bir sistematiğe girmesi gerekiyor. Süreç el yordamı ile ya da bireysel olarak değil, kurumlar üzerinden ilerletilmeli. Bu koşullar yerine getirilirse ciddi projelere el atabiliriz. Bugün Türkiye'nin en büyük şirketleri Rusya'da çok önemli satın almalar, yatırımlar yapıyor. Bu bizim için çok önemli. Rusya'ya duyulan güveni gösteriyor. Görünen durum: Kısa vadede ticaret, uzun vadede büyük ortaklıklar, ortak projeler ve üretimler. Sanayi bölgeleri, kobiler alanında işbirliği.

Ticari ekonomik ilişkilerin dışında Rusya ile kültürel bağlarımıza da dikkat çekiyor Karaaslan: “Tüm bunların dışında 150 bine yakın ortak aile var. İki hükumet de bu konuda henüz bir proje geliştirmedi. Ortak birikimimiz, değerlerimiz, ailler ve aile çocukları Rusya Türkiye ilişkilerini öyle sıkı kenetleyecek ki, biz hiç bir krizden etkilenmeyeceğiz.”

İLLERDEN ÜRETİCİLER DE KATILDI

Komersant Yayın Grubu Türkiye Temsilcisi Mutlu Güngör toplantıların Rusya- Türkiye hattında devame deceğini belirtti. Güngör şunları söyledi;
“Toplantımıza Burdur’dan Denizli’den, Rusya ile ihracat yapmak isteyen üreticiler geldi. Onlarla insanların burada tek tek görüşmelerini sağlamaya çalıştık. Biz bu işe Antalya’dan başlayıp, ticari ilişkilerin geliştirilmesinde ilerleme sağlarken mesajımız yeni ufuklar, yeni fırsatlar oldu. Bu ilk toplantıydı. İkinci toplantı Moskova’da olacak. 12 Ekim olarak duyurduk ama belki bir iki günlük bir aksama ya da değişiklik olabilir tarihte. Üçüncüsü daha büyük kapsamlı İstanbul, Ankara veya İzmir. Dört toplantıyı Mart ayına kadar bitirmek istiyoruz. Çünkü gidilecek bir yol ve ufuk varsa, o bir an önce gidilmeli. Biz bunu fırsatçılık değil, fırsat olarak değerlendirdik. Hatta bu yola çıkan insanların hepsinde gördüğüm bir şey var; eskisinden daha etkin, eskisinden adımları daha yere basar şekilde ilerliyorlar. Bunun gerçekten fırsat olduğunu iki taraf da algıladı. Tabii burada biz arkamızda STK’ları iş konseyinin desteğini görmek istiyoruz. Bu desteği de ilk olarak ATSO’dan aldık. İnşallah devamı gelecek."

BATI'NIN YAPTIRIMLARI BOŞA ÇIKTI

Türk ve Rus iş dünyasından gelen taleplerin Batı'nın yaptırımlarını boşa çıktığının göstergesi olduğunu belirten Güngör şöyle devam etti;

“2002 yılından beri Rusya'da yaşıyorum. Gördüğüm bir şey var; Rusya çok emin adımlarla ve hızlı bir şekilde ileriye doğru gidiyor. Durum da onu gösteriyor ki, dünyada Rusya’nın bu zenginliğinden bu hızlı ilerlemesinden duyulan ciddi bir rahatsızlık var.

Batı'nın yaptırımları boşa çıktı. Çünkü biz Rusya’da bugün dünyada yaşanan kriz kadar büyük bir krizi hissetmiyoruz. Birçok ülkede halk sokaklara dökülmüş durumda. Rusya'nın Ukrayna operasyonuna dünya savaş diyor ama biz bir sınır ötesi operasyon olarak görüyoruz. Halk da tamamen başkanın arkasında. Çünkü bütün bu alınan kararlar, dirayetli, çok çok başı dik. İnşallah Rusya’ya cephe alan ülkeler bir an önce uyanırlar ve bir an önce bu yanlıştan vazgeçerler.

Bizim bu toplantıyı yapmamızdaki amaç; ticaret ve ekonominin daha iyi daha ileriye nasıl götürebiliriz ve daha hızlı ve daha etkin hale nasıl getirebiliriz, yolunu bulmak.”

ÜSKÜPLÜ: ÖNÜMÜZDEKİ YÜZYILIN KİLİDİ DOSTLUĞUMUZLA AÇILACAK

ToplantıyA katılan Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü şu değerlendirmede bulundu:
“Sektör temsilcilerini dinledik, şunu gördük; önümüzdeki yüzyılın kilidi Türkiye ve Rusya'nın dostluğu ile açılacak. Önemli bir fırsat döneminin eşiğindeyiz. Türkiye ile Rusya'nın dostluğunu geliştirmek üzere, Türkiye'nin önünü açmak üzere bir altın fırsat var. Turizmcinin, ziraatçının, sanayicinin ihtiyacı da Rusya ile Türkiye'nin dostluğu ve işbirliği. Toplantıda öne çıkan vurgulardan biri de, Türkiye ile Rusya arasında ciddi bir güven olduğu, Rus dostlarımızın Türkiye'yi en önemli stratejik müttefik olarak gördükleri... Dünya yeniden şekilleniyor. Avrasya'nın ayağa kalktığı bir dünyada Rusya ve Türkiye öncü roller üstlenecek.Rusya Federasyonu bugün dost ülkeler ve dost olmayan ülkeler arasında bir ayrıma girdi. Türkiye'yi dost ülkelerin en başında saymaktadır. Hükümetimizin Rusya ile dostluk açısından önemli adımlar atmasının zamanıdır."

Sonraki Haber